ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κριθάρι και μήλο στο επίκεντρο του πλάνου της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας

10:13 - 09 Νοε 2018 | ΤΡΟΦΙΜΑ & ΠΟΤΑ
Κριθάρι και μήλο στο επίκεντρο του πλάνου της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας
Σε προϊόντα με αξία για την ελληνική παραγωγική βάση ποντάρει η Αθηναϊκή Ζυθοποιία στην προσπάθειά της να εμπλουτίσει το μπουκέτο προϊόντων της, να αξιιοποιήσει την ηγετική της θέση στην αγορά και αλλά και να απαντήσει στον ανταγωνισμό. Έτσι επενδύει στα προγράμματα συμβολαιακής γεωργίας αλλά και την εγχώρια παραγωγή μηλίτη θέλοντας, όπως επανειλημμένα τονίζουν στελέχη της, να στείλει ένα μήνυμα ότι η προστιθέμενη αξία που δίνει η Αθηναϊκή, θυγατρική της μεγάλης Ολλανδικής πολυεθνικής Heineken, στην εθνική οικονομία είναι ιδιαίτερα σημαντική, αντίστοιχη με των εγχώριων εταιριών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος η Αθηναϊκή κλείνει  τα χρόνια  λειτουργίας του προγράμματος Συμβολαιακής Γεωργίας  για την καλλιέργεια κριθαριού, το οποίο στη συνέχεια το βυνοποιεί στα ιδιόκτητα βυνοποιεία της στη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα. Με την παραγόμενη βύνη καλύπτει το 100% των αναγκών παραγωγής  προσόντων της στην Ελλάδα αλλά πλέον ανοίγεται και σε εξαγωγές. Έτσι φέτος παρέλαβε από τους Έλληνες παραγωγούς 63.000 τόνους ελληνικό κριθάρι και, μετά την κάλυψη των αναγκών παραγωγής για την Ελλάδα, κάνει άνοιγμα σε δύο αγορές του εξωτερικού. Έτσι με 7.000 τόνους στην Αυστρία και 4.000 τόνους στο Ισραήλ το ελληνικό κριθάρι θα αποτελέσει βάση για τις μπύρες στις χώρες αυτές που μεταξύ άλλων αποτελούν και για την Ελλάδα πρότυπο οικονομικής ανάπτυξης. Στις δυο αυτές χώρες θα εξαχθούν συνολικά,11 χιλιάδες τόνοι βύνης από Ελληνικό κριθάρι της σοδειάς του 2018, από την  Αθηναϊκή Ζυθοποιία.

Παράλληλα με αιχμή πέρα από του 2.500 περίπου συνεργαζόμενους καλλιεργητές κριθαριού που είναι κάτω από την ομπρέλα της Αθηναϊκής, η εταιρία συνεργάζεται με το Γεωπινικό Πανεπιστήμιο για την προώθηση ενός πρότυπου προγράμματος Σποροκαλλιέργειας.

Πέρα από τη βύνη, όπου σημειώνεται ξεκίνησε συνεργασία και με την Ζυθοποιία ΒΑΠ Ρόδου, η εταιρία προχωρά  στην επένδυσή της στην Πάτρα για την παραγωγή μηλίτη και προβλέπεται να ολοκληρωθεί στο τέλος το 2018 – αρχές 2019. Έτσι, η πρώτη παραγωγή μηλίτη στην Ελλάδα προγραμματίζεται να ξεκινήσει στις αρχές Φεβρουαρίου 2019 (αφού ολοκληρωθούν και οι απαραίτητες δοκιμές). Το συνολικό ύψος της επένδυσης της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας ανέρχεται στα 1,5 εκατομμύρια ευρώ. Στόχος είναι για το 2019 η παραγωγή 3 εκατομμυρίων λίτρων ελληνικού μηλίτη και έτσι πλέον αυτή η ποσότητα, αντί να εισάγεται από άλλες χώρες, θα παράγεται στην Ελλάδα. Το επόμενο βήμα της εταιρίας είναι οι εξαγωγές ελληνικού μηλίτη σε άλλες χώρες του ομίλου της τα επόμενα χρόνια .

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.