ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μινέρβα: Εξαγωγές και προϊόντα ποιότητας ο στόχος της ιστορικής εταιρίας

10:53 - 08 Ιουν 2016 | ΤΡΟΦΙΜΑ & ΠΟΤΑ
Μινέρβα: Εξαγωγές και προϊόντα ποιότητας ο στόχος της ιστορικής εταιρίας
Στην εξωστρέφεια και στην παραγωγή προϊόντων υπεραξίας ποντάρει τα επόμενα χρόνια η εταιρεία Μινέρβα, που παρουσίασε τη Δευτέρα στα Χανιά την πρωτοβουλία της «Ακαδημίας Αγροτών» μια δράση την οποία υλοποιεί σε συνεργασία και υπό την επίβλεψη του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων (Μ.Α.Ι.Χ.).
Όπως δήλωσε ο Πάνος Κατσής Διευθύνων Σύμβουλος  Μινέρβα ΑΕ κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που στο Μεγάλο Αρσενάλι στο Ενετικό Λιμάνι της πόλης, στόχος είναι τα προϊόντα που παράγονται με βάση προγράμματα ολοκληρωμένης διαχείρισης, όπως το λάδι «Χωριό Αειφόρο» να αποκτήσουν μεγαλύτερη διείσδυση σε αγορές. «Θέλει υπομονή και επένδυση. Less is more. Δίνουμε έμφαση στο βάθος κι όχι στο εύρος στις εξαγωγές. Το λάδι και κυρίως το αειφόρο μπορεί να δώσει προστιθέμενη αξία» σημείωσε, τονίζοντας τη σημασία να υπάρχουν λίγες αλλά καλές αγορές για τις εξαγωγές.
Έτσι μέχρι το 2020 η εταιρία επιδιώκει το ποσοστό των εξαγωγών να έχει φτάσει το 20%. Σήμερα οι εξαγωγές διάφορων προϊόντων σε 30 χώρες καταλαμβάνουν το 12% του τζίρου της στο 2015. Μe όχημα το λάδι μάλιστα η εταιρία Μινέρβα, που ανήκει στον πολυεθνικό όμιλο PZ Cussons που ιδρύθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα από τον Λάκωνα Γιώργο Ζοχώνη και τον Σκοτσέζο George Paterson στην Δυτική Ακτή της Αφρικής, σχεδιάζει να εισδύσει σε αγορές με προϊόντα ποιότητας όπως η φέτα ή το ξύδι ΤΟΠ. «Όραμά μας είναι να είμαστε μια διεθνής εταιρία με άξονα την αειφορία» αναφέρει ο κ. Κατσής για τη Μινέρβα που όπως τόνισε «μοιράζεται» τις ίδιες αξίες με τη μητρική, δηλαδή με προϊόντα ποιότητας να ανεβαίνει με αργά αλλά σταθερά βήματα στην κλίμακα της ανάπτυξης. Σημειώνεται ότι PZ Cussons ελέγχεται κατά 65% από κληρονόμους του Γ. Ζοχώνη, έχει Έλληνα διευθύνοντα σύμβουλο, έχει κεφαλαιοποίηση 1,5 δισεκ στερλίνες ενώ είναι στον FTSE 125 στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.
Άνοιγμα στη Γερμανία
Η Μινέρβα σε μια προσπάθεια να τονώσει την παρουσία της στην καρδιά της ΕΕ το Σεπτέμβρη ξεκινάει την δυναμική της παρουσία σε Γερμανικές αλυσίδες με το ξύδι ΤΟΠ, ώστε να αποκτήσει μερίδια στη μεγαλύτερη αγορά της Ευρωζώνης. Σημειώνεται ότι στις αγορές της Τσεχίας και της Δανία το μερίδιο της Μινέρβα στη φέτα της Μινέρβα έχει διαμορφωθεί στο 15% μερίδιο, ενώ συνολικά σε 15 κράτη της Ευρώπης έχει ισχυρή παρουσία.
Την ίδια ώρα η Μινέρβα συνεχίζει να υλοποιεί τα επιχειρηματικά της πλάνα πραγματοποιώντας σε ετήσια βάση επενδύσεις ύψους 1-1,1 εκατ. ευρώ . Στην οικονομική χρήση που ολοκληρώθηκε τον Μάιο παρουσίασε αύξηση τζίρου κατά 4% φτάνοντας τα 73 εκατ. ευρώ, ενώ στα 2,1 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα κέρδη προ φόρων και τόκων παρουσιάζοντας επίσης αύξηση της τάξης του 3%-4% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση. Σήμερα η εταιρεία Μινέρβα η οποία δραστηριοποιείται στην Ελληνική αγορά 111 χρόνια κατέχει μερίδιο άνω το 20% στην αγορά ελαιόλαδου, 20% στην αγορά μαργαρίνης, 21% στην αγορά βούτυρο, άνω του 30% στην αγορά του ξυδιού και περίπου 10%-12% στην αγορά της φέτας και της γραβιέρας.
Στο στόχαστρο της εταιρίας Μινέρβα είναι συνολικά η ανάπτυξη μια μεγάλη γκάμας παραγωγής τροφίμων, αλλά και τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας για αλυσίδες του εξωτερικού. Ανοικτό πάντα παραμένει σύμφωνα με πληροφορίες το ενδεχόμενο εξαγορών με έμφαση παραπλήσια προϊόντα με τα ήδη υπάρχοντα. Ωστόσο ο κ. Κατσής σε συζήτηση με τους δημοσιογράφους δεν επιβεβαίωσε το ενδεχόμενο εξαγοράς εργοστασίου από την εταιρεία ΦΑΓΕ.
