ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οινοποιείο Semeli:Τα κλειδιά για αύξηση της αξίας και των εξαγωγών

08:27 - 04 Ιουλ 2017 | ΤΡΟΦΙΜΑ & ΠΟΤΑ
Οινοποιείο Semeli:Τα κλειδιά για αύξηση της αξίας και των εξαγωγών
Νέες στρατηγικές marketing αλλά και ισχυροποίηση των διαδικασιών παραγωγής ποιοτικών κρασιών με αύξηση της έκτασης των καλλιεργειών και εισαγωγή καινοτομιών στην μεταποίηση είναι τα κεντρικά σημεία της στρατηγικής της Semeli Winery για την επόμενη τριετία. Μέσα από αυτές τις δράσεις η εταιρία στοχεύει στο διπλασιασμό των εξαγωγών, την αύξηση της αξίας των προϊόντων, αλλά και των πωλήσεών της συνολικά υλοποιώντας το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα που γίνεται από εταιρία του κλάδου.

Όπως αναφέρει η Μυρτώ Σάλλα, μέτοχος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Semeli, «η επένδυση αυτή αναβαθμίζει το χώρο παραγωγής με state of the art εξοπλισμό και σύγχρονα συστήματα οινοποίησης, αναδεικνύοντας το Οινοποιείο σε σημείο αναφοράς τόσο για την Ελλάδα όσο και για το εξωτερικό».

Οι κινήσεις αυτές εντάσσονται σε ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα που έχει ξεκινήσει από το 2009 με στόχο την ισχυροποίηση της παραγωγικής βάσης αλλά και τη βελτίωση των υποδομών οινοποίησης. Το επόμενο έτος και μέχρι το 2018 αναμένεται να επενδυθούν 1,5 εκατομμύρια ευρώ για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του Οινοποιείου της Semeli. Αυτά προστίθενται στα 12 εκατ. ευρώ επενδύσεων που ήδη έχει πραγματοποιήσει τα προηγούμενα χρόνια. «Θα βελτιώσουμε χώρους και εξοπλισμό (μηχανήματα , εκραγηστήρες, δρύινα βαρέλια, προπιεστήριο, δρίυνοι οίνοποιητές , χώροι υποδοχής) και θα αυξήσουμε τους αμπελώνες. Στην κάβα θα γίνει παρέμβαση , ενώ θα φτιαχτεί αρχείο με πάνελ παλαίωσης» ανέφερε μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Λεωνίδας Νασιάκος, Οινολόγος και Γενικός Διευθυντή της εταιρείας.

Έμφαση στο χωράφι και στον οινοτουρισμό

Παράλληλα οι ιδιόκτητοι αμπελώνες θα προχωρήσουν σε αναδιαρθρώσεις με σκοπό στο άμεσο μέλλον η καλλιέργεια να γίνει βιολογική στο σύνολό της, διαδικασία η οποία προσφέρει την καλύτερη δυνατή ποιότητα στην πρώτη ύλη. Επιπλέον η έκταση των ιδιόκτητων αμπελώνων πρόκειται να διπλασιαστεί την προσεχή πενταετία, με στόχο να δημιουργηθούν αμπελώνες για την καλλιέργεια ελληνικών, ξένων και σπάνιων γηγενών ποικιλιών. Αυτά τα terroir θα εξελιχθούν σε αμπελοτόπια, από τα οποία θα παράγονται ιδιαίτερες ετικέτες κρασιού (single vineyard- single cru).

Οι αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις θα γίνουν με σκοπό να δημιουργηθεί στο οινοποιείο ένα σύγχρονο εκθετήριο και πωλητήριο κρασιών, καθώς και ξεχωριστοί χώροι γευσιγνωσίας, εκπαίδευσης και παρουσίασης των προϊόντων. Συγχρόνως, η μεγάλη αίθουσα θα διατίθεται και για ιδιωτικές εκδηλώσεις, ενώ αναδιαμορφώνεται το κελάρι, όπου επεκτείνονται και εξελίσσονται οι σύγχρονες και ποιοτικές μέθοδοι παλαίωσης, ενώ δημιουργούνται οι υποδομές που θα φιλοξενήσουν μοναδικές οινικές εμπειρίες των φίλων του κρασιού.

