ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κρίσιμες ώρες για την τύχη της ΕΒΖ

10:17 - 13 Ιαν 2016 | ΤΡΟΦΙΜΑ & ΠΟΤΑ
«Δύσκολη, αλλά αναστρέψιμη», χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης ΑΕ ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας, Στρατής Ζαφείρης, ύστερα από τη συνάντηση που είχε χτες με τη διοίκηση της ΕΒΖ.

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Βορειοελλαδικής εταιρείας, Δημήτρης Γιαννακίδης, επισήμανε "η κατάσταση για τη ΕΒΖ είναι πλέον οριακή" και επανέλαβε, "η 31η Ιανουαρίου είναι μια κόκκινη γραμμή για την εταιρεία και αν μέχρι τότε δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις και δεν έχουν δοθεί λύσεις, τότε το μέλλον της Βιομηχανίας είναι δυσοίωνο και η βιωσιμότητά της επισφαλής". Στο πλαίσιο αυτό ο ίδιος υπογράμμισε εκ νέου, "αν μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα δεν προκύψει λύση και χρηματοδότηση της επιχείρησης, είναι πολύ πιθανόν η διοίκηση της εταιρείας να υποβάλλουμε τις παραιτήσεις μας".
Σε αντίστοιχη κίνηση προτίθεται να προβεί η διοίκηση της εταιρείας, σε περίπτωση που, όπως επισήμανε ο κ. Γιαννακίδης, δεν ανανεωθεί, μέχρι και την 31η Ιανουαρίου 2016, η ασφάλιση για αστική ευθύνη στην εταιρεία, καθώς έτσι θα "τα στελέχη της ΕΒΖ θα μείνουν εκτεθειμένα στον κίνδυνο, όχι μόνο να χάσουν τις προσωπικές τους περιουσίες, αλλά και έναντι ποινικών ευθυνών".
Υπενθυμίζεται, όπως άλλωστε επιβεβαίωσε ο κ. Γιαννακίδης ότι η ΕΒΖ εκτός από την οφειλή της στους τευτλοπαραγωγούς, ύψους 8 εκατ. ευρώ, έχει επιπλέον οφειλές, ύψους 9 εκατ. ευρώ προς τη ΔΕΠΑ, αλλά στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Στο μεταξύ, η τρέχουσα χρήση αναμένεται να κλείσει πάλι με ζημίες, αν και μικρότερες έναντι άλλων χρήσεων, ύψους 15 εκατ. ευρώ. 

Επί της ουσίας σφίγγει ο κλοιός γύρω από την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, η διοίκηση της οποίας αναζητά λύση στα συσσωρευμένα οικονομικά προβλήματα της επιχείρησης. Μπορεί πέρυσι η βορειοελλαδίτικη βιομηχανία να έλαβε ένεση ρευστότητας 30 εκατ. ευρώ –σ.σ. υπήρξε σχετική ΠΝΠ πέρυσι-, τα κεφάλαια αυτά όμως όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος δεν στάθηκαν ικανά για να απεγκλωβιστεί η εταιρεία από τον φαύλο κύκλο των οφειλών, των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων και των αρνητικών ιδίων κεφαλαίων.

Αντιθέτως σήμερα η ΕΒΖ χρειάζεται άμεσα 7 εκατ. ευρώ για να καλύψει τις οφειλές της προς τους τευτλοπαραγωγούς, αναδιάρθρωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών της προς τις Τράπεζες που αγγίζουν τα 150 εκατ. ευρώ και κεφάλαιο κίνησης από 15 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το... αισιόδοξο σενάριο. έως 50 εκατ. ευρώ σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο, για τη φετινή καλλιεργητική περίοδο.

Στο πλαίσιο αυτό η διοίκηση της εταιρίας έχει τις τελευταίες ημέρες σειρά επαφών με στελέχη του υπουργείου Οικονομίας και της Τράπεζας Πειραιώς ενώ σήμερα πρόκειται να συναντηθεί και με στελέχη της ΔΕΠΑ.

Το αντικείμενο των επαφών είναι η εξεύρεση λύσης στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η εταιρεία ενώ σε ότι αφορά τη σημερινή συνάντηση με τη ΔΕΠΑ (το άνοιγμα της EBZ από παλαιές οφειλές οι οποίες έχουν ρυθμιστεί αγγίζει τα 9 εκατ. ευρώ) είναι η αναστολή των πληρωμών των παλαιών οφειλών έως τον Μάρτιο το οποίο έχει ζητηθεί από την ΕΒΖ.

Σημειώνεται ότι στο τρίμηνο Ιούλιος-Σεπτέμβριος του 2015 οι πωλήσεις του ομίλου της ΕBZ υποχώρησαν στα 21,471 εκατ. ευρώ από 45,042 εκατ. ευρώ, ενώ οι καθαρές ζημιές μετά από φόρους περιορίστηκαν σε 6,655 εκατ. ευρώ από 7,622 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων κατά την 30/09/2015 είχε καταστεί αρνητικό ενώ οι ληξιπρόθεσμες τραπεζικές δανειακές υποχρεώσεις του ομίλου και της εταιρείας ανέρχονται σε 154,265 εκατ. ευρώ

Σε ότι αφορά το ενδιαφέρον Βραζιλιάνικου ομίλου για συνεργασία με την επιχείρηση, εξακολουθεί να υφίσταται, ωστόσο πέντε μήνες μετά δεν έχει μετουσιωθεί ακόμα σε κάποια συμφωνία.

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.