ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καταγράφεται απόδοση του ΕΦΚ στον καφέ, αλλά...

08:10 - 07 Αυγ 2018 | ΤΡΟΦΙΜΑ & ΠΟΤΑ
Καταγράφεται απόδοση του ΕΦΚ στον καφέ, αλλά...
Σε θετικό πρόσημο φαίνεται να κινούνται τα έσοδα για το κρατικό ταμείο από τη επιβολή ΕΦΚ στον καφέ το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Όπως καταγράφει μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες του κλάδου τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, η Nestle Ελλάς  Α.Ε, με την ευκαιρία ανακοίνωσης των ετήσιων οικονομικών της αποτελεσμάτων , παρά το ότι η τιμή καφέ αυξήθηκε, κατα μέσο οπρο 4 ευρώ το κιλό, λόγω φόρων, τα φορολογικά έσοδα δε φαίνεται να επηρεάζονται. Έτσι στον τομέα αυτό καταγράφεται αύξηση στο πρώτο εξάμηνο του 2018 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2017.

Πάντως η Nestle Ελλάς Α.Ε. σημειώνει ότι  υπερφορολόγηση σε βάθος χρόνου θα αποβεί αρνητική κυρίως λόγω του ότι «φρενάρει» τις προοπτικές ανάπτυξης. Έτσι η εταιρία για να αντεπεξέλθει των δύσκολων συνθηκών με την αύξηση της φορολογίας και να παραμείνει ανταγωνιστική προσπάθησε να κρατήσει χαμηλά το κόστος, ήτοι να απορροφήσει με άλλους τρόπους την αύξηση των φόρων.

Τούτων δοθέντων η Nestle Ελλάς  Α.Ε  ανακοίνωσε θετικά αποτελέσματα για το περασμένο έτος. Δηλαδή ενίσχυσε το τζίρο της  χρονιά  που πέρασε  και  εφαρμόστηκε για πρώτη   φορά  ο ΕΦΚ στον καφέ. Ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 336.026.131 ευρώ το 2017  έναντι 331.553.521 ευρώ. Όπως αναφερεται αν  η εταιρεία δεν  είχε ως σκοπό  να περιορίσει  τις επισφάλειες , ο τζίρος θα ήταν αρκετά υψηλότερος, δίνοντας στην ουσία  περισσότερους  φόρους στο κράτος.

Σημειώνεται οπτι επιβολή του ΕΦΚ εμφανίζεται στις αξίες πωλήσεων  της εταιρείας.  Το κόστος   πωληθέντων αυξήθηκε κατά 27,4 εκατ. ευρώ. Το 2017 ανήλθε σε 183,9 εκατ. ευρώ  έναντι 156,5 εκατ. ευρώ. Το μικτό περιθώριο κέρδους μειώθηκε κατά 23 εκατ. ευρώ τη  χρονιά  που πέρασε. Υποχώρησε στα 152 εκατ. ευρώ έναντι 175 εκατ.  ευρώ το 2016. 

Τα  λειτουργικά  κέρδη υποχώρησαν σε 44,2 εκατ. ευρώ έναντι 53,8 εκατ. ευρώ. Πάντως τα κέρδη μετά από φόρους ήταν αυξημένα  το 2017 σε σχέση με το 2016. Ανήλθαν σε 28 εκατ. ευρώ έναντι 5,2 εκατ. τα οποία πιθανόν να προήλθαν από την αποθεματοποίηση  του  προϊόντος. Παρά τις οικονομικές αντιξοότητες η διοίκηση της εταιρείας  κράτησε  την κερδοφορία της και αποφάσισε τη διανομή μερίσματος συνολικού ύψους  22 εκατ.  ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί  γενική  συνέλευση  των μετόχων αποφάσισε  την αύξηση  του μετοχικού  κεφαλαίου κατά 55 εκατ. ευρώ με την ταυτόχρονη  μείωση  κατά  88,8 εκατ. ευρώ  προς  ισόποση λογιστική απόσβεση μέρους της συσσωρευθείσης  ζημιάς. 

Αναφορικά  με τις επενδύσεις η διοίκηση προχώρησε  στην κατασκευή της νέας γραμμής παραγωγής καβουρντίσματος καφέ στο εργοστάσιο των Οινοφύτων, η οποία θα ολοκληρωθεί εντός του έτους.  Πρόκειται για νέα επένδυση παραγωγής καβουρδισμένου καφέ ύψους 7 εκατ. ευρώ με σκοπό την αύξηση του όγκου της παραγωγής.

Γιώργος Αλεξάκης 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.