ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κρήτη-οιNοτικά: Χιλιάδες επισκέπτες γνωρίζουν δυναμικές ποικιλίες κρητικού αμπελώνα

11:40 - 02 Μαρ 2016 | ΤΡΟΦΙΜΑ & ΠΟΤΑ
Τη δυναμική των παραδοσιακών κρητικών ποικιλιών αμπέλου, αλλά και τη σημασία του Οινοτουρισμού είχαν την ευκαιρία να δουν από πρώτo χέρι επαγγελματίες και οινόφιλοι στην έκθεση Κρητικού Κρασιού ΟιΝοτικά που έγινε σε Χανιά και Ηράκλειο, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης.

Οι τρεις χιλιάδες επισκέπτες απήλαυσαν Κρητικό κρασί και συνομίλησαν με τους οινοποιούς της Κρήτης. Χαρακτηριστικό της φετινής «έκδοσης» είναι το γεγονός ότι παρευρέθηκαν επισκέπτες εξειδικευμένοι και εκπαιδευμένοι στο κρασί καθώς και πολλοί επαγγελματίες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η  Δρ. Μαρία Αλεμπάκη, παρουσίασε τα ερευνητικά της αποτελέσματα για τον οινοτουρισμό στην Κρήτη υπογραμμίζοντας τη σημασία του στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων του Δικτύου Οινοποιών Κρήτης. Αναπτύχθηκαν επίσης οι στρατηγικές των επιχειρηματιών προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις σύγχρονες προκλήσεις εν καιρώ κρίσης.

Στο σεμινάριο με θέμα «Στον δρόμο των Kρητικών ποικιλιών» οι Νίκος Μάνεσης, Νίκος Σωμαράκης και Δημήτρης Τσουπέης, μέσα από μια γευστική δοκιμή 6 κρασιών παρουσίασαν 6 ποικιλίες, μέσα από 2 οπτικές: Οργανοληπτική και Αμπελουργική. Οι ποικιλίες που παρουσιάστηκαν ήταν Βηλάνα, Βιδιανό, Μοσχάτο Σπίνας, Κοτσιφάλι, Μανδηλάρι και Λιάτικο.

Παράλληλα με τα ΟιΝοτικά, καλεσμένος του Wines of Crete ήταν ο έγκριτος και παγκοσμίου φήμης  δημοσιογράφος Andrew Jefford, από το εξειδικευμένο περιοδικό οίνου Decanter. Μαζί με τον οινοδημοσιογράφο Νίκο Μάνεση και τη συνοδεία του οινολόγου Μ. Σταφυλάκη και των γεωπόνων, Ν. Σωμαράκη και Δ. Τσουπέη, σε δύο μέρες επισκέφτηκαν αμπελοτόπια της Κρήτης και περιηγήθηκαν στο κρητικό τοπίο της ενδοχώρας. Πραγματοποιήθηκαν οριζόντιες θεματικές γευσιγνωσίες, όπου δοκιμάστηκαν ετικέτες από όλους τους οινοποιούς του Wines of Crete. Οι κύριοι Jefford και Μάνεσης γνώρισαν το νησί μέσα από τις γεύσεις και τα αρώματα των κρητικών κρασιών. Και όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Μάνεσης, ένα κρασί, είναι η γεωγραφία του τόπου.

Την έκθεση επισκέφθηκε πλήθος κόσμου που είχε την ευκαιρία να γευτεί τα ποιοτικά Κρητικά κρασιά και να δοκιμάσει πιστοποιημένα παραδοσιακά προϊόντα από την Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κρήτης. Στο περίπτερο της Αγροδιατροφικής ο κόσμος είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει τα πιστοποιημένα προϊόντα και να ενημερωθεί από τα στελέχη της Αγροδιατροφικής, για την πιστοποίηση με το Σήμα «Κρήτη» και τις δράσεις που υλοποιούνται για την προβολή και προώθηση των Κρητικών προϊόντων.

Την έκθεση επισκέφθηκε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης  ο οποίος αναφερόμενος στη στήριξη των Κρητικών προϊόντων και ειδικότερα στις διεθνώς αναγνωρισμένες Κρητικές ποικιλίες οίνου σημείωσε:  «Στηρίζουμε το Δίκτυο Οινοποιών της Κρήτης  και προβάλλουμε το ποιοτικό  Κρητικό κρασί στην εγχώρια αλλά και διεθνή αγορά. Για την οργάνωση της έκθεσης συγχαρητήρια στους οινοπαραγωγούς μας, η Περιφέρεια Κρήτης είναι κοντά τους, στηρίζουμε την προσπάθεια που κάνουν για την προώθηση-προβολή του Κρητικού οίνου στις αγορές».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης , περιφερειακός σύμβουλος Ρεθύμνου  Μανώλης Χνάρης, αναφερόμενος στα «Οινοτικά 2016» δήλωσε: «Οι Οινοποιοί της Κρήτης , με την έκθεση αυτή καταβάλλουν μία σημαντική προσπάθεια για την ανάδειξη του Κρητικού Αμπελώνα και την προώθηση της φετινής τους σοδειάς. Ο κλάδος του κρασιού είναι πολύ σημαντικός για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, γι’ αυτό χρειάζεται τη βοήθεια και την στήριξη όλων μας. Παρά την δύσκολη οικονομική συγκυρία και την άδικη φορολόγηση του, ο κλάδος του κρασιού στέκεται όρθιος, λόγω της εξαιρετικής του ποιότητας. Η Αγροδιατροφική Σύμπραξη με την παρουσία της στην έκθεση, στηρίζει την προσπάθεια των Οινοποιών της Κρήτης και ταυτόχρονα προβάλλει τα τοπικά προϊόντα με το Σήμα  «ΚΡΗΤΗ», όπου συμπεριλαμβάνονται και πολλά κρασιά. Η συνεργασία με το Δίκτυο Οινοποιών ισχυροποιείται, καθώς το επόμενο διάστημα θα μπορούν τα οινοποιεία της Κρήτης να πιστοποιηθούν με το «Σήμα Επισκέψιμα Οινοποιεία» της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης.»

 Τα ΟιΝοτικά ολοκληρώθηκαν τη Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου, πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στο Ηράκλειο και φέτος πρώτη φορά στα Χανιά. Επόμενοι οινικοί σταθμοί για το Wines of Crete, το Οινόραμα στην Αθήνα 5 με 7 Μαρτίου και η έκθεση Prowein στο Dusseldorf της Γερμανίας 13 με 15 Μαρτίου.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:19 - 02 Μαρ 2016
Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.