ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σουρωτή: Συνέλευση των μικρομετόχων μετά τη «σφήνα» Σαββίδη στην Coca-Cola

10:25 - 25 Οκτ 2016 | ΤΡΟΦΙΜΑ & ΠΟΤΑ
Σουρωτή: Συνέλευση των μικρομετόχων μετά τη «σφήνα» Σαββίδη στην Coca-Cola
Για το απόγευμα έχει συγκληθεί η συνέλευση του σωματείου των μικρομετόχων της «Σουρωτή», όπου καλούνται να αποφασίσουν αν θα κάνουν δεκτή την πρόταση της ολλανδικής θυγατρικής της Coca-Cola για την εξαγορά των μετοχών τους έναντι 1 ευρώ ανά μετοχή. Σημειώνεται ότι με βάση πληροφορίες η εταιρεία Dimera Group του Ιβάν Σαββίδη φέρεται να υποβάλει, επίσης, πρόταση για την εξαγορά του 56% των μετοχών της «Σουρωτή», προτείνοντας τίμημα συνολικό τίμημα 8,7 εκατ. ευρώ ή 1 ευρώ ανά μετοχή.

Ήδη η Coca-Cola HBC Holdings B.V. βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες σε διαδικασία επαφών με τους μετόχους της εταιρίας με σκοπό την αύξηση του ποσοστού της.


Σύμφωνα με πηγές της εταιρείας, κατόπιν επίσημης πρόσκλησης προς όλους τους μικρομετόχους της Σουρωτή, η Coca-Cola HBC Holdings B.V. ξεκίνησε εχθές, στις 24 Οκτωβρίου 2016, στο ξενοδοχείο Nikopolis στη Θεσσαλονίκη την περαιτέρω απόκτηση μετοχών από τους μικρομετόχους.

Μάλιστα αναφερεται ότι η προσέλευση των μετόχων της Σουρωτή ΑΕ ήταν μεγάλη και η διαδικασία εξαγοράς θα συνεχιστεί κανονικά για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Η Coca-Cola HBC Holdings B.V., μέλος του Ομίλου Coca-Cola HBC, έχει στρατηγικό ενδιαφέρον για τη Σουρωτή ΑΕ. και είναι σήμερα ο μεγαλύτερος μεμονωμένος μέτοχος της εταιρείας με ποσοστό που σύμφωνα με πληροφορίες ανέρχεται στο 20%.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες μερίδα μικρομετόχων ανέλαβε την πρωτοβουλία να προσεγγίσει τον Ιβάν Σαββίδη και να του ζητήσει να ενεργοποιηθεί επιχειρηματικά.

 

Η Σουρωτή έχει τζίρο περίπου 12 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ έχει το 40% της αγοράς του ανθρακούχου νερού και το 6% της αγοράς του κανονικού εμφιαλωμένου νερού. Ως αντιστάθμισμα της πτώσης των εγχώριων πωλήσεων, η επιχείρηση δίνει έμφαση στις εξαγωγές που αποτελούν το 10% του κύκλου εργασιών της, ενώ εξάγει προϊόντα της σε πάνω από 20 χώρες, μεταξύ των οποίων πολλές χώρες της Ευρώπης, καθώς και οι ΗΠΑ, Αυστραλία, Σαουδική Αραβία, Ντουμπάι κ.λπ. Απασχολεί 119 εργαζόμενους, ενώ έχει δύο μονάδες παραγωγής.

 

Έχει πάνω από 1.200 μετόχους που ελέγχουν ποσοστό άνω του 56% του μετοχικού κεφαλαίου. Ποσοστό 16% ελέγχει ο Δήμος Θέρμης, 4,5 η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και 15% η Coca Cola HBC Holdings BV.

 

Η ιστορία της Σουρωτής

Η Σουρωτή είναι μια από τις λίγες – εν ενεργεία – ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν διάρκεια λειτουργίας 100 ετών και η ιδιαιτερότητά της είναι πως λειτουργεί ως εταιρεία λαϊκής βάσης στην οποία συμμετέχουν περίπου 1200 μικρομέτοχοι που ελέγχουν το 56% του μετοχικού κεφαλαίου, καθώς και ο Δήμος Θέρμης.

Ιδρύθηκε το 1916 όταν Γάλλοι στρατιώτες ανακάλυψαν τις ιδιαίτερες ιδιότητες του νερού που ανάβλυζε στην περιοχή του μικρού ποταμού Ανθεμούντα, κάτω από το βουνό Κάλαυρος στην Χαλκιδική. Τότε δημιουργήθηκε το πρώτο, υποτυπώδες εμφιαλωτήριο, με το νερό να αποκτά σταδιακά ολοένα και μεγαλύτερη φήμη. Ανά τις δεκαετίες που ακολούθησαν η Σουρωτή πέρασε από πολλά επιχειρηματικά και ιδιοκτησιακά στάδια, ενώ τη δεκαετία του '30 ο Ελευθέριος Βενιζέλος φέρεται να είπε δημόσια «το νερό Σουρωτή είναι εφάμιλλο με τα ευρωπαϊκά, αν όχι ανώτερο από αυτά».

Οι βάσεις για τη νέα, σύγχρονη πορεία για την επιχείρηση μπήκαν το 1987 – 1988 όταν άρχισε να εκσυγχρονίζεται με τη δραστηριοποίηση όλων των κατοίκων του χωριού, που για πρώτη φορά είδαν σοβαρά ότι μπορούν να έχουν σημαντικά οφέλη από αυτή την ιστορία.

Το 1991 το νερό της Σουρωτής μπήκε στον επίσημο κατάλογο Φυσικών Μεταλλικών Νερών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το 1995 το φυσικό μεταλλικό νερό για πρώτη φορά λανσαρίστηκε σε... κουτί, το 1998 η επιχείρηση έγινε Α.Ε. και απέκτησε γραφεία στην Αθήνα. Κατόπιν λανσαρίστηκαν νέα προϊόντα όπως Σουρωτή με άρωμα λεμόνι, λάιμ, πορτοκάλι και ροδάκινο, ενώ αργότερα παρουσιάστηκε το Sourotea σε τρεις γεύσεις, τσάι με λεμόνι, τσάι με ροδάκινο και greentea.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 13:26 - 25 Οκτ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.