ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αλουμίνιο και λίπασμα από… κάψουλες καφέ με πρωτοβουλία της Nespresso Κύριο

09:30 - 06 Ιουλ 2017 | ΤΡΟΦΙΜΑ & ΠΟΤΑ
Αλουμίνιο και λίπασμα από… κάψουλες καφέ με πρωτοβουλία της Nespresso
Να ευαισθητοποιήσει τους καταναλωτές στα θέματα ανακύκλωσης και προστασίας περιβάλλοντος επιχειρεί η εταιρεία Nespresso με το πρόγραμμα ανακύκλωσης που πραγματοποιεί για τις κάψουλες καφέ.

Καθώς αυτές λόγω μεγέθους δύσκολα ανακυκλώνονται από τα υφιστάμενα συστήματα ανακύκλωσης η εταιρία αποφάσισε τα τελευταία χρόνια να διαμορφώσει το δικό της δίκτυο ώστε να στείλει ένα μήνυμα αειφορίας. Όπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής της Nespresso, Αντώνης Αυγερόπουλος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, έχουν τοποθετηθεί μονάδες συλλογής (ειδικοί κάδοι) στις Nespresso Boutiques και σε συνεργαζόμενα καταστήματα διανομής της εταιρείας Κωτσόβολος, όπου οι καταναλωτές μπορούν να επιστρέφουν τις χρησιμοποιημένες κάψουλές τους. Συγκεκριμένα, οι ειδικοί κάδοι βρίσκονται πλέον σε 18 σημεία σε όλη την Ελλάδα, αριθμός που έχει υπερτριπλασιαστεί συγκριτικά με το 2016.


«Από πέρυσι διπλάσιοι φέρνουν της κάψουλες. Σήμερα το 7% ανακυκλώνεται ενώ το 55% του πληθυσμού έχει πρόσβαση στο σύστημα, ενώ ο στόχος είναι μέχρι το 2020 όλοι να μπορούν να βρουν εύκολα τα σημεία αυτά ανακύκλωσης».

 

Nespresso: Πώς μία κάψουλα έγινε ποδήλατο

Το συλλεκτικό ποδήλατο, Nespresso Re-cycle


Ο όγκος των καψουλών που συγκεντρώνεται μεταφέρεται στο Κέντρο Ανακύκλωσης Κουτιών Αλουμινίου (ΚΑΝΑΛ) της Ελληνικής Βιομηχανίας Αλουμινίου (ΕΛΒΑΛ). Εκεί, ειδικά σχεδιασμένη μηχανή ανακύκλωσης καψουλών διαχωρίζει τον καφέ από το αλουμίνιο, το οποίο στη συνέχεια ανακυκλώνεται με τεχνολογία φιλική προς το περιβάλλον από την ΕΛΒΑΛ για την παραγωγή νέων προϊόντων αλουμινίου. Τα υπολείμματα του καφέ, δε, αξιοποιούνται για την παραγωγή κομποστ. Στο πρόγραμμα, ήδη, συμμετέχουν 39 χώρες, ενώ η εταιρεία έχει θέσει ως στόχο να επεκτείνει τη δυνατότητα για τη συλλογή χρησιμοποιημένων καψουλών αλουμινίου στο 100% σε κάθε χώρα όπου δραστηριοποιείται, αυξάνοντας επιπλέον την ανακύκλωση σε αυτές τις περιοχές.


Μέσα από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσεων που περιλαμβάνει την προμήθεια και καλλιέργεια του καφέ έως την ανακύκλωση των καψουλών Nespresso, στόχος της εταιρείας είναι έως το 2020 κάθε κούπα καφέ Nespresso να είναι μία «θετική» κούπα.


Αξίζει να σημειωθεί ότι το αλουμίνιο έχει επιλεγεί ως βασικό υλικό της κάψουλας, καθώς εγγυάται τη φρεσκάδα των αρωμάτων και των πλούσιων γεύσεων των εκλεκτών ποικιλιών της Nespresso. Ακόμα, σφραγίζει προσεκτικά τον καφέ και τον προστατεύει από τα στοιχεία του εξωτερικού περιβάλλοντος που θα μπορούσαν να τον αλλοιώσουν. Συγχρόνως, το αλουμίνιο μπορεί να ανακυκλώνεται συνεχώς, χωρίς να χάνει την ποιότητά και τις ιδιότητές του.

 

Πώς μία κάψουλα Nespresso έγινε ποδήλατο

(από αριστερά): Ο Γενικός Διευθυντής της Nespresso Hellas, Αντώνης Αυγερόπουλος, ο εικαστικός & illustrator, Φίλιππος Θεοδωρίδης και ο ιδρυτής της Velo Lab, Στάθης Στασινόπουλος

 


Διαγωνισμοί για την προώθηση της ιδέας


Η Nespresso, θέλοντας να επισημάνει το αέναο ταξίδι της κάψουλας, αλλά και να κινητροδοτήσει μέλη του Nespresso Club να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ανακύκλωσης, διοργάνωσε έναν διαγωνισμό, όπου ένας τυχερός κέρδισε ένα συλλεκτικό ποδήλατο από ανακυκλωμένο αλουμίνιο, το Nespresso Re-cycle.


Το ποδήλατο κατασκευάστηκε , με τη χρήση αλουμινίου από 1500 κάψουλες από την ελληνική start-up εταιρεία, Velo-Lab η οποία έχει διακριθεί για την καινοτομία και το design των μοντέλων της παγκοσμίως.


Για τη δημιουργία του σχεδίου στον σκελετό του ποδηλάτου,ένωσαν τις δυνάμεις τους οι εργαζόμενοι της Nespresso και ο εικαστικός Φίλιππος Θεοδωρίδης. Μέσα από συζητήσεις με τους εργαζόμενους της Nespresso πάνω στις αξίες του brand, ο καλλιτέχνης απεικόνισε το αέναο ταξίδι της κάψουλας, δημιουργώντας ένα μοναδικό έργο τέχνης.

 

Στο πλαίσιο της ενέργειας, δημιουργήθηκαν ακόμη δύο ποδήλατα, Nespresso Re-cycle, τα οποία θα βρίσκονται στη διάθεση του κοινού στη Nespresso Boutique στην Κηφισιά.


Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 08:31 - 07 Ιουλ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.