ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καμπανάκι κινδύνου για την ελληνική παραγωγή αγελαδινού γάλακτος

12:23 - 04 Μαρ 2016 | ΤΡΟΦΙΜΑ & ΠΟΤΑ
Καμπανάκι κινδύνου για την ελληνική παραγωγή αγελαδινού γάλακτος
Συρρίκνωση της ελληνικής παραγωγής αγελαδινού γάλακτος προβλέπεται σε λίγα χρόνια λόγω των οικονομικότερων εισαγωγών γάλακτος, γεγονός όμως που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της χώρας.

Το συγκεκριμένο θέμα τέθηκε επί τάπητος χτες Πέμπτη (3/3) στη συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάρκου Μπόλαρη με την αντιπροσωπεία της Ένωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδας και τον πρόεδρο Θανάση Βασιλέκα.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, η οποία έγινε σε θετικό κλίμα, οι παραγωγοί γάλακτος ενημέρωσαν τον αναπληρωτή υπουργό, για το ζοφερό τοπίο , το οποίο έχει διαμορφωθεί στο χώρο του γάλακτος.

Οι εκπρόσωποι της Ένωσης αναφέρθηκαν στα προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο και πλέον έχουν δημιουργήσει μεγάλες στρεβλώσεις στην αγορά. Σημαντικότερο πρόβλημα είναι ότι οι ελληνικές εταιρείες προτιμούν την εισαγωγή ξένου γάλακτος αντί του ελληνικού για την προώθησή του στην αγορά ή για την παρασκευή γαλακτοκομικών προϊόντων.

 

Αναλυτικά, οι Έλληνες παραγωγοί αγελαδινού γάλακτος εστίασαν ιδιαίτερα στην πτώση των τιμών στο αγελαδινό γάλα, την άρνηση γαλακτοβιομηχανιών να παραλάβουν γάλα από συμβεβλημένους παραγωγούς, την αναγραφή χώρας προέλευσης του προϊόντος στις συσκευασίες, την ευθύνη της πολιτείας να ελέγχει το ισοζύγιο γάλακτος, τις αυξήσεις τιμών στις ζωοτροφές, την συνέχιση του προγράμματος της Ένωσης Χολσταϊν για την γενετική βελτίωση των γαλακτοφόρων αγελάδων, την αλλαγή νομοθετικού πλαισίου για την αδειοδότηση των σταυλικών εγκαταστάσεων της χώρας και την δυνατότητα ένταξης στο νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανασυγκρότησης και τη χρηματοδότηση βιομηχανικής μονάδας επεξεργασίας και τυποποίησης του αγελαδινού γάλακτος.

 

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενημέρωσε κατ΄ αρχήν τον Πρόεδρο κ. Αθανάσιο Βασιλέκα και τα μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης για την συγκρότηση Επιτροπής στο ΥΠΑΑΤ με εντολή σε συνέργειες με τα συναρμόδια Υπουργεία, να εισηγηθεί την αλλαγή της νομοθεσίας για την χορήγηση νέων σταυλικών εγκαταστάσεων, ώστε να αποφευχθεί η γραφειοκρατία, να απλουστευτεί η διαδικασία, να μειωθεί το κόστος χωρίς να γίνουν εκπτώσεις στην ποιότητα των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και του περιβάλλοντος.

 

Επεσήμανε, ότι στο σχεδιασμό του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και στις κατευθυντήριες αρχές του προβλέπεται η χρηματοδότηση των Ομάδων Παραγωγών των νέων παραγωγών και των μονάδων που επιχειρούν την κάθετη διαχείριση των αγροκτηνοτροφικών προϊόντων ενώ ζήτησε από την Ένωση την σωστή προετοιμασία, την έγκαιρη ενημέρωση από τους αρμόδιους και τους γαλακτοπαραγωγούς – μέλη της, ώστε να αξιοποιηθούν στον μέγιστο βαθμό οι χρηματοδοτικές δυνατότητες του Π.Α.Α.

Στην ίδια κατεύθυνση υπογράμμισε τα πλεονεκτήματα των Ομάδων Παραγωγών με σωστή οργάνωση και μάρκετινγκ στους τομείς των προμηθειών και της διαχείρισης που μειώνουν καθοριστικά το κόστος παραγωγής.

 

Εν κατακλείδι, αναφερόμενος στο άμεσο πρόβλημα της μείωσης τιμών, της καταγγελίας συμβάσεων παραλαβής γάλακτος από βιομηχανίες και των καταγγελιών για παραβιάσεις της νομοθεσίας προστασίας των καταναλωτών(από μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης), ο Αναπληρωτής Υπουργός ζήτησε από το Προεδρείο της Ένωσης την άμεση υποβολή κειμένου με αναγραφή του προβλήματος με τα συγκεκριμένα στοιχεία ώστε να συγκληθεί επειγόντως σύσκεψη, στην οποία πρέπει να κληθούν να συμμετάσχουν και οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου της Γαλακτοβιομηχανίας για την ολική καταγραφή και αντιμετώπιση του προβλήματος.

 

Το πρόβλημα του γάλακτος με το οποίο ανατρέφουμε τα ελληνόπουλα δεν είναι απλά θέμα τιμής, αλλά και ποιότητας του προϊόντος και η ποιότητα του προϊόντος είναι κρίσιμος παράγοντας που επιβάλλεται να διαμορφώνει τόσο την τιμή, όσο και την πολιτική της χώρας απέναντι στα υψηλής ποιότητας προϊόντα της και τους παραγωγούς τους. 


Ειδικότερα , οι αγελαδοτρόφοι τόνισαν πως απαξιώνεται η ελληνική παραγωγή γάλακτος και το γεγονός αυτό είναι απαράδεκτο σε μια χώρα που μόλις καλύπτει το 1/3 των αναγκών της κι είναι συνεχώς φθίνουσα.
Οι παραγωγοί τόνισαν πως επειδή δεν υπάρχει συναντίληψη με τα εργοστάσια πριν φτάσουν στην πλήρη σύγκρουση χρειάζεται να βρεθεί άμεση λύση.

Η φυλή Χολστάιν κατάγεται απ΄ την Ευρώπη. Η κύρια ιστορική εξέλιξή της έλαβε χώρα σε δυο βόρειες περιοχές της σημερινής Ολλανδίας , τη Βόρεια Ολλανδία και τη Φρισλανδία, όπου επιλέγονταν επί αιώνες με στόχο την υψηλή γαλακτοπαραγωγή.

Η εξέλιξη της φυλής συνεχίστηκε στο Νέο Κόσμο, όπου η πρώτη ασπρόμαυρη αγελάδα έφτασε στην Αμερική στη Βοστόνη, γύρω στα 1850 μ΄ ένα ολλανδικό ιστιοφόρο. Ακολούθησαν κι άλλες εισαγωγές ζώων.


Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.