ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΣΕΑΟΠ: Λαθρεμπόριο και φόροι πνίγουν την εγχώρια παραγωγή αλκοολούχων ποτών

21:48 - 17 Ιουν 2016 | ΤΡΟΦΙΜΑ & ΠΟΤΑ
ΣΕΑΟΠ: Λαθρεμπόριο και φόροι πνίγουν την εγχώρια παραγωγή αλκοολούχων ποτών
Ο κλάδος των αλκοολούχων ποτών έχει ξεπεράσει προ πολλού τη φοροδοτική ικανότητά του και πλέον κάθε πρόσθετος φόρος λειτουργεί ως μπούμερανγκ για τη συνολική παραγωγική αλυσίδα, αλλά και για τα δημόσια έσοδα.

Σε αυτό το συμπέρασμα συνέκλιναν οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων & Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ) στην ημερίδα με θέμα «Λαθρεμπόριο & Φόροι πνίγουν την εγχώρια παραγωγή αλκοολούχων ποτών. Μόνη διέξοδος η εξωστρέφεια», που διοργανώθηκε τη Δευτέρα 13 Ιουνίου στο πλαίσιο της Ετήσιας Συνέλευσης των Μελών του ΣΕΑΟΠ.


Ο Πρόεδρος του ΣΕΑΟΠ κ. Ν. Καλογιάννης στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην ανάγκη αποκλιμάκωσης της φορολογίας προς όφελος των δημοσίων εσόδων αλλά και του κλάδου, ενώ στην κύρια ομιλία του έδωσε έμφαση στην εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων τονίζοντας ότι υπάρχει μεγάλη διέξοδος στο εξωτερικό.

 

Σχετικά με το λαθρεμπόριο , αποσαφήνισε ότι «Είναι μύθος ότι από την παράνομη διακίνηση κερδίζουν οι μικροί παραγωγοί. Αυτοί που κερδίζουν είναι οι μεγάλοι λαθρέμποροι και χάνει ο κλάδος της ελληνικής ποτοποιίας ».


Ο Γενικός Γραμματέας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς κ. Γ. Βασιλειάδης απέδωσε τη γιγάντωση του λαθρεμπορίου σε εσφαλμένες φορολογικές πολιτικές του παρελθόντος και μίλησε για τη στενή συνεργασία που έχει επιτευχθεί από πέρυσι, τόσο με τον κλάδο όσο και μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, ενώ γνωστοποίησε τη δημιουργία ενιαίου κέντρου για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου εντός του οποίου θα λειτουργεί κέντρο καταγραφής πληροφοριών και δράσεων.

 

Ο κ. Βασιλειάδης προσέθεσε ότι οι συνθήκες είναι ώριμες για νομοθετική παρέμβαση με σκοπό την πάταξη του λαθρεμπορίου μέσω του χύμα τσίπουρου, προστατεύοντας έτσι αφενός την υγεία του καταναλωτή αφετέρου την υγεία και τη φήμη ενός παραγωγικού κλάδου που προσφέρει έσοδα και θέσεις εργασίας στην Οικονομία της χώρας.


Όπως τόνισε το μέλος του ΔΣ του ΣΕΑΟΠ, κ. Χ. Μαυράκης , η σταθεροποίηση της οικονομίας θα επιτρέψει την αναθεώρηση του φορολογικού καθεστώτος και τη σημαντική μείωση του λαθρεμπορίου υπογραμμίζοντας ότι χρειάζονται έλεγχοι στο δρόμο και στα σημεία διακίνησης και κατανάλωσης, καθώς και στα παράνομα αποστακτήρια. Σταχυολογώντας τα κύρια σημεία από την ομιλία του κ. Λ. Πάσχου Αντιπροέδρου του ΣΕΑΟΠ, αναφέρονται ενδεικτικά: «Η φορολογική πολιτική οδήγησε σε νέες συμπεριφορές.

 

 

Η κατανάλωση δε μειώθηκε, αλλά οδηγήθηκε σε επιλογές με μικρότερο φόρο, όπως το χύμα κρασί και τσίπουρο. Το 65% της φορολογίας των ποτών είναι φόροι. Τα αλκοολούχα ποτά δεν μπορούν να φορολογηθούν άλλο.

 

Η πολιτεία πρέπει να δει το θέμα της τυποποίησης. Αν πουλάς κάτι χωρίς όνομα, τότε εξαφανίζεται. Μόνο με όνομα μπορεί να πουλήσει κανείς και να τονωθεί η εξωστρέφεια», ενώ επεσήμανε για τη διευκόλυνση των ελέγχων τη σημασία ενός τηλεφωνικού κέντρου για καταγγελίες περιστατικών λαθρεμπορίου.

 


Το μεγάλο πρόβλημα είναι το έλλειμμα διασύνδεσης των υπηρεσιών, ανέφερε ο Υποστράτηγος Μ.Πλουμής, Διευθυντής Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, επισημαίνοντας τις σημαντικές επιτυχίες που έχουν καταγραφεί με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων, ενώ παρατήρησε ότι «πρέπει να πιεστεί ο παραγωγός να δηλώνει τις σοδειές».


Ο κ.Κ.Τσιλιλής , μέλος ΔΣ του ΣΕΑΟΠ ,παρουσιάζοντας στοιχεία για τον όγκο του παράνομα διακινούμενου κρασιού και τσίπουρου σημείωσε ότι οι ποσότητες του χύμα είναι δεκαπλάσιες από το νόμιμο.

 

Σε παρόμοιο πλαίσιο, ο κ.Σ. Λαφαζάνης, μέλος ΔΣ της Ένωσης Αποσταγματοποιών Αμπελοοινικών Προϊόντων Ελλάδας (ΕΝΑΠΑΠΕ), επιβεβαίωσε την ύπαρξη τέτοιων φαινομένων και στον οινικό χώρο και αντιτάχθηκε στον ΕΦΚ στο κρασί , που αποτελεί μέρος της μεσογειακής διατροφής. Σε πνεύμα ενωτικό τόνισε ότι αυτό που αντιπαρατίθεται είναι η νόμιμη και η παράνομη διαδικασία και ότι πρέπει να δώσουμε λύσεις για την αμπελουργία και την αποσταγματοποιία, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι η όλη διαδικασία θα έπρεπε να λειτουργεί με έναν μόνο κανονισμό με διατάξεις των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών, ενώ τάχθηκε υπέρ της υποχρεωτικής διακίνησης με παραστατικά για όλους.


Ο κ.Χ. Μάρκου, Πρόεδρος της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ένωσης Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ), επεσήμανε την ανάγκη εκσυγχρονισμού του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των παραγωγικών φορέων του κλάδου, καθώς και την ανάγκη παρακολούθησης και ελέγχου της παραγωγικής διαδικασίας ιδιαίτερα όσον αφορά την αποσταζόμενη πρώτη ύλη των προϊόντων στεμφύλων σταφυλής, την αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής, τη διακίνηση και εμπορία των αποσταγμάτων στην κατεύθυνση της απόλυτης προστασίας του καταναλωτή.


Η κα Ευ. Κούρεντα από τη Διεύθυνση Αγροτικής Πολιτικής Διεθνών Σχέσεων & Προώθησης Προϊόντων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων αναφέρθηκε στην πολιτική της ΕΕ για την προώθηση των προϊόντων αγροδιατροφικού τομέα και ειδικότερα του οίνου και των αλκοολούχων ποτών και στις προοπτικές του γαστρονομικού τουρισμού στην Ελλάδα επισημαίνοντας ότι δεν έχουμε εκμεταλλευτεί το ότι η χώρα είναι τουριστικός προορισμός.


Ο κ. Σ. Σάμιος, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Αλκοόλης και Τροφίμων στο Γενικό Χημείο του Κράτους ,στην ομιλία του με θέμα «Γεωγραφικές ενδείξεις ελληνικών αλκοολούχων ποτών στην ΕΕ Προοπτικές & Αντιξοότητες» ανέφερε ότι ο τομέας των αλκοολούχων είναι ευαίσθητος και δε χωρά υπεραπλουστεύσεις επισημαίνοντας ότι οι γεωγραφικές ενδείξεις αποτελούν μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς και εάν αλλάξουν οι προσεγγίσεις, η ΕΕ θα γίνει φτωχότερη.


Ο κ. Βελισσάριος Δότσης, Διευθύνων Σύμβουλος της Enterprise Greece, μίλησε για τη σημασία οργανωμένης προσπάθειας προώθησης των ελληνικών αλκοολούχων ποτών από κρατικό φορέα εξετάζοντας την αξιοποίηση ενός προγράμματος προβολής, ενώ κλείνοντας, η κα Σοφία Τσαμίχα, Διευθύντρια της Β8 Δ/νσης Επιχειρηματικής Ανάπτυξης του Υπουργείου Εξωτερικών, αναφέρθηκε στον ρόλο της εμπορικής διπλωματίας στην προώθηση και προστασία των ελληνικών αλκοολούχων ποτών.

Ο Σ.Ε.Α.Ο.Π. περιλαμβάνει στο δυναμικό του σήμερα 52 καταξιωμένες εταιρείες του κλάδου, ιδιωτικές και συνεταιριστικές, με προϊόντα αναγνωρισμένης ποιότητας και ακτινοβολίας και καλύπτει χωροταξικά όλη την Ελλάδα.

 

Τα μέλη του, παράγουν και διακινούν το 70% των εμφιαλωμένων ποτών στην Ελλάδα ενώ εξάγουν το 85% των ελληνικών εξαγομένων ποτών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.