ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

TÜV: Νέο πρότυπο ISO για συστήματα διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων

08:45 - 13 Ιουλ 2018 | ΤΡΟΦΙΜΑ & ΠΟΤΑ
TÜV: Νέο πρότυπο ISO για συστήματα διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων
Η TÜV AUSTRIA HELLAS, παρουσίασε πρώτα στην Ελλάδα τις σημαντικότερες βελτιώσεις και τροποποιήσεις του αναθεωρημένου προτύπου «ISO 22000:2018: Συστήματα διαχείρισης της ασφάλειας των τροφίμων – Απαιτήσεις από τους οργανισμούς της αλυσίδας τροφίμων», που εγκρίθηκε στις 18/06/2018 από τον Διεθνή Οργανισμό Τυποποίησης (ISO).

Μέσα από τρεις ενημερωτικές εκδηλώσεις με τίτλο «ΣΕΡΒΙΡΟÜΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ!» που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα την Τρίτη 3 Ιουλίου, στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης», στη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη 5 Ιουλίου, στο ξενοδοχείο «ΜΕΤ Hotel» καθώς και στην Κρήτη την Τρίτη 10 Ιουλίου, στο ξενοδοχείο «Galaxy Hotel»,οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν παρουσιάσεις στελεχών της TÜV AUSTRIA HELLAS καθώς και επαγγελματιών του κλάδου και να αποκομίσουν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την νέα έκδοση του διεθνούς προτύπου, την εφαρμογή και τα οφέλη του.

Οι κυριότερες αλλαγές της νέας έκδοσης  του προτύπου ISO 22000, είναι οι εξής :

Ø  Νέα δομή: Υιοθετείται η υψηλού επιπέδου δομή  (High Level Structure) που ορίζεται από το παράρτημα SL και είναι κοινή για όλα τα νέα πρότυπα ISΟ, διευκολύνοντας έναν οργανισμό στην ενσωμάτωση πολλαπλών Συστημάτων Διαχείρισης.

Ø  Διεργασιακή προσέγγιση με  έμφαση στην αποτελεσματική διαχείριση των διεργασιών και αλληλεπιδράσεων ώστε να παράγονται τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Ø  Προσέγγιση με βάση τη διακινδύνευση ‘Risk Based Thinking’ που διευρύνεται πλέον και στην επιχειρηματική λειτουργία και τις αρχές. ‘Ετσι εκτός από τη γνωστή αξιολόγηση κινδύνου σε λειτουργικό επίπεδο (HACCP) εισάγεται και η έννοια του επιχειρηματικού κινδύνου, όπου οι ευκαιρίες αποτελούν επίσης μέρος της έννοιας.

Ø  Κύκλος PDCA: το πρότυπο αποσαφηνίζει τον κύκλο Plan-Do-Check-Act, έχοντας δύο ξεχωριστούς κύκλους που συνεργάζονται: ο ένας καλύπτει το Σύστημα Διαχείρισης και ο άλλος καλύπτει τις αρχές του HACCP.

Ø  Ευθυγράμμιση με τις πρόσφατες εξελίξεις και έννοιες στα πρότυπα ασφάλειας τροφίμων και τον Codex Alimentarius .

Ø  Διευκρίνιση και απλούστευση των υφιστάμενων απαιτήσεων.  Ένταξη νέων ορισμών και σαφής περιγραφή των εννοιών και  διαφορών μεταξύ  των Κρίσιμων Σημείων Ελέγχου (CCPs), Λειτουργικών Προαπαιτούμενων Προγραμμάτων (OPRPs) and Προαπαιτούμενων (PRPs).

Σύμφωνα με την TUV AUSTRIA HELLAS, το  ISO 22000:2018 αποτελεί το κορυφαίο πρότυπο πιστοποιήσεων Συστημάτων Διαχείρισης της Ασφάλειας των Τροφίμων και εφαρμόζεται από όλες τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους, που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στην αλυσίδα τροφίμων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.