ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Νίκας, η Chipita και η επόμενη μέρα

12:18 - 13 Ιαν 2017 | ΤΡΟΦΙΜΑ & ΠΟΤΑ
Η Νίκας, η Chipita και η επόμενη μέρα
Στις 2 Φεβρουαρίου, θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη γενική συνέλευση της εισηγμένης στο Χ.Α. αλλαντοβιομηχανίας Νίκας. Η συμφωνία μεταξύ της Chpita και των πιστωτριών τραπεζών της αλλαντοβιομηχανίας προβλέπει την ενίσχυση της κεφαλαιακής δομής της αλλαντοβιομηχανίας και την αναδιάρθρωση των δανειακών υποχρεώσεών της.

Η αγορά χαρακτηρίζει το όλο εγχείρημα ως μια σημαντική προσπάθεια εξυγίανσης της εταιρείας, στη βάση της ρύθμισης των δανείων της, με τις δανειακές υποχρεώσεις της Νίκας να υποχωρούν κατά 54 εκατ. ευρώ περίπου, με 17 εκατ. ευρώ να έρχονται από την πώληση στις τράπεζες των παραγωγικών εγκαταστάσεων της εταιρείας στον Άγιο Στέφανο και τα υπόλοιπα 37 εκατ. ευρώ (κεφάλαιο και τόκοι) να διαγράφονται.

 

Η εν λόγω συμφωνία για την αναδιάρθρωση της Νίκας, εκτιμάται ότι θα αποτελέσει «πιλότο» και για άλλες περιπτώσεις εταιρειών που περιμένουν ρύθμιση των υποχρεώσεών τους, καθώς επί της ουσίας συγκεκριμένο μοντέλο αποτελεί την πρώτη αναδιάρθρωση δανεισμού μεγάλης επιχείρησης με κούρεμα κεφαλαίου και τόκων αλλά και ένεση ρευστότητας μέσω αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου ύψους 23 εκατ. ευρώ από τον επενδυτή.

 

Η συμφωνία με τις τράπεζες, το reverse split και η ΑΜΚ είναι θέματα που θα έρρουν προς έγκριση στην έκτακτη γενική συνέλευση, η οποία συγκλήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου, καθώς στόχος της Chipita είναι να ολοκληρωθεί η συμφωνία ως τον Ιούλιο.

 

Ειδικότερα, η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της αλλαντοβιομηχανίας η οποία θα κληθεί να αποφασίσει τα εξής:  
Την αύξηση της ονομαστικής αξίας των μετοχών της Νίκας από τα 0,60 ευρώ ανά μετοχή σε 6 ευρώ με συνένωση των παλαιών μετοχών με αναλογία 10 παλαιές κοινές μετοχές προς 1 νέα κοινή μετοχή (reverse split 10:1) και μείωση του συνολικού αριθμού των παλαιών μετοχών της από 20.231.328 σε 2.023.132 νέες κοινές ονομαστικές μετά ψήφου μετοχές. 

 

Τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της κατά 11.531.857,20 ευρώ μέσω μείωσης της ονομαστικής αξίας έκαστης μετοχής από 6 ευρώ ανά μετοχή σε 0,30 ευρώ. Κατά συνέπεια, το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας θα ανέρχεται στο ποσό των 606.939,60 ευρώ και θα διαιρείται σε 2.023.132 κοινές ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας 0,30 ευρώ η κάθε μία.

 

Την άντληση κεφαλαίων μέχρι του ποσού 23.272.106,40 ευρώ από την εταιρεία μέσω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της με καταβολή μετρητών και την έκδοση 77.573.688 νέων κοινών, ονομαστικών, μετά ψήφου μετοχών, με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των υφιστάμενων μετόχων της και προτεινόμενη τιμή διάθεσης 0,30 ευρώ ανά μετοχή. Περαιτέρω, το διοικητικό συμβούλιο της εισηγμένης αποφάσισε να προτείνει στην ΕΓΣ να παρασχεθεί στους μετόχους της, οι οποίοι θα έχουν ασκήσει πλήρως τα δικαιώματα προτίμησής τους στην αύξηση, η δυνατότητα να προ-εγγραφούν για την απόκτηση τυχόν αδιάθετων νέων Μετοχών. 

 

Γ. Παπακωνσταντίνου 

Τελευταία τροποποίηση στις 13:23 - 13 Ιαν 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.