ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η μάχη της τσιπούρας, κρίσιμες αποφάσεις για την ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια

08:23 - 20 Νοε 2017 | ΤΡΟΦΙΜΑ & ΠΟΤΑ
Η μάχη της τσιπούρας, κρίσιμες αποφάσεις για την ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια
Αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για την πορεία πώλησης η των δύο μεγαλύτερων εταιρειών ιχθυοκαλλιέργειας της Ελλάδας, της Νηρεύς Α.Ε. και της Σελόντα Α.Ε.. Σύμφωνα με το τυπικό χρονοδιάγραμμα η προθεσμία για την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών εκπνέει στις 13 Δεκεμβρίου.
Ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι τη πιθανότητα μιας νέας παράτασης είναι πιθανή παρά την προσπάθεια των τραπεζών και στελεχών που εμπλέκονται στη διαδικασία να κλείσουν το γρηγορότερο την εκκρεμότητα. Κι αυτό την ώρα που η όποια εξέλιξη στις δύο εταιρίες που συναποτελούν το 50% της αγορά επηρεάζει άμεσα τον κλάδο που είναι ένας άκρως ανταγωνιστικός. Σημειώνεται ότι η τιμή της τσιπούρας (300-400 γραμμαρίων) στην εγχώρια αγορά τις τελευταίες έχει πέσει στο επίπεδο του 3,70 ευρω που θεωρείται ιδιαίτερα χαμηλό και επιβαρυντικό για τα οικονομικά των εταιριών. Αποδίδεται δε στην προσπάθεια κάποιων πλευρών να «γράψουν» τζίρους εν όψει των εξελίξεων για το μέλλον των δύο εταιριών. Κάτι που όμως συμπαρασύρει συνολικά και τους άλλους παίκτες δυνατούς και μη.
Μάλιστα αναφέρουν ότι και πέρυσι στην προσπάθεια να επιταχυνθεί η πώληση έγινε υπερπροσπάθεια για τη βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων χωρίς ωστόσο η διαδικασία να τελεσφορήσει καθώς ο διαγωνισμός καθυστέρησε και η κυκλικη πτωση ξεκινησε.
Στο μεταξύ ήδη έντονη φημολογία επικρατεί για τι μοντέλο τελικά θα ακολουθηθεί σε σχέση με την πώληση. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό είχε κριθεί προτιμητέα η πώληση πακέτο και των δύο εταιρειών. Όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς κάτι τέτοιο θα άνοιγε το δρόμο για τη διαμόρφωση ενός ομίλου με σημαντικό μέγεθος που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει με αξιώσεις το διεθνή ανταγωνισμό. «Χρειάζεται ενοποίηση και μάζεμα για να πουληθεί σε σοβαρό επενδυτή. Αυτή είναι η λύση.  Είναι σα να έχουμε δυο ημιτελεις και ολιγον αυθαίρετες γκαρσονιέρες δίπλα - δίπλα κι αντί να τις φτιάξουμε, να τις ενοποιήσουμε και να τις τακτοποιήσουμε, τις πουλάμε ξεχωριστά» τονίζουν χαρακτηριστικά.
Σημειώνουν δηλαδή ότι διαβλέπουν, εσχάτως,  κινήσεις για να αλλάξει το σχέδιο και να γίνει πώληση της κάθε μιας εταιρείας χωριστά. Αυτό, όπως αναφέρουν γίνεται για να κλείσει γρήγορα η υπόθεση και να γίνει εφικτή μια όποια ανάκτηση των κεφαλαιοποιημένων δανείων, χωρίς όμως προοπτική για τον κλάδο. Στέκονται δε έντονα κριτικοί σε αυτήν την πιθανότητα διαβλέποντας σκοπιμότητες εύνοιας προς ενδιαφερόμενα σχήματα. Σημειώνουν, δε, ότι μόνο η ενιαία πώληση θα διασφαλίσει την έλευση σοβαρών στρατηγικών επενδυτών. Διαφορετικά προβλέπουν προνομιακές ρυθμίσεις δανείων που μπορεί να φαλκιδεύσουν τον ανταγωνισμό, τη βιωσιμότητα των τραπεζών αλλά και να στερήσουν ρευστότητα από υγιείς επιχειρήσεις.