Προώθηση πρακτικών αειφορίας
Πέρα από τις εξαγωγές έτερος πυλώνας της στρατηγικής της Μινέρβα είναι η προώθηση της αειφόρου γεωργίας μέσω καλλιεργητικών πρακτικών που μειώνουν το περιβαλλοντικό κόστος και συμβάλλουν στο γενικότερο καλό της αγροτικής κοινωνίας και οικονομίας, όπως είναι και οι στόχοι της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
Σε συνεργασία και υπό την επίβλεψη του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων (Μ.Α.Ι.Χ.), η Μινέρβα ενισχύει και ανταμείβει τις ορθές γεωργικές πρακτικές που αποσκοπούν στην Αειφόρο Ανάπτυξη, με στόχο:
  • Την εξοικονόμηση νερού και άλλων φυσικών πόρων που χρειάζεται η ελαιοκαλλιέργεια.
  • Τη μείωση  της κατανάλωσης ενέργειας και  εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
  • Τη διασφάλιση της ποικιλίας των ζώων και των φυτών του οικοσυστήματος.
  • Τις μακροχρόνιες σχέσεις με τους παραγωγούς για να συνεχίσουν να δίνουν ζωή στο ελληνικό χωριό (αναβάθμιση ποιότητας ζωής, στήριξη ενασχόλησης με την γη).
Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, από το 2011 δημιουργήθηκε από το Μ.Α.Ι.Χ. και ανεξάρτητους ερευνητές το Πρότυπο Ελαιοπαραγωγής, που περιλαμβάνει συγκεκριμένες παρεμβάσεις και μεθόδους ορθής διαχείρισης που αποσκοπούν στην βελτιστοποίηση της ελαιοκαλλιέργειας, σε σχέση με τις χρησιμοποιούμενες εισροές και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους, καθώς και τις επιπτώσεις των χρησιμοποιούμενων καλλιεργητικών πρακτικών.
Όπως προέκυψε κατόπιν τριετούς μελέτης, η εφαρμογή του Προτύπου Ελαιοπαραγωγής παρουσιάζει ηπιότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις όσον αφορά στην κατανάλωση ενέργειας, το αποτύπωμα άνθρακα και τη βιοποικιλότητα στους ελαιώνες, ενώ δεν επηρεάζεται η απόδοση του τελικού προϊόντος.
«Έμπρακτη απόδειξη της στρατηγικής αυτής της Μινέρβα είναι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Χωριό Αειφόρο. Το 100% της πρώτης ύλης του προέρχεται από συγκεκριμένες ομάδες παραγωγών ολοκληρωμένης διαχείρισης, με επιβλέποντες γεωπόνους και επιστήμονες της γης. Όλοι οι παραγωγοί πληρούν συγκεκριμένους και αυστηρούς όρους και κριτήρια τόσο ως προς την ποιότητα του τελικού προϊόντος (οξύτητα, οργανοληπτικά χαρακτηριστικά), όσο και ως προς την πλήρη ιχνηλασιμότητα του είδους (από ποιον παραγωγό) και του δικτύου (διασφάλιση αποθήκευσης και μεταφοράς με ανοξείδωτες δεξαμενές), αλλά και των συνθηκών παραγωγής και διανομής (συνθήκες ελαιοποίησης, θερμοκρασίες μάλαξης καρπού και αποθήκευσης).Το Χωριό Αειφόρο έχει πιστοποιηθεί από το οίκο Lloyds ως ελαιόλαδο ολοκληρωμένης διαχείρισης, σε όλα τα στάδια της παραγωγικής του διαδικασίας» αναφέρει ανακοίνωση της εταιρίας με αφορμή την εκδήλωση στα Χανιά.
Από τη φετινή χρόνια και με την ολοκλήρωση της σχετικής μελέτης Ελαιοκαλλιέργειας, η Μινέρβα προχώρησε και δημιούργησε το πρόγραμμα «ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΓΡΟΤΩΝ για την Αειφορία του Ελληνικού Χωριού» σε συνεργασία με το Μ.Α.Ι.Χ.. Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που σκοπό έχει την εκπαίδευση επαγγελματιών και ελαιοπαραγωγών πάνω στο Πρότυπο Ελαιοπαραγωγής για τη βελτιστοποίηση της παραγόμενης ποσότητας και ποιότητας των προϊόντων, αφήνοντας παράλληλα το μικρότερο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
«Διττός είναι ο στόχος του προγράμματος της Ακαδημίας Αγροτών. Πρώτα να γίνει η διάχυση των καλών πρακτικών. Κι έπειτα να φέρουμε κοντά την έρευνα και το Παν/μιο με τον πρωτογενή τομέα. Χρειάζεται να συνδέσουμε την έρευνα, τη μεταποίηση με το Πανεπιστήμιο. Κι έτσι μπορεί να αναδείξουμε προϊόντα και να αξιοποιήσουμε και τον  τουρισμό, που είναι ο επιταχυντής της Ελληνικής οικονομίας» ανέφερε μιλώντας για το πρόγραμμα ο Κώστας
Κυριόπουλος, Διευθυντής Εφοδιαστικής Αλυσίδας της Μινέρβα.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα αποσκοπεί στη δημιουργία μιας κρίσιμης μάζας από συνεργαζόμενες ομάδες ελαιοπαραγωγών ευαισθητοποιημένων στην αειφόρο διαχείριση ελαιώνων και στη δημιουργία συνεργειών σε πανελλαδικό επίπεδο που θα έχουν ωφέλιμες επιπτώσεις στην ελαιοπαραγωγή, την οικονομία, το περιβάλλον και την κοινωνία.  Ήδη 30 αγρότες και γεωπόνοι παρακολούθησαν τα μαθήματα της πρώτης Ακαδημίας.
Γιώργος Αλεξάκης
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.