ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Megas Yeeros: Τα βήματα για την παγκόσμια αποδοχή του γύρου

10:07 - 23 Ιαν 2019 | ΤΡΟΦΙΜΑ & ΠΟΤΑ
Megas Yeeros: Τα βήματα για την παγκόσμια αποδοχή του γύρου
Η πίστη σε ένα στόχο, με βάση ένα όραμα και σμια άποψη για την επιχειρηματικότητα που έχει γνώμονα την κοινωνική ευθύνη και τη διάχυση των ωφελειών της ανάπτυξης σε μετόχους, εργαζόμενους, προμηθευτές και στην κοινωνία εν γένει, είναι αυτό που καταλαβαίνει κανείς όταν μιλά με τον Νικόλαο Λούστα, διευθύνοντα σύμβουλος της Megas Yeeros αλλά και εμπνευστή μια πρωτότυπης επιχειρηματικής προσπάθειας.

Η πορεία του Νίκου Λούστα δεν ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα. Είχε όλα εκείνα που κάνουν την επιχειρηματικότητα συναρπαστική. Πισωγυρίσματα, μακρά πορεία, συγκρούσεις, νέες προσπάθειας, αναζήτηση συνεργιών αλλά όλα με ένα γνώμονα. Την πίστη που βασίστηκε στην καθημερινή εμπειρία της Θεσσαλονίκης του ΄80 ότι ο γύρος έχει δυναμική που αν μπει σε μια φόρμα μπορεί να καταστεί ένα success story για την Ελλάδα αλλά και μια πηγή αξίας για για χιλιάδες μικρο - επιχειρηματίες  στην Ελλάδα, που συχνά δεν κατανοούν το πώς το προϊόν μπορεί να απογειωθεί και να καταστεί premium φαγητό με διεθνή εμβέλεια.

Η φόρμα αυτή μετά από αναζήτηση δεκαετιών φαίνεται να τη δίνει η εμπειρία των ΗΠΑ για τη Mega Yeeros. Όπως ανέφερε ο κ. Λούστας κατά τα «θυρανοίξια» στον τύπο του εργοστασίου της εταιρίας στον Ασπρόπυργο, (κάτι που κάνει συνεχώς στους επαγγελματίες ψητοπώλες που συνεργάζεται για να καταδείξει πώς πρέπει να διακινείται ο γύρος) η Αμερική ήταν ένα μεγάλο σχολείο για το πώς λειτουργούν οι αρχές σε θέματα ασφάλειας τροφίμων, αλλά και η αγορά σε επίπεδο πιστότητας και σχέσεων.

«Σε τρία χρόνια θα έχω μάθει την αγορά εκεί. Θα πρέπει όλο να δούμε πώς λειτουργούν σε επίπεδο επιχειρηματικότητας» τόνισε αναφερόμενος στο πώς στις ΗΠΑ ο κόσμος και η αγορά ανταμείβει ένα καλό προϊόν, αλλά και πώς το κράτος λειτουργεί ως θεματοφύλακας της  υγείας των καταναλωτών. «Αν δεν είναι παρών ο κτηνίατρος ούτε ανοίγει ούτε κλείνει το εργοστάσιό μας στις ΗΠΑ» σημείωσε και κατέθεσε πρόταση για την πρόσληψη κτηνιάτρων με την οικονομική στήριξη της βιομηχανίας τροφίμων στην Ελλάδα που θα λειτουργούν ως εγγυητές και απόλυτοι ελεγκτές όλης της αλυσίδας τροφίμων. Έτσι, όπως αναφέρει, θα χωρίσει η «ήρα από το στάρι», θα διασφαλιστεί η διαφάνεια στην αγορά αλλά και σε συνδυασμό με την εκπαίδευση των καταναλωτών θα μπορέσει να καταλάβει ο πολίτης τι θα πρέπει να τρώει και από ποιους.

Τα βήματα

Ο οραματικός λόγος του κ. Λούστα δεν περιορίζεται σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο για το πώς θα πρέπει να διαμορφωθούν οι δημόσιες πολιτικές στην αγορά. Με βήματα προχωρά στην επέκταση της δραστηριότητας της Megas Yeeros. Έτσι σχεδιάζει τη δημιουργία νέου εργοστασίου παραγωγής γύρου στις ΗΠΑ εντός του 2019 για να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες της αγοράς. Ήδη, η Megas Yeeros διαθέτει ήδη στο Λίντχερστ του Νιου Τζέρσεϊ εργοστάσιο 5.000 τ.μ. που εξυπηρετεί τις αγορές των ΗΠΑ, Καναδά, Παναμά και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Όπως ανέφερε ο Νικόλαος Λούστας η νέα επένδυση στην Αμερική εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 10 εκατ. ευρώ, ενώ έχει ήδη εντοπιστεί η περιοχή στην οποία θα ανεγερθεί το νέο εργοστάσιο.

Παράλληλα, η εταιρεία προγραμματίζει επενδύσεις και στην Ελλάδα, ώστε να στηρίξει την παρουσία της στην εγχώρια αγορά αλλά και τις εξαγωγές στην Ευρώπη. Στόχος είναι σε 5 χρόνια η Megas Yