ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η ρύθμιση για το τσίπουρο των «διήμερων» άναψε φωτιές

12:44 - 19 Δεκ 2016 | ΤΡΟΦΙΜΑ & ΠΟΤΑ
Η ρύθμιση για το τσίπουρο των «διήμερων» άναψε φωτιές
Με τα μάτια στη Βουλή είναι οι αποσταγματοποιοί καθώς σήμερα ψηφίζεται το νομοσχέδιο με το σχετικό άρθρο που προώθησε η κυβέρνηση για τη διακίνηση του χύμα τσίπουρου και τσικουδιάς από τους λεγόμενους διήμερους. Πιο συγκεκριμένα το άρθρο 108 του νομοσχεδίου προβλέπει ότι όταν συνοδεύεται από τα απαιτούμενα φορολογικά στοιχεία θα επιτρέπεται η χύμα διακίνηση και εμπορία του τσίπουρου διήμερων. Έτσι διατηρείται η δυνατότητα από τους λεγόμενους διήμερους αποσταγματοποιούς να παράγουν και να εμπορεύονται τσίπουρο, υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι εκδίδουν φορολογικά στοιχεία. Εξαίρεση από την υποχρέωση έκδοσης φορολογικών στοιχείων ισχύει μόνο για τις περιπτώσεις εκείνες που παράγουν τσίπουρο αποκλειστικά για κατανάλωση εντός της οικογένειας και μέχρι 120 κιλά ανά αποστακτική περίοδο, ενώ απαγορεύεται ρητά η εμπορία του. Βέβαια η ρύθμιση δεν ξεκαθαρίζει με σαφήνεια το πώς θα γίνεται η διακίνση (όρια ποσοτήτων) εάν θα υπολογίζεται όλος ο ΕΦΚ ή ο προνομιακός των διήμερων κτλ.
Μάλιστα με σκληρή ανακοίνωσή τους, ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΩΝ & ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΩΝ ΠΟΤΩΝ, η ΕΝΩΣΗ ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΟΠΟΙΩΝ ΑΜΠΕΛΟΟΙΝΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ και ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΙΝΟΥ εξέφρασαν την Παρασκευή την μεγάλη έκπληξη και απογοήτευση τους για το πολυνομοσχέδιο που αφορά κυρίως στην αναμόρφωση του πτωχευτικού κώδικα, τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και τα αδήλωτα εισοδήματα, αλλά και διατάξεις με τις οποίες  τροποποιείται ο Ν. 2969/2001 σχετικά με το καθεστώς των μικρών αποσταγματοποιών (διήμερων).
 
«Δυστυχώς η ευκαιρία για μια ουσιαστική τομή, για να εξυγιανθεί ένα καθεστώς διευρυμένης ανομίας, και για να δοθεί μια ώθηση ανάπτυξης ενός ελληνικού παραδοσιακού προϊόντος με σημαντικές εξαγωγικές δυνατότητες χάνεται ακόμα μια φορά. Διατηρείται πρακτικά ανέπαφο το ίδιο υπάρχον καθεστώς, επιτρέποντας στους λαθρέμπορους να συνεχίσουν τη δράση τους, πλουτίζοντας σε βάρος της υγείας και της τσέπης του Έλληνα καταναλωτή» αναφέρουν και συμπληρώνουν:
 
«Υπενθυμίζουμε ότι η αλλαγή του εν λόγω καθεστώτος έχει συμπεριληφθεί στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εκφράσει, μέσω πλέον αιτιολογημένης γνώμης, την αντίθεσή της στο εν λόγω καθεστώς, με αποτέλεσμα η Χώρα να βρίσκεται ένα βήμα πριν την προσφυγή εναντίον της ενώπιον του Δικαστηρίου της Ε.Ε. και την βέβαιη καταδίκη της.
 
Τονίζουμε επίσης ότι μετά την άστοχη επιβολή του Ε.Φ.Κ. στο κρασί το περασμένο έτος, αυξήθηκαν κατακόρυφα τα φαινόμενα λαθρεμπορίας και γενικότερα παράνομης διακίνησης αμπελοοινικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένης της σταφυλικής παραγωγής. Θα ανέμενε κανείς ότι η όποια προσπάθεια αναμόρφωσης του καθεστώτος των διήμερων θα κινούνταν στην κατεύθυνση της εξυγίανσης του κλάδου.
 
Υπογραμμίζουμε, τέλος ότι τόσο το πόρισμα της Ευκαιριακής Επιτροπής που συστάθηκε με την υπ.αριθμ. Δ6Α11801ΕΞ2012/28-12-2012 ΑΥΟ με σκοπό την επανεξέταση του όλου καθεστώτος των (διήμερων) μικρών αποσταγματοποιών, και που εξεδόθη στις 28.05.2013 όσο και οι πάγιες θέσεις των θεσμικών οργάνων του κλάδου (ΕΝΑΠΑΠΕ, ΣΕΑΟΠ, ΣΕΟ) συγκλίνουν στο αυτονόητο: την απαγόρευση εμπορίας του προϊόντος απόσταξης των διήμερων αποσταγματοποιών και την περιορισμένη παραγωγή αυστηρά για οικογενειακή κατανάλωση».
 
Οι κλάδοι των παραγωγών εμφιαλωμένων αποσταγμάτων τονίζουν δεν είναι κατά των μικρών διήμερων παραγωγών , αλλά κατά των διακρίσεων και στρεβλώσεων που δημιουργούν στην αγορά συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.
 
Γιώργος Αλεξάκης
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.