ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών αρχών οι προσφορές για το αρνάκι Κύριο

08:00 - 13 Απρ 2017 | ΤΡΟΦΙΜΑ & ΠΟΤΑ
Στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών αρχών οι προσφορές για το αρνάκι
Διευκρινίσεις ζητεί, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εμπορίου και η αρμόδια Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Καταναλωτή από την αλυσίδα Lidl για προωθητικές ενέργειες με αιχμή το αρνί του Πάσχα.

Πιο συγκεκριμένα με αφορμή αναφορά στον ιστότοπο της εταιρίας και στο φυλλάδιο προσφορών για τη Μεγάλη Εβδομάδα που καταγράφει αρνάκι γάλακτος νωπό ολόκληρο "μονο για λίγο 5,29 το κιλό" και νωπό ή τεμαχισμένο σε "μοναδική τιμή", η Γενική Γραμματεία ζητεί ενημέρωση μέχρι την Μ. Παρασκευή  για τα εξής:

- σε τι χρονικό διάστημα αναφέρεται η ένδειξη "μόνο για λίγο"


-συνεπάγεται αύξηση της τιμής η εξάντληση των αποθεμάτων εντός αυτού του διαστήματος


-ποιος είναι ο αριθμός των τεμαχίων των αρνιών με τη συγκεκριμένη τιμή


-ποια ειναι η τελική τιμή των προϊόντων κρέατος που αναφέρονται στο φυλλάδιο με την ένδειξη "σε μοναδική" τιμή

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες επισημαίνεται ότι η παροχή εκ μέρους του προμηθευτή ασαφών πληροφοριών στον καταναλωτή ελέγχεται ως αθέμιτη πρακτική κατά το Ν 2251/94.  Επίσης η αρμόδια υπηρεσία σημειώνει ότι τονίζεται οτι δήλωση εκ μέρους του προμηθευτή οτι ένα προϊόν θα είναι διαθέσιμο για περιορισμένο χρονικό διάστημα ώστε να προκληθεί η άμεση λήψη απόφασης, ενώ αυτό δεν ισχυει, απογορεύεται ως αθέμιτη πρακτική.

Κατά την πασχαλινή περίοδο το υπουργείο Οικονομίας έχει ελέγξει συνολικά όλες τις προωθητικές ενέργειες των μεγάλων αλυσίδων ώστε να αποφευχθούν παραπλανήσεις των καταναλωτών. Κάθε χρόνο άλλωστε με αιχμή το αρνάκι γίνεται ένας εμπορικός πόλεμος καθώς η δαπάνη για τις προμήθειες κρέατος είναι οι μεγαλύτερες στο Πασχαλινό τραπέζι.

 

Σύμφωνα πάντως με την αρμόδια υπηρεσία ο ανταγωνισμός είναι έντονος μεταξύ των αλυσίδων σε σημείο που παρατηρείται πολλές φορές πώληση προϊόντων κρέατος κάτω του κόστους. 

 

Στα τζιγκέλια το εγχώριο αρνί αυτές τις μέρες έχει τιμές που ξεκινούν από 5,30 και φτάνουν τα 8,50 ευρώ ενώ στα εγχώρια κατσίκια οι τιμές έχουν μεγαλύτερο εύρος ξεκινώντας από 5,20 και φτάνουν τα 9.50 ευρώ.

 

Στο μεταξύ από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Καταναλωτή, το διάστημα 23 Μαρτίου έως 11 Απριλίου 2017, διενεργήθηκαν συνολικά 791 έλεγχοι σε επιχειρήσεις χονδρικής πώλησης και διακίνησης προϊόντων, καθώς και σε καταστήματα λιανικής πώλησης και Λαϊκές Αγορές, όπου διαπιστώθηκαν παραβάσεις για τις οποίες επεβλήθησαν χρηματικά πρόστιμα συνολικού ύψους 53.700 ευρώ. 

 

Παράλληλα, σε συνέχεια πολιτικής απόφασης σε επίπεδο Γενικών Γραμματέων συναρμόδιων Υπουργείων, κλιμάκια της Οικονομικής Αστυνομίας, των Υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, της Υπηρεσίας Ερευνών και Διασφάλισης Δημόσιων Εσόδων (Υ.Ε.Δ.Δ.Ε.), Υπηρεσιών των Περιφερειακών Ενοτήτων, του Δήμου Αθηναίων και με τη συνδρομή των τοπικών Αστυνομικών Αρχών, διεξάγεται επιχειρησιακό σχέδιο στοχευμένων δράσεων σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην επεξεργασία-συσκευασία-τυποποίηση-διακίνηση και εμπορία προϊόντων και τροφίμων ζωικής και φυτικής παραγωγής, υπό τον συντονισμό του Συντονιστικού Κέντρου Αντιμετώπισης Παραεμπορίου (ΣΥ.Κ.Α.Π.). 

 

Στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδίου που εκπονήθηκε από το ΣΥ.Κ.Α.Π., διενεργήθηκαν κατά το χρονικό διάστημα από 16-3-2017 έως 11-4-2017 767 έλεγχοι σε όλη την Επικράτεια, σε επιχειρήσεις διακίνησης ζώντων ζώων, νωπών και κατεψυγμένων κρεάτων-εκμετάλλευσης σφαγείου, σε Λαϊκές αγορές, σε εταιρείες παραγωγής και εμπορίας αυγών- ωοσκοπικά κέντρα, στα σημεία εισόδου της χώρας και στη «Βαρβάκειο αγορά», στη «Λαχαναγορά του Ρέντη», στο λιμάνι του Πειραιά, στο λιμάνι του Ηρακλείου και στην αγορά της Θεσσαλονίκης.

 

Γιώργος Αλεξάκης

 

Τελευταία τροποποίηση στις 08:36 - 13 Απρ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.