ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αιτωλοακαρνανία: Μια νέα γαλακτοβιομηχανία γεννιέται

12:57 - 30 Μαϊ 2016 | ΤΡΟΦΙΜΑ & ΠΟΤΑ
Αιτωλοακαρνανία: Μια νέα γαλακτοβιομηχανία γεννιέται
Μια νέα βιομηχανία επεξεργασίας και τυποποίησης γάλακτος μπήκε στον επιχειρηματικό χάρτη της χώρας εδώ και μία εβδομάδα.

Με την κορδέλα να κόβεται από τον Θωμά Κουτσουπιά, πρόεδρο της Ένωσης Αγρινίου την Κυριακή 22/5 η εκδήλωση της επίσημης παρουσίασης και έναρξης λειτουργίας της ΑΜΦΙΓΑΛ, της υπερσύγχρονης μονάδας επεξεργασίας γαλακτοκομικών προϊόντων, πραγματοποιήθηκε παρουσία πλήθους πολιτών και εκπροσώπων φορέων στην Κεχρινιά Αμφιλοχίας.

Ο κ. Κουτουπιάς τόνισε ότι φιλοδοξία της Ένωσης Αγρινίου και της ΑΜΦΙΓΑΛ είναι η δημιουργία ισχυρού brand name για την Αιτωλοακαρνανία, ο εκσυγχρονισμός της κτηνοτροφίας, η συνολική αναβάθμιση της τοπικής αγροτικής οικονομίας και κάλεσε τους πολίτες και δη τους κτηνοτρόφους να αγκαλιάσουν το έργο, τονίζοντας ότι ανήκει σε αυτούς και στο μέλλον τους.

Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να σημειώσει πως για την καλή λειτουργία και απόδοση του έργου, θα πρέπει να διευθετηθούν σημαντικές εκκρεμότητες και, απευθυνόμενος στον περιφερειάρχη, τόνισε την ανάγκη πληρωμής των περίπου 1,4 εκατ. ευρώ που υπολείπονται, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι ο προϋπολογισμός του έργου υπερέβη κατά πολύ το εγκεκριμένο ποσό των 6,7 εκατ. ευρώ.

Στις προοπτικές που δημιουργούνται για τη συνολική αναβάθμιση του αγροτικού χώρου αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος κ. Απόστολος Κατσιφάρας. Από την Εθνική Τράπεζα, η οποία και χρηματοδότησε το έργο,  το διευθυντικό στέλεχος κ. Βασίλης Χατζησταύρου, τόνισε ότι η πολιτική της τράπεζας να στηρίζει τέτοιες αναπτυξιακές προσπάθειες, θα συνεχιστεί. Ο πρόεδρος της αδελφής Ένωσης Καλαβρύτων κ. Παύλος Σατολιάς, που επεσήμανε ιδιαίτερα την ανάγκη να υπάρξουν συνέργειες για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας, εστιάζοντας και στην κοινή πορεία με την Ένωση Αγρινίου και τον διαρκή αγώνα για την έμπρακτη προάσπιση των συμφερόντων των παραγωγών.

Το προφίλ της εταιρίας

Η ΑΜΦΙΓΑΛ, αποτελεί το αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ένωση Αγρινίου». Στο σχήμα μετέχουν επίσης με 10% η Ένωση Καλαβρύτων, η εταιρία «Ελληνικές Πρωτεΐνες» και ο σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων Αιτωλοακαρνανίας.

Η επένδυση για την ολοκλήρωση της μονάδας, που σε πρώτη φάση θα παράγει φέτα και σκληρά τυριά, κύρια για την αγορά των ΗΠΑ, ξεπέρασε τα 7,8 εκ. ευρώ.  Η παραγωγή αναμένεται να φτάνει τους 1650 τόνους  φέτας και 350 τόνους σκληρών τυριών.  Η δυνατότητα για την επεξεργασία γάλακτος φτάνει τους 120 τόνους την ημέρα, ενώ μπορεί με μικρές επενδύσεις στα σιλό αναμονής όπου γίνεται η αρχική συγκέντρωση γάλακτος, να φτάσει ακόμα και τους 20000 τόνους ετησίως με παραγωγή 5400 τόνων φέτας και σκληριών  τυριών. Πάντα όπως αναφέρουν οι ιθύνοντες της εταιρίας εφόσον υπάρξουν συμφωνίες προώθησης στο εξωτερικό κύρια στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα η δυναμικότητα της ΑΜΦΙΓΑΛ στο πρόβειο γάλα είναι 6.000 τόνοι και στο κατσικίσιο γάλα 1.000 τόνοι ετησίως. Η παραγωγή θα διατίθεται αρχικά, σε μικρές συσκευασίες, κατά 80% στις ΗΠΑ και το υπόλοιπο στην τοπική αγορά αλλά και σε επιλεγμένες αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Ήδη η ΑΜΦΙΓΑΛ έχει συνεργασία με 144 παραγωγούς και καλεί τους κτηνοτρόφους του νομού, περιοχών Μεσολογγίου, Αγρινίου, Βόνιτσας, Ξηρομέρου, Αμφιλοχίας, Βάλτου σε συνεργασία για τη Γαλακτοκομική περίοδο 2016-2017 έως τις 25 Ιουνίου 2016 και να καταθέσουν τις Αιτήσεις Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για παράδοση Πρόβειου-Γίδινου γάλακτος.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 13:34 - 30 Μαϊ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.