Βέβαια στον αντίποδα τραπεζικά στελέχη θεωρούν ότι κεντρικός στόχος είναι να διασφαλιστούν όσο γίνεται περισσότερα από τα κεφάλαια που έχουν τοποθετήσει σε Νηρέα και Σελόντα και μάλιστα θεωρούν ότι γι αυτό θα πρέπει να επιλεγεί κάθε πρόσφορος τρόπος.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο πολύπαθος κλάδος έχει υπέρογκο δανεισμό. Στο τέλος του 2016, Nηρεύς και Σελόντα είχαν καθαρό δανεισμό περίπου 340 εκατ. ευρώ, με αθροιστικά EBITDA, προ αποτίμησης βιολογικών αποθεμάτων, 42 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι σε εξέλιξη είναι καταμέτρηση του ιχθυοπληθυσμού των δύο εταιρειών από τη νορβηγική εταιρεία Akvaplan Niva.
Πάντως η όλη διαδικασία φαίνεται ότι αποτελεί ένα crash test αξιοπιστίας για όλους τους εμπλεκόμενους αλλά και τις εποπτικές αρχές. Ειδικά στο φόντο των τελευταίων οικονομικών αποτελεσμάτων των δύο εταιριών στα οποία έχουν ενσκήψει όλοι οι ενδιαφερόμενοι με μικροσκόπιο το αίτημα για διαφανείς διαδικασίες είναι επιτακτικό. Μάλιστα εμπλεκόμενοι στη διαδικασία απευθύνουν ερωτήματα για τα οικονομικά στοιχεία αλλά και για τον τρόπο που εξελίσσεται η όλη διαδικασία.
Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, η Σελοντα το πρώτο εξάμηνο 2017 παρουσίασε ζημιές 20 εκατ. ευρώ, που σε επίπεδο εννεάμηνου μειώθηκαν στα -8,9 εκατ. ευρώ. Για την κίνηση αυτή των οικονομικών στοιχείων έχουν καταγραφεί απορίες από ενδιαφερόμενους.
Στο Νηρέα η εικόνα ήταν καλύτερη σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις με τις πωλήσεις να ανέχονται στα 159,1 εκατ. (+6,8%). Το λειτουργικό EBITDA διαμορφώθηκε σε 19 εκατ. ευρώ (+21,7%)  από 15,6 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2016 σημειώνοντας αύξηση 21,7 %. Ο καθαρός τραπεζικός δανεισμός (Net Debt) στο τέλος Σεπτεμβρίου 2017 ανήλθε στα 156,9 εκατ.ευρώ, έναντι 171,6 εκατ. στις 31/12/2016. Τα προ φόρων κέρδη ανήλθαν σε 9,9 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών (€ 3,9) εκ. το εννεάμηνο του 2016.
Αξίζει να σημειωθεί ότι υποψήφιοι για την εξαγορά των Νηρέα – Σελόντα είναι το αμερικάνικο fund Amerra που έχει εξαγοράσει την εταιρεία ιχθυοκαλλιεργειών «Ανδρομέδα» από την Global Finance, το επενδυτικό fund Diorasis συμφερόντων του Γιώργου Μομφεράτου που εξαγόρασε το 2014 την εταιρεία «Υδατοκαλλιέργειες Γ. & Π. Μπιτσάκος», το αμερικάνικο fund HIG Capital, που έχει εξαγοράσει τον όμιλο Μαϊλλη, όπως επίσης και το Oaktree Capital Management που έχει εξαγοράσει πλειοψηφικό πακέτο των Sani S.A. και Ikos S.A και το αμερικάνικο fund Rhone Capital.
Γιώργος Αλεξάκης
Τελευταία τροποποίηση στις 10:19 - 20 Νοε 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.