ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Μάχη» για προϊόντα ΠΟΠ&ΠΓΕ ενόψει της Διατλαντικής Συμφωνίας (ΤΤΙΡ)

10:41 - 17 Μαϊ 2016 | ΤΡΟΦΙΜΑ & ΠΟΤΑ
«Μάχη» για προϊόντα ΠΟΠ&ΠΓΕ ενόψει της Διατλαντικής Συμφωνίας (ΤΤΙΡ)
Τα προϊόντα ΠΟΠ (Προστατευμένη Ονομασία Προέλευσης) και ΠΓΕ (Προστατευμέη Γεωγραφική Ένδειξη) όπως η φέτα, οι επιτραπέζιες ελιές διαφόρων τύπων και το λάδι που αποτελούν τα "βαριά χαρτιά" των εξαγωγών, βρίσκονται στο επίκεντρο της ελληνικής ατζέντας στο πλαίσιο της Συμφωνίας Διατλαντικής Εταιρικής Σχέσης Εμπορίου και Επενδύσεων (ΤΤΙΡ).

Όπως σημείωνε χθες το Reporter.gr ενστάσεις εξέφρασε η ελληνική πλευρά μέσω του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων για θέματα εμπορίου, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στις Βρυξέλλες για τον τρόπο, που έκλεισαν οι διαπραγματεύσεις (σ.σ.: Εμπορικής Συμφωνίας Ε.Ε. - Καναδά [CETA]).

 

Ο Έλληνας υπουργός διαφώνησε με τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε το θέμα προστασίας των γεωγραφικών ενδείξεων, το οποίο αποτελεί κομβικό ζήτημα για την ελληνική γεωργία και μεταποιητική βιομηχανία.

 

Μάλιστα κάλεσε την Επιτροπή για άμεση έναρξη ουσιαστικών συζητήσεων με την αμερικανική πλευρά για την αυξημένη προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων. Κι αυτό την ώρα, που η συζήτηση για το ελληνικό σήμα είναι σε εξέλιξη με αντικρουόμενες απόψεις να εκφράζονται για τα "ποσοστά" ελληνικότητας, που θα καθορίζουν την απονομή του σήματος.


Στο πλαίσιο αυτό n κυβέρνηση εξετάζει το πώς θα αντιδράσει, έχοντας σοβαρές επιφυλάξεις για το αν η συμφωνία εξασφαλίζει τις λεγόμενες γεωγραφικές ενδείξεις σε μια σειρά από αγροτικά προϊόντα, με αιχμή τη φέτα.

 

«Δεν υπάρχουν ενδείξεις πως μπορούμε να προχωρήσουμε στην υπογραφή της συμφωνίας, αφού η αμερικανική πλευρά φαίνεται να μην είναι διατιθεμένη να προχωρήσει στους απαραίτητους συμβιβασμούς προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις σε μια σειρά από τομείς» , αναφέρεται στο έγγραφο, όπως επικαλείται δημοσίευμα του Euroactive.

 

Σημειώνεται πάντως, ότι τα σήματα αυτα δεν ισχύουν εκτός ΕΕ όπου καθένας μπορεί να πατάξει οτιδήποτε.

 

Μόνο η εταιρία ΦΑΓΕ με μεγάλο δικαστικό αγώνα κατάφερε να "κλειδώσει" το όνομα "ελληνικό γιαούρτι" αλλα με ίδιους πόρους και χωρίς νομοθετικές ρυθμίσεις.

 

Μάλιστα παρά τις αντιδράσεις της Γαλλίας, που λόγω μεγάλου αγροτικού τομέα εχει εύλογο ενδιαφέρον, τα ισχυρά λόμπι των μεταποιητικών βιομηχανιών των ΗΠΑ πιέζουν για άρση των οποίων περιορισμών.


Πάντως την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων, στο πλαίσιο των διεθνών εμπορικών συμφωνιών φέρνει ως ξεχωριστό ειδικό θέμα στο τραπέζι του σημερινού Συμβουλίου υπουργών Γεωργίας η Ελλάδα, ενώ ο αρμόδιος υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου έχει και κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Ευρωπαίο επίτροπο Φιλ Χόγκαν για το ίδιο ζήτημα.

 

Γ. Α.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:03 - 17 Μαϊ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.