ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βήμα-βήμα χτίζει όμιλο στον κλάδο τροφίμων ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος Κύριο

10:00 - 03 Φεβ 2017 | ΤΡΟΦΙΜΑ & ΠΟΤΑ
Βήμα-βήμα χτίζει όμιλο στον κλάδο τροφίμων ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος
Η εξαγορά της αλλαντοβιομηχανίας ΝΙΚΑΣ είναι για τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο άλλο ένα βήμα στην προσπάθεια για δημιουργία ενός ολοκληρωμένου ομίλου στη μεταποίηση τροφίμων που θα μπορεί να «κοιτάζει» με αξιώσεις στο εξωτερικό. Την Πέμπτη από τη Γενική Συνέλευση της εταιρίας ΝΙΚΑΣ εγκρίθηκε η συμφωνία εξαγοράς από την Chipita μέσω θυγατρικής της (Givenrise).

Σύμφωνα με το σχέδιο της Chipita, που ενέκρινε και η Επιτροπή Ανταγωνισμού, μέχρι τον Απρίλιο προβλέπεται η ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου (reverse split και AMK κατά 23,3 εκατ. ευρώ). Η Global Capital Investors (συμφερόντων του Άγγελου Πλακόπητα) και σήμερα βασικού μετόχου της αλλαντοβιομηχανίας με ποσοστό 67,48% δεν πρόκειται να ασκήσει το δικαίωμα στην αύξηση όπως έγινε γνωστό χθες, ενώ κάτι ανάλογο αναμένεται να πράξει και η Eurobank κάτοχος του 11,99% της εταιρείας.

 

Μετά από αυτό η Chipita θα κατέχει πάνω από το 90% της Νίκας και βάζει πλώρη για την δυναμική επιστροφή της εταιρίας σε θετικά νούμερα.

Όπως αναφέρθηκε στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης, το 2017 αναμένεται να επιστρέψει σε θετικό EBITDA, ενώ στόχος είναι η ενίσχυση του μεριδίου αγοράς της εταιρείας. Μάλιστα δόθηκε ως παράδειγμα η ανάκτηση μεριδίου αγοράς από το παριζάκι, όπου ήδη τρέχει προωθητική καμπάνια.

 

Το α’ εξάμηνο του 2016 εμφάνισε μερίδιο αγοράς 11,2% σε όγκους και 13,4% σε αξία, σύμφωνα με στοιχεία Ιουνίου της Nielsen.

 

Στην «ομπρέλα» του Σπύρου Θεοδωρόπουλου πέρα από την Chipita που δραστηριοποιείται στα σνακ υπάρχει και η Wonderplant, στην παραγωγή κηπευτικών και ειδικά στην υδροπονική καλλιέργεια ντομάτας. Η εταιρία όπου μαζί με τον κ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο μετέχουν και ο Σταύρος Νένδος, ο Αχιλλέας Φώλιας, ο Μιχάλης Αραμπατζής και ο Θέμης Μακρή σχεδιάζει και την ανάπτυξη παραγωγής κι άλλου προϊόντος δείγμα των προθέσεων για περαιτέρω ανάπτυξη.

 

Σημειώνεται ότι η Chipita, η οποία μετέφερε προ διετίας την έδρα της στην Ελλάδα, το 2015 κατέγραψε αύξηση τζίρου ακατά 9% στα 388,9 εκατ. ευρώ και τα καθαρά της κέρδη ανήλθαν στα 62,7 εκατ. ευρώ από 13,2 εκατ. ευρώ που ήταν το 2014. Έχει σήμερα 11 δικά της εργοστάσια σε Βουλγαρία, Ελλάδα, Ινδία, Πολωνία, Ρουμανία, Ρωσία και Τουρκία, παρουσία, με 6 εργοστάσια και 28 γραμμές παραγωγής σε Αίγυπτο και Σαουδική Αραβία όπου δραστηριοποιείται μέσω στρατηγικών συνεργασιών και ετοιμάζεται για νέες επεκτάσεις σε Ινδία, Μεξικό και Μαλαισία.

 

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.