ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έλληνες κτηνοτρόφοι: Κίνδυνος για ελληνοποιημένο οβελία στη φετινή σούβλα

15:02 - 20 Μαρ 2018 | ΤΡΟΦΙΜΑ & ΠΟΤΑ
Έλληνες κτηνοτρόφοι: Κίνδυνος για ελληνοποιημένο οβελία στη φετινή σούβλα
Καμπανάκι για κίνδυνο «ελληνοποιήσεων» αρνιών και κατσικιών χτυπούν εν όψει Πάσχα οι έλληνες κτηνοτρόφοι, με δεδομένες, όπως λένε οι ίδιοι, τις πολύ σημαντικές ελλείψεις που υπάρχουν στην ελληνική αγορά.

Σημειώνουν ότι η μείωση της παραγωγής σε συνδυασμό με την αύξηση των εξαγωγών, κυρίως προς Ισπανία και Ιταλία, αυξάνουν την έλλειψη στην αγορά.

Όσο για τις τιμές, κτηνοτρόφοι της Βορείου Ελλάδας επισημαίνουν στο ΑΠΕ ότι σήμερα η τιμή του παραγωγού στο αρνί για τις σφαγές που αφορούν εξαγωγές προς Ιταλία και Ισπανία, κυμαίνεται στα 4 - 4,20 ευρώ το κιλό.

Δεδοµένου ότι οι συγκεκριµένες αγορές ζητούν κατά κύριο λόγο αρνιά βάρους 4 - 5 κιλών, οι έλληνες κτηνοτρόφοι λένε ότι προτιµούν να πωλούν την παραγωγή τους σε αυτές, αφού εντός Ελλάδας η ζήτηση είναι ισχνή και σίγουρα δεν αφορά αυτή την κατηγορία (σ.σ. προτιμώνται ζώα 7-12 κιλών), για την οποία μάλιστα οι έμποροι δεν «δίνουν πάνω από 5 ευρώ».

«Φέτος δεν θα κυκλοφορούν ελληνικά αμνοερίφια και οι Έλληνες καταναλωτές ή θα τρώνε ελληνοποιημένα ή κατεψυγμένα ή και αμφιβόλου ποιότητας κρέατα» τόνισε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών και Κτηνοτροφικών Προϊόντων του νομού Καστοριάς, Δημήτρης Μόσχος, υποστηρίζοντας ότι «τα τελευταία χρόνια, οι Έλληνες κτηνοτρόφοι μπαίνουν μέσα διαρκώς, αφού οι έμποροι αγοράζουν σε εξευτελιστικές τιμές».

Η μείωση των τιμών οφείλεται στις προσφορές των σούπερ μάρκετ, σημειώνει ο κ. Μόσχος αλλά και στις «ελληνοποιήσεις» ελλείψει αυστηρών ελέγχων στην αγορά. «Ο κλάδος βρίσκεται πραγματικά στο χείλος του γκρεμού» προσθέτει χαρακτηριστικά.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:08 - 20 Μαρ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.