ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αλεύρι: Τα αποθέματα αρκούν για ένα μήνα

19:34 - 05 Ιουλ 2015 | ΤΡΟΦΙΜΑ & ΠΟΤΑ
Αλεύρι: Τα αποθέματα αρκούν για ένα μήνα
"Τα αποθέματα σε αλεύρι αρκούν για τουλάχιστον ένα μήνα" δήλωσε στο Reporter o πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος Μιχάλης Μούσιος διαψεύδοντας τις όποιες φήμες ότι άμεσα θα υπάρχουν ελλείψεις σε ψωμί και αρτοσκευάσματα.

Ωστόσο, ο ίδιος επισημαίνει ότι αυτό δεν θα αργήσει να συμβεί αν η Ελλάδα συνεχίσει να είναι απομονωμένη από την Ευρώπη, καθώς κάτι τέτοιο αποτρέπει τις απαιτούμενες εισαγωγές σε πρώτες ύλες όπως βούτυρα, φυτικά έλαια κ.λπ. 

Το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, σύμφωνα με τον κ. Μούσιο, είναι η απαίτηση που έχουν οι αλευροβιομηχανίες για προπληρωμή ή πληρωμή τοις μετρητοίς των προϊόντων. Απαίτηση στην οποία όπως λέει αδυνατεί να ανταποκριθεί η πλειονότητα των φούρνων που δραστηριοποιούνται στην αγορά και οι οποίοι φθάνουν τους 14.400 επιχειρήσεις εξαιτίας αφενός της αυξανόμενης φορολογίας και αφετέρου της μείωσης που έχει υποστεί η καταναλωτική ζήτηση.
Σύμφωνα με τον ίδιο μέχρι στιγμής δεν έχουν ενημερωθεί για επερχόμενες ανατιμήσεις στα άλευρα, oι οποίες κατά την προσωπική του άποψη αν συνέβαιναν θα ήταν αδικαιολόγητες. Σημειώνεται ότι η τελευταία ανατίμηση ήταν το Φεβρουάριο του 2015 και ήταν της τάξεως του 40%. Αυτό σήμαινε, υπογραμμίζει ο Μιχάλης Μούσιος, ότι ένα σακί αλεύρι που είναι 50 κιλά πήγε από 25 ευρώ στα 35 ευρώ. Το ημερήσιο κόστος για ένα φούρνο μεσαίας δυναμικής που χρειάζεται περίπου 150 κιλά αλεύρι την ημέρα, εκτοξεύθηκε στα 105 ευρώ από 75 ευρώ.Η αύξηση του Φεβρουαρίου αποδίδεται στην άνοδο της διεθνούς τιμής στο σκληρό αλεύρι. 
 
Δέσποινα Καραγιαννοπούλου  
 
Τελευταία τροποποίηση στις 10:30 - 06 Ιουλ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.