ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ποια γαλακτοκομικά προϊόντα θα μπορούν να φέρουν την ελληνική σημαία

09:51 - 13 Απρ 2018 | ΤΡΟΦΙΜΑ & ΠΟΤΑ
Ποια γαλακτοκομικά προϊόντα θα μπορούν να φέρουν την ελληνική σημαία
Μόνο τα γαλακτοκομικά προϊόντα που προέρχονται 100% από την Ελλάδα θα φέρουν στο εξής το σήμα της ελληνικής σημαίας, όπως προβλέπει απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Σε ό,τι αφορά τα ΠΟΠ προϊόντα, δεν θα υπάρχει επιπλέον επισήμανση περί προέλευσης του γάλακτος και ισχύουν οι ειδικότερες εθνικές και ενωσιακές διατάξεις.

Αν και ο νόμος έχει ψηφισθεί από τον Οκτώβριο του 2017, η εφαρμογή του ως προς την επισήμανση του γάλακτος τίθεται τώρα σε εφαρμογή, καθώς αναμενόταν η έκδοση της απόφασης που θα όριζε τις τεχνικές λεπτομέρειες αναγραφής.

Σύμφωνα με την απόφαση, πλέον σε όλες τις συσκευασίες γάλακτος θα πρέπει να αναγράφονται η χώρα αρμέγματος, η χώρα επεξεργασίας και η χώρα συσκευασίας.

Μάλιστα, θα πρέπει να αναγράφονται όλες οι χώρες αναλυτικά, ανεξαρτήτως εάν πρόκειται για χώρα ΕΕ ή εκτός ΕΕ, ολογράφως ή με το διεθνώς αναγνωρισμένο ακρωνύμιό τους.

Στην περίπτωση μίξης γάλακτος, οι χώρες αρμέγματος πρέπει να αναφέρονται με φθίνουσα σειρά ανάλογα με το ποσοστό πρόσμιξης. Στην περίπτωση μίξης γάλακτος, ανεξαρτήτως αναλογίας, από χώρες εντός ΕΕ, οι ενδείξεις μπορούν να αποδοθούν ενιαία ως «Προέλευση γάλακτος εντός ΕΕ» ενώ εάν η μίξη γάλακτος περιλαμβάνει χώρα εκτός ΕΕ, οι ενδείξεις μπορούν να αποδοθούν ενιαία «Προέλευση γάλακτος εκτός ΕΕ».

Η απόφαση ορίζει ότι μόνο εάν η χώρα αρμέγματος, επεξεργασίας και συσκευασίας του τελικού προϊόντος είναι μία μπορεί να χρησιμοποιηθεί η ένδειξη «Προέλευση Γάλακτος: όνομα χώρας» (π.χ Ελλάδα).

Συνεπώς οι ενδείξεις που φέρουν σήμερα αρκετές συσκευασίες π.χ. 100% ελληνικό γάλα, δεν είναι πλέον νόμιμες, αν δεν αναφέρεται ευκρινώς η χώρα προέλευσης. Επίσης, πλέον απαγορεύεται και η απεικόνιση της ελληνικής σημαίας στις συσκευασίες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.