ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βουλγαρική «κερκόπορτα» στην αγορά ποτών Κύριο

11:26 - 31 Μαρ 2018 | ΤΡΟΦΙΜΑ & ΠΟΤΑ
Βουλγαρική «κερκόπορτα» στην αγορά ποτών
Στη Βουλγαρία στρέφονται πολλές επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος της Β. Ελλάδας κι όχι μόνο για προμήθειες ποτών.

Όπως ανεφερε, μιλώντας σε εσπερίδα που διοργανώθηκε πριν λίγες μέρες από το περιοδικό Vol.DRINKS ο κ. Πάνος Παπανικολάου, εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων & Αλκοολούχων Ποτών η υπερφορολόγηση των αλκοολούχων στην Ελλάδα (αυξήσεις του ΕΦΚ κατά +125% τα χρόνια της κρίσης) έχει στρέψει μερίδα των καταναλωτών σε διασυνοριακές αγορές, όπως η Βουλγαρία καθώς η αναλογία φόρου είναι στο 1 προς 5. Μάλιστα στην Ελλάδα περίπου το 65% της λιανικής τιμής μιας φιάλης στην Ελλάδα αντιστοιχεί σε φόρους.

Τουλάχιστον 8 εκ. φιάλες το χρόνο διαφεύγουν της φορολόγησης και το 1/5 της συνολικής κατανάλωσης είναι προϊόν λαθρεμπορίου, όπως τόνισε ο κ. Πάνος Παπανικολάου.

Όπως αναφέρθηκε στο πλαίσιο της εσπερίδας, η Ελλάδα έχει τον υψηλότερο ΕΦΚ στα αλκοολούχα στην ΕΕ-28 με βάση το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα (την 6η θέση σε απόλυτες τιμές) και συγκαταλέγεται στην 1η θέση σε σχέση με γειτονικές (πλην της Τουρκίας) και τουριστικάανταγωνιστικές χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πάντα σε σχέση με το ύψος του ΕΦΚ στα αλκοολούχα.

Συνοπτικά, ο ΕΦΚ αλκοολούχων στην Ελλάδα είναι:

▪ 40% υψηλότερος από το μέσο όρο της ΕΕ 

▪ 100% υψηλότερος από το μέσο όρο γειτονικών και τουριστικά ανταγωνιστικών χωρών

▪ 450% υψηλότερος από τον αντίστοιχο της γειτονικής Βουλγαρίας και της ΠΓΔΜ, πυροδοτώντας έξαρση του λαθρεμπορίου κυρίως από τις όμορες χώρες.

Στο φόντο αυτό ο κλάδος εδώ και καιρό ζητεί εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για τα χύμα αποστάγματα που κυκλοφορούν σε μεγάλο βαθμό ανεξέλεγκτα, της προστασίας της δημόσιας υγείας καθώς και της διευκόλυνσης του έργου όλων των ελεγκτικών υπηρεσιών.

Όπως τονίζεται ο εξορθολογισμός της αγοράς θα δώσει ώθηση σε ένα κλάδο που στηρίζει τις εξαγωγές, την ποιοτική διάσταση του τουριστικού προϊόντος αλλά και την απασχόληση ειδικά στην περιφέρεια.

Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με τα ευρήματα μελέτης του ΙΟΒΕ τον Φεβρουάριο του 2018 για τα αλκοολούχα, ο κλάδος συνεισφέρει στο ΑΕΠ €1,5 δισεκατομμύρια και στηρίζει περισσότερες από 31 χιλιάδες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης στο σύνολο της οικονομίας.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 12:07 - 31 Μαρ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.