ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα σχέδια της Ελαϊς-Unilever για εξαγωγές και η «βαλκανική πολιτική»

14:00 - 17 Ιουν 2018 | ΤΡΟΦΙΜΑ & ΠΟΤΑ
Τα σχέδια της Ελαϊς-Unilever για εξαγωγές και η «βαλκανική πολιτική»
Να ισοσταθμίσει τη μείωση του ποσοστού των εγχωρίως παραγόμενων προϊόντων που υπέστη η Ελαΐς-Unilever Hellas μετά την πώληση των ελαιολάδων και μαργαρινών στο fund KKR επιχειρεί η μητρική της, η Unilever. Oπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου στην Ηλεία, ο γενικός διευθυντής της Unilever Ελλάδος, Κύπρου και ΝΑ Ευρώπης Jean Francois Etienne οι κινήσεις αυτές θα απαιτήσουν επενδύσεις 5 εκατομμυρίων ευρώ αλλά και τόνωση των εξαγωγών στα Βαλκάνια, κάτι που αναδεικνύει και τη σημασία της εξομάλυνσης των σχέσεων με τη «γειτονιά» μας.

Με το βλέμμα στα Βαλκάνια

Την ώρα που εξελίξεις στη Βαλκανική είναι σε πλήρη εξέλιξη η εταιρία σχεδιάζει την τόνωση της εξαγωγικής δραστηριότητας από την Ελλάδα, κάτι που μέχρι σήμερα είναι σε χαμηλή προτεραιότητα. Έτσι ο σχεδιασμός αφορά σε πρώτη φάση τη διάθεση προϊόντων στα Βαλκάνια.

 «Μαζί με το ελαιόλαδο το ποσοστό της εγχώριας παραγωγής προϊόντων κυμαινόταν στο 65%. Χωρίς την προσμέτρηση του ελαιόλαδου και των μαργαρινών το ποσοστό υποχωρεί περί το 35%. Ωστόσο, με τη μεταφορά της παραγωγής από την Ιταλία των υγρών απορρυπαντικών το ποσοστό ενισχύεται στο 40%-45%, που είναι μια ισχυρή επίδοση σε σχέση και με την παραγωγή σε άλλες αγορές του ομίλου» τόνισε ο επικεφαλής του διεθνούς γίγαντα των καταναλωτικών ειδών.

Πέρα από τη μεταφορά της παραγωγής υγρών απορρυπαντικών η εταιρία σχεδιάζει να φέρει στην Ελλάδα την παραγωγής προϊόντων «Lux» από τη Σαουδική Αραβία.

«Ο όμιλος σταδιακά σχεδιάζει να μεταφέρει όλη την παραγωγή των προϊόντων Lux στην Ελλάδα, στο μοντέλο των υφιστάμενων συνεργασιών του με τρίτους, όπως η εταιρεία Παπουτσάνης», τόνισε ο Jean Francois Etienne. Η μεταφορά αναμένεται να γίνει σταδιακά ενώ η εγχώρια παραγωγή 10.000 τόνων απορρυπαντικών  που μέχρι σήμερα παράγονται από την Ιταλία αναμένεται να γίνει ως το πρώτο τρίμηνο του 2019. Παράλληλα όπως αναφέρθηκε αναμένεται να γίνει και μεταφορά της γραμμής παραγωγής μαργαρινών στην Ελάνθη Α.Ε.

Συμβολαιακή γεωργία

Επιπλέον η εταιρία ποντάρει πολλά στην τόνωση της λειτουργίας του εργοστασίου βιομηχανικής τομάτας στη Γαστούνη, το οποίο χτες παρουσίασε στα ΜΜΕ ο επικεφαλής της εταιρίας. Άλλωστε η Ηλεία και η χώρα είναι από τις πρώτες στην παραγωγή αυτή.

Έτσι από τη Γαστούνη το 45%  εξάγεται σε Πολωνία, Γαλλία, Ολλανδία και Αγγλία. Το προϊόν βέβαια φεύγει χύδην κι όχι συσκευασμένο λόγω κόστους και σχεδιασμού της εταιρίας. Όπως ανέφερε η διευθύντρια της μονάδας Στέλλα Γεωργανά, «μέσω του προγράμματος συμβολαιακής καλλιέργειας με 100 παραγωγούς και μέσω της εφαρμογής βιώσιμων πρακτικών έχει καταφέρει μέσα σε εφτά χρόνια να αυξήσει την παραγωγή κατά 33% στους 45.000 τόνους, την καλλιεργήσιμη έκταση κατά 25% σε 5.600 στρέμματα και τις εξαγωγές κατά 158% σε 25.000 τόνους». Να σημειωθεί ότι το τζίρος της δραστηριότητας της pummaro ανήλθε την περσινή χρονιά σε περίπου 24 εκατ. ευρώ.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.