ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μαρινόπουλος: Κούρεμα οφειλών και ρευστότητα τα «κλειδιά» της λύσης

09:58 - 01 Ιουλ 2016 | ΤΡΟΦΙΜΑ & ΠΟΤΑ
Μαρινόπουλος: Κούρεμα οφειλών και ρευστότητα τα «κλειδιά» της λύσης
Το πρώτο βήμα για την διαμόρφωση ενός πλαισίου λύσης για το γόρδιο δεσμό που έχει προκύψει στην ελληνική αγορά από τη δυσκολία της εταιρίας Μαρινόπουλος να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της, γίνεται σήμερα στους θαλάμους των δικαστηρίων.

Στις 11:00 το Πρωτοδικείο Αθηνών θα εξετάσει το αίτημα του ομίλου να λάβει προστασία έναντι των πιστωτών, με βάση το άρθρο 99. Αυτό, εφόσον, γίνει θα δώσει χρόνο στην εταιρία έως την κύρια δικάσιμο που ορίζεται κατά πάσα πιθανότητα για την 16η Σεπτεμβρίου, να διαμορφώσει ένα πλαίσιο για την επόμενη μέρα.


Εφόσον το δικαστήριο δε δεχτεί το αίτημα του Ομίλου Μαρινόπουλος η πιθανότητα ολοκληρωτικής κατάρρευσης είναι προ των πυλών. Ωστόσο δεδομένης της κατάστασης λόγω των πολυεπίπεδων κοινωνικών και οικονομικών ακόμα και πολιτικών επιπτώσεων που θα έχει ένα τέτοιο σενάριο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι το δικαστήριο θα παράσχει τον χρόνο των δύο μηνών για να διακριβωθεί το αν η εταιρία μπορεί να περπατήσει σε ένα δρόμο βιωσιμότητας.


Μέχρι την επίσημο δικάσιμο λοιπόν θα πρέπει η Μαρινόπουλος να βρει τα απαιτούμενα κεφάλαια για να καταθέσει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα εξυπηρέτησης οφειλών, που φτάνουν σχεδόν τα 2 δισ. αλλά κι εξυγίανσης του δικτύου.

 

Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς το σενάριο της διάσωσης πάει μαζί με ένα σημαντικό ποσοστό «κουρέματος οφειλών» καθώς διαφορετικά είναι πολύ δύσκολο να ανασάνει η εταιρία. Παράλληλα αναφέρουν ότι θα πρέπει γα την επόμενη μέρα να υπάρξει μια ισχυρή γραμμή ρευστότητας, είτε από επενδυτή είτε από πιστωτή, που διαβλέποντας υπεραξίες σε βάθος χρόνου, να δώσει τα απαραίτητα πολύτιμα κεφάλαια.


Σημειώνεται ότι με επιστολή της η εταιρία Σκλαβενίτης προς τους νομικούς εκπροσώπους της Μαρινόπουλος εξέφρασε την πρόθεσή της να συμμετάσχει στο σχέδιο αναδιάρθρωσης της μεγαλύτερης εταιρίας λιανικής στην Ελλάδα εφόσον συντρέξουν κάποιες προϋποθέσεις.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες η συμμετοχή της Σκλαβενίτης εξαρτάται απέ τις αμοιβαίες εγγυήσεις που θα δώσουν τράπεζες και Μαρινόπουλος για ένα βιώσιμο σχέδιο αναδιάρθρωσης αλλά κι από ένα αξιόπιστο due diligence. Σημειώνεται ότι η Σκλαβενίτης είχε καταθέσει σχετικό σχέδιο που δεν «περπάτησε» πριν λόγους μήνες.


Την ίδια ώρα η διοίκηση της εταιρίας Μαρινόπουλος ΑΕ, μετά από σχετικό αίτημα των εργαζομένων της, σύμφωνα με ανακοίνωση, δεσμεύτηκε προς το Πανελλαδικό Επαγγελματικό Σωματείο, «Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις: «ΚΑΡΦΟΥΡ – ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, DIA», ότι κατά την αυριανή εκδίκαση για το αίτημα υπαγωγής της σε διαδικασία εξυγίανσης βάσει τους υπ’ αριθμόν 4072/2012 και 4013/2011 Νόμους θα προβεί στα ακόλουθα αιτήματα και δηλώσεις προς το Δικαστήριο:

α) Να εξαιρεθούν ρητά όλες οι απορρέουσες απαιτήσεις που προκύπτουν από σχέσεις εργασίας, τόσο των νυν εργαζομένων όσο και των απολυμένων ή με άλλο τρόπο αποχωρησάντων μέχρι σήμερα, αλλά και όσων τυχόν θα αποχωρήσουν από τώρα και στο εξής.

 

Πιο συγκεκριμένα: όλες οι παραπάνω, ενδεικτικώς απαριθμούμενες γεγενημμένες εργατικές απαιτήσεις θα συνεχίσουν να καταβάλλονται σύμφωνα με τις επιμέρους ιδιωτικές συμφωνίες ή/και ρυθμίσεις σταδιακής εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών ή/και προκειμένου περί αποζημιώσεων λόγω καταγγελίας σύμβασης σύμφωνα με τα οριζόμενα στις οικείες διατάξεις περί σταδιακής καταβολής αποζημίωσης.

β) Οι εταιρίες της Μαρινόπουλος ΑΕ θα συνεχίσουν την καταβολή των πάσης φύσεως δεδουλευμένων αποδοχών των εργαζομένων σύμφωνα με τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας.

γ) Οι εταιρίες της Μαρινόπουλος ΑΕ δεσμεύονται ότι θα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να διατηρηθούν άπασες οι θέσεις εργασίας.

δ) Σε περίπτωση παράβασης των ανωτέρω δηλώνουν ότι αναγνωρίζουν ως εύλογο και δίκαιο το δικαίωμα των εργαζομένων είτε ατομικά είτε συλλογικά, όπως εκπροσωπούνται από το Σωματείο με την επωνυμία «Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις: «ΚΑΡΦΟΥΡ – ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, DIA», να ασκήσουν Αίτηση Ανάκλησης της χορηγηθείσας Προσωρινής Διαταγής εξαιτίας αυτών των παραβάσεων, στην δε αίτηση των εργαζομένων προς ανάκληση της προσωρινής διαταγής, οι δηλούσες Εταιρείες δεσμεύονται ότι δεν θα αντιλέξουν για οποιονδήποτε λόγο και αιτία.


Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 10:40 - 01 Ιουλ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.