ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απόφαση βόμβα:Ανοίγει ο δρόμος για αθρόες εισαγωγές φθηνών προϊόντων γάλακτος

09:06 - 05 Απρ 2016 | ΤΡΟΦΙΜΑ & ΠΟΤΑ
Απόφαση βόμβα:Ανοίγει ο δρόμος για αθρόες εισαγωγές φθηνών προϊόντων γάλακτος
Προσχέδιο υπουργικής απόφασης αποσυνδέει το νωπό γάλα από την παρασκευή γιαουρτιού βάσει των αλλαγών, που βασίζονται στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ αφήνοντας παράθυρο ακόμα και για χρήση σκόνη γάλακτος - Έντονες αντιδράσεις και ανησυχία από τους εκπροσώπους φορέων του κλάδου της κτηνοτροφίας.

Η εφημερίδα «Το Έθνος» αποκαλύπτει σήμερα το προσχέδιο κοινής υπουργικής απόφασης που ανατρέπει ουσιαστικά τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών ενώ ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για αθρόες εισαγωγές φθηνών προϊόντων γάλακτος.

 

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας κάνει λόγο για υπουργική απόφαση που υποβαθμίζει ποιοτικά το γιαούρτι και απειλεί με καταστροφή τους γαλακτοπαραγωγούς. Μάλιστα σημειώνει ότι την ώρα που η Ελλάδα ετοιμάζεται να ακυρώσει την ιδιαιτερότητα ενός brand name με εξαγωγές 140 εκατ. ευρώ, οι Τσέχοι διεκδικούν τη χρήση του όρου ελληνικό γιαούρτι στα γαλακτοκομικά προϊόντα τους.

 

Η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου με απαλοιφή του όρου «νωπό γάλα» για την παρασκευή ελληνικού γιαουρτιού, που αποτυπώθηκε στο σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης που έχει ήδη υποβληθεί στην Κομισιόν, αποτελεί μεγάλη ανατροπή, καθώς ανοίγει την πόρτα για εισαγωγή φτηνών πρώτων υλών, όπως η σκόνη για το γιαούρτι.

 

Το σχέδιο των αλλαγών στο άρθρο 82 του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών έχει ήδη υποβληθεί προς έγκριση στην Κομισιόν.

 

Αξίζει, δε, να αναφερθεί πως την ίδια στιγμή, η Τσεχία διεκδικεί τη χρήση του όρου ελληνικό γιαούρτι στα γαλακτοκομικά προϊόντα της.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:07 - 05 Απρ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.