ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εν αναμονή τα μικρά οινοποιεία για τον ΕΦΚ

09:25 - 08 Οκτ 2018 | ΤΡΟΦΙΜΑ & ΠΟΤΑ
Εν αναμονή τα μικρά οινοποιεία για τον ΕΦΚ
Την ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης ώστε να ξεκαθαρίσει το θέμα με πλήρη τρόπο μετά την απόφαση του ΣτΕ για την κατάργηση της Υπουργικής Απόφασης που καθορίζει τον τρόπο επιβολής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί επεσήμαναν πριν λίγες μέρες εκπρόσωποι του κλάδου που επισκέφθηκαν το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης.

Σημειώνεται ότι η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου έχει ήδη σταλεί στους ενδιαφερόμενους. Καταργεί όμως, όπως αναφέρουν εκπρόσωποι του κλάδου στο Reporter.gr, την υπουργική απόφαση κι όχι το νόμο κι άρα, όπως τονίζεται, θα πρέπει να αποσαφηνιστεί το τι ακριβώς θα γίνει με αντίστοιχη νομοθετική παρέμβαση, ώστε ο κλάδος να ξέρει τι ακριβώς θα πρέπει να κάνει και να μη δημιουργούνται γκρίζες ζώνες. Ζητούν δηλαδή πλήρη κατάργηση με νόμο.

Ειδικά μάλιστα οι μικροί οινοποιοί αναμένουν να δουν τις εξελίξεις καθώς ο ΕΦΚ τους έχει επιβαρύνει με μεγάλες γραφειοκρατικές διαδικασίες καθώς δεν έχουν ούτε τους πόρους ούτε τις δυνατότητες για δημιουργία φορολογικών αποθηκών. Σημειώνεται ότι η απόφαση του ΣτΕ παραπέμπει στο ότι ο έλεγχος του κρασιού θα πρέπει να γίνεται με τήρηση βιβλίων, προκειμένου να απαλλάσσονται από τις φορολογικές αποθήκες. Ο έλεγχος του οίνου ως φορολογητέα ύλη «στηρίζεται τελικά, στα βιβλία οινοποιείου, πολλώ μάλλον που η προσβαλλόμενη απόφαση δεν προβλέπει τήρηση πρόσθετων βιβλίων και στοιχείων, προκειμένου να παρακολουθείται η κίνηση και η επεξεργασία κρασιού εντός του οινοποιείου» αναφέρει η απόφαση κι εύλογα αναρωτιούνται οι οινοποιοί το τι θα πρέπει να κάνουν εάν δεν αλλάξει άρδην η νομοθεσία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση αναφέρεται στο ότι η κανονιστικής ρύθμισης, που εισήχθη με εγκύκλιο και αφορά στην απόφαση για την εφαρμογή του ΕΦΚ, δεν μπορεί να σταθεί καθώς το κράτος δεν έχει δικαίωμα να νομοθετεί με τη χρήση εγκυκλίου.

Παράλληλα σημειώνεται ότι δεν δεν γίνεται λόγος περί αναδρομικότητας, τα συγκεκριμένα χρήματα που έχει εισπράξει το κράτος από 1/1/2016 έως και σήμερα, δεν θα επιστραφούν.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 09:25 - 08 Οκτ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.