ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στα «χέρια» των τραπεζών το deal METRO-«Βερόπουλος»

14:26 - 30 Νοε 2015 | ΤΡΟΦΙΜΑ & ΠΟΤΑ
Στα «χέρια» των τραπεζών το deal METRO-«Βερόπουλος»
Στα «χέρια» των τραπεζών βρίσκεται πλέον η εξαγορά του «Βερόπουλου» από τον όμιλο METRO της οικογένειας Παντελιάδη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλευρά της METRO έχει ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα διαπραγματεύσεις με τις πιστώτριες τράπεζες, προκειμένου να ρυθμιστούν δάνεια ύψους περίπου 150-160 εκατ. ευρώ (από αυτά 65 εκατ. ευρώ leasing) που βαραίνουν τον «Βερόπουλο». Μάλιστα, η οικογένεια Παντελιάδη φέρεται να επιθυμεί η συμφωνία να κλείσει άμεσα, ώστε να αντιστραφεί η κακή εικόνα της «Βερόπουλος», προς την οποία οι προμηθευτές, τουλάχιστον πολλοί εξ αυτών, έχουν υψώσει «stop» ως προς την παροχή προϊόντων.  

Σημειώνεται ότι η Βερόπουλος μέχρι το τέλος Αυγούστου είχε ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους προμηθευτές της ύψους 60 εκατ. ευρώ, οι οποίες σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς έχουν διευρυνθεί το διάστημα που ακολούθησε.

Η κατάληξη των διαπραγματεύσεων με τις τράπεζες θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την τύχη της εξαγοράς, καθώς κύριο μέλημα της εταιρείας είναι να δημιουργήσει ένα υγιές σχήμα που θα είναι σε θέση να πρωταγωνιστήσει στην ελληνική αγορά. Το οποίο σημαίνει ότι δεν θα έχουμε να κάνουμε με «συμφωνία με κάθε κόστος».  

Κατά πληροφορίες, μεταξύ των προτάσεων-σεναρίων που έχει υποβάλει η METRO στις τράπεζες περιλαμβάνονται η αναδιάρθρωση των υποχρεώσεών της μέσω της μείωσης του επιτοκίου δανεισμού, η επιμήκυνσης της διάρκειας αποπληρωμής των δανείων της, η ανάληψη μέρος ζημιών του παρελθόντος από τον βασικό μέτοχο της Βερόπουλος κ.λπ.

Υπενθυμίζεται πως η METRO μπήκε «σφήνα» για την απόκτηση του «Βερόπουλου» πριν από μερικές εβδομάδες, όταν «ναυάγησε» συμφωνία της δεύτερης με τον «Σκλαβενίτη».

Η αλυσίδα Βερόπουλος σήμερα διαθέτει δίκτυο 180 καταστημάτων ανά την επικράτεια και αυτό το «ατού» προσέλκυσε το ενδιαφέρον της METRO, όπως και του «Σκλαβενίτη» νωρίτερα. Ο όμιλος METRO, ο οποίος ιδρύθηκε το 1976 ελέγχει σήμερα 65 καταστήματα λιανικής με το σήμα «My Market» και 46 καταστήματα χονδρικής με το σήμα «METRO Cash & Carry», ενώ απασχολεί πάνω από 4.000 εργαζόμενους. Το 2014, ο τζίρος του ανήλθε σε 700 εκατ. ευρώ ενώ τα κέρδη προ φόρων ξεπέρασαν τα 17 εκατ. ευρώ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.