ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επήλθε συμφωνία για την εξαγορά της Chipita από τη Mondelez Κύριο

07:25 - 08 Ιαν 2019 | ΤΡΟΦΙΜΑ & ΠΟΤΑ
Επήλθε συμφωνία για την εξαγορά της Chipita από τη Mondelez
H συμφωνία της εξαγοράς της Chipita από τον αμερικανικό οίκο Mondelez (πρώην Cadbury) έκλεισε στη διάρκεια της εορταστικής εβδομάδας μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του reporter ο ιδρυτής και ιθύνων νους της εταιρίας Σπύρος Θεοδωρόπουλος ταξίδεψε τη περίοδο των εορτών στις ΗΠΑ για να ολοκληρωθεί η συμφωνία. Ηδη αναμένονται ανακοινώσεις το επόμενο διάστημα. Η οικογένεια Olayan που ελέγχει το 80% της Chipita συμφώνησε τελικά με την προσφορά των Αμερικανών, η οποία είναι «κουτσουρεμένη» σε σχέση με την αρχική, αλλά εξασφαλίζει έτσι και αλλιώς στους Αραβες ικανοποιητικά κέρδη από την επένδυσή τους στην ελληνική πολυεθνική.

Γιατί οι Αμερικανοί ήθελαν την Chipita

Η Chipita εδώ και χρόνια έχει πάψει να θεωρείται αμιγώς «ντόπια» εταιρεία και αποτελεί μια μεγάλη ευρωπαϊκή δύναμη με πολύ καλές τοποθετήσεις κυρίως στην Ανατολική Ευρώπη. Αυτό είναι και το κυρίαρχο asset το οποίο ενδιέφερε τους Αμερικανούς και όχι η τοποθέτησή τους στη χώρα μας, στην οποία εξάλλου διαθέτουν πολυετή παρουσία. Οι Αμερικανοί επενδυτές,  δεν θέλουν να επενδύσουν χρήματα στην Ελλάδα, αλλά να επεκταθούν σε αγορές όπου δεν έχουν ισχυρή παρουσία. Οι περισσότεροι εξάλλου γνωρίζουν ότι η Chipita, αν και διαθέτει σημαντική παραγωγική δραστηριότητα στη χώρα μας, δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 56 χώρες, με 19 εργοστάσια σε πολλές γωνιές του πλανήτη, 68 γραμμές παραγωγής και με διαρκείς επενδύσεις ή εμπορικές τοποθετήσεις σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Πολωνία, η Ρωσία, η Τουρκία, ακόμα και η μακρινή Ινδία, το Μεξικό, η Γκάνα, η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία (λόγω των μετόχων της οικογένειας Ολαγιάν). 

Ποια είναι η παρουσία της Mondelez στην Ελλάδα

Η Mondelez, έχει ήδη στο παρελθόν πραγματοποιήσει εξαγορές εταιριών στη χώρα μας. Πρόκειται για ένα γκρουπ με τζίρους στην Ελλάδα όπου στις αρχές της δεκαετίας έφτασαν περίπου στα 215 εκατ. ευρώ, αν και κατόπιν λόγω της κρίσης ακολούθησαν φθίνουσα πορεία. Διαχειρίζεται επιτυχημένα σήματα όπως τα Merenda, Lacta, Oreo, Trident, Dentyne, Halls και τα τυριά Philadelphia. Επίσης, είχε συζητηθεί από την εταιρεία και η εξαγορά του σήματος Παυλίδης. Η Mondelez παλιότερα ήταν γνωστή ως Kraft Foods. Από το 2012 όμως άλλαξε επωνυμία και σύνθεση περνώντας στη νέα εποχή. 

Οι βασικοί μέτοχοι της Chipita

Εκτός από τον όμιλο Olayan στην Chipita μετέχουν με 12% ο ιδρυτής της εταιρείας και CEO κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος και με μικρότερα ποσοστά που αθροίζουν συνολικά 8% άλλοι επιχειρηματίες, όπως ο κ. Φώλιας, η κυρία Χατζάκου, ο κ. Φρέρης, ο κ. Αραμπατζής κ.ά. Από τη συμφωνία θα εξαιρεθούν η αλλαντοβιομηχανία Νίκας και η εταιρεία παραγωγής υδροπονικής ντομάτας Wonnderplant στη Δράμα, που είναι θυγατρικές της Chipita. Η πρώτη θα περάσει στον έλεγχο του κ. Θεοδωρόπουλου και η δεύτερη επίσης στον κ. Θεοδωρόπουλο, αλλά και στους υπόλοιπους παραπάνω επιχειρηματίες.

Η εξαγορά της Chipita από τον Olayan

Ο όμιλος Olayan αγόρασε την Chipita το 2010 έναντι 735 εκατ. ευρώ (περίπου 350 εκατ. ευρώ τίμημα και 385 εκατ. ευρώ τα δάνεια). Αν δεν έχει αλλάξει ο πολλαπλασιαστής του αρχικού deal με τη Mondelez η συναλλαγή θα προσεγγίσει το 1 δισ. (750 εκατ. τίμημα και 250 εκατ. δάνεια). Η Chipita διαθέτει 16 εργοστάσια σε 10 χώρες και η παρουσία των προϊόντων της εντοπίζεται σε 56 χώρες. Δραστηριοποιείται στα κρουασάν, σε προϊόντα ζύμης, σε ψημένα σνακ από ψωμί (bake rolls) και οι ετήσιες πωλήσεις της πλησιάζουν τα 500 εκατ. ευρώ.

Ανέστης Ντόκας

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.