Παράλληλα η Semeli ποντάρει πολλά στην ανάπτυξη του οινοτορισμού κυρίως ως εργαλείο πρωόθησης των προϊόντων της. Στις πτέρυγες δεξιά και αριστερά του οινοποιείου, θα διαμορφωθούν 10 πολυτελείς σουίτες για τη φιλοξενία επισκεπτών και οινόφιλων, καθώς και για τα μέλη του Semeli Wine Club. Πρόκειται για ένα club ειδικών προνομίων, τα μέλη του οποίου θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάζουν πρώτοι τις νέες σοδειές, να συμμετέχουν σε κάθετες γευστικές δοκιμές και να ενημερώνονται για τις εξελίξεις στο οινοποιείο, ενώ θα απολαμβάνουν προνομίων τόσο στις τιμές των κρασιών, όσο και στις προσφερόμενες υπηρεσίες.

Ανεβαίνουν οι πωλήσεις και τα κέρδη

Η Semeli Winery η οποία το 2016 πραγματοποίησε κύκλο εργασιών 3,6 εκατομμύρια ευρώ αναμένει να κλείσει το 2017 με κύκλο εργασιών άνω των 4 εκατ. ευρώ ενώ ήδη το πρώτο εξάμηνο του 2017 τα λειτουργικά κέρδη της εταιρείας παρουσίασαν αύξηση κατά 25%.
Η Semeli Winery συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο σημαντικά οινοποιεία της χώρας, τόνισε ο Λεωνίδας Νασιάκος, προσθέτοντας ότι στο κομμάτι των εξαγωγών η εταιρεία πραγματοποιεί ήδη το 15% του τζίρου της στο εξωτερικό, ενώ έχει στόχο εντός της προσεχούς τριετίας να διπλασιάσει το ποσοστό αυτό. Τα προϊόντα της Semeli εξάγονται κυρίως στις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Νορβηγία, τη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, την Ελβετία, την Πολωνία, την Κύπρο, την Κίνα, τη Σιγκαπούρη κ.ά.

Χρονιά βραβείων

Το 2017 είναι μία ξεχωριστή από κάθε άποψη χρονιά για την εταιρεία, αφού τα κρασιά της κυριολεκτικά σάρωσαν τα διεθνή βραβεία, όπως ανέφερε ο κ. Νασιάκος αποκτώντας 41 βραβεία και διακρίσεις διεθνούς επιπέδου προσθέτοντας ότι πυξίδα της πολιτικής της εταιρείας είναι η διατήρηση της άριστης σχέσης μεταξύ τιμής και ποιότητας.

Η συνολική έκταση των αμπελώνων από τους οποίους η Semeli αντλεί την πρώτη ύλη ξεπερνούν τα 1.000 στρέμματα, συμπεριλαμβανομένων των ιδιόκτητων εκτάσεών της, αλλά και των εκμεταλλεύσεων των συνεργαζόμενων αμπελουργών, είτε από τις ζώνες Π.Ο.Π. Νεμέα και Μαντινεία, είτε από άλλες περιοχές της Πελοποννήσου. Η εταιρία απασχολεί εργαζομένους αποκλειστικά από τις κοινότητες τις οποίες επεκτείνονται οι αμπελώνες της στηρίζοντας με τον τρόπο αυτό τις τοπικές οικονομίες.

Όπως ανάφερε ο κ. Νασιάκος, στους βασικούς στόχους της Semeli είναι η ανάδειξη του ποιοτικού δυναμικού του αμπελώνα της Νεμέας με όπλο τη χαρισματική ποικιλία του Αγιωργίτικου, καθώς και η στήριξη της τοπικής οικονομίας.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.