ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ραπόρτο για τους Έλληνες οινοπαραγωγούς- "Σαρώνει" το ούζο

00:00 - 09 Απρ 2015 | ΤΡΟΦΙΜΑ & ΠΟΤΑ
Ραπόρτο για τους Έλληνες οινοπαραγωγούς- "Σαρώνει" το ούζο
"Έλληνες οινοπαραγωγοί το βλέμμα σας να είναι στραμμένο στην Αμερική και τη Κινα", λέει, εμμέσως πλην σαφώς, ραπόρτο που εξέδωσε το ελληνικό γραφείο οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στο Παρίσι, αναφορικά με τις παγκόσμιες τάσεις κατανάλωσης οίνου που θα επικρατήσουν ως και το 2018.

Από τα δεδομένα έρευνας του IWSR (International Wine & Spirit Research), για λογαριασμό της Διεθνούς Έκθεσης Οίνου, Vinexpo (14-18/6 Bordeaux) συνάγεται ότι πλέον κινητήρια δύναμη της παγκόσμιας κατανάλωσης οίνου θα είναι οι ΗΠΑ, με προβλεπόμενη σωρευτική αύξηση της τάξεως του 11% για την συγκεκριμένη περίοδο. Καθώς δε η Αμερικάνικη παραγωγή είναι μικρή και καλύπτει μέρος της κατανάλωσης, είναι εύλογο ότι η άνοδος της τελευταίας θα ικανοποιηθεί κυρίως από τις εισαγωγές οίνου.

Παρόλο που η μέση κατανάλωση οίνου στις ΗΠΑ κυμαίνεται μόνο στα 12 λίτρα/ κάτοικο ετησίως και είναι 4 φορές μικρότερη αυτής που πραγματοποιείται στην Ιταλία και την Γαλλία (χώρες που βρίσκονται στην κορυφή της κατάταξης με την μεγαλύτερη κατανάλωση οίνου/ κάτοικο παγκοσμίως), το μέγεθος της οικονομίας και η προαναφερθείσα άνοδος της κατανάλωσης, θα δημιουργήσουν μια αξιοσημείωτη αύξηση της ζήτησης, η οποία σε μεγάλο βαθμό θα ικανοποιηθεί από την Ευρωπαϊκή παραγωγή.

Η Κίνα είναι μία άλλη χώρα με μεγάλη σωρευτική αύξηση στην κατανάλωση οίνου. Αυτή προβλέπεται ότι θα ξεπεράσει το 24% έως το 2018. Αντίθετα, οι μεγάλες χώρες σε επίπεδο συνολικής κατανάλωσης παρουσιάζουν είτε πτωτικές τάσεις ( Ιταλία -5,1%, Γαλλία -2,8%), είτε μικρές αυξήσεις ( Γερμανία +1.1%).

Συμπερασματικά, η παγκόσμια αγορά οίνου θα εξαρτάται πολύ από τις Κίνα και ΗΠΑ, λόγω κυρίως μεγάλου μεγέθους πληθυσμού αλλά και αλλαγής διατροφικών συνηθειών.

ouzo1

Πρεσβευτής μας στο εξωτερικό το ούζο

Μπορεί τα ελληνικά κρασιά να ταξιδεύουν σε πολλές αγορές του κόσμου, όμως το προϊόν που παίρνει τα πρωτεία είναι το ούζο, ακόμη και όταν αυτό κατευθύνεται σε ανεπτυγμένες αγορές όπως η Αγγλία, όπου, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, ελέγχει πάνω από το 80% της κατηγορίας.

Το ούζο διατίθεται σε όλες τις μεγάλες αλυσίδες τροφίμων- ποτών στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε πολλά delicatessen με εθνική- μεσογειακή διατροφή καθώς επίσης και από e-shops που εμπορεύονται αλκοόλ. Στο Ηνωμένο Βασίλειο καταναλώνεται συνοδεία μεζέδων, όπως και την Ελλάδα, από την ελληνική/ ελληνο-κυπριακή κοινότητα και ως κοκτέιλ (πχ με λεμονάδα και χυμό μούρων) από τους Βρετανούς.

Η Ελλάδα αποτελεί την κύρια χώρα προέλευσης ούζου στο Ηνωμένο Βασίλειο και το εξ Ελλάδος προερχόμενο προϊόν έχει πολύ υψηλότερη τιμή από ότι το ούζο ή συναφή προϊόντα προέλευσης άλλων χωρών.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 16:35 - 08 Απρ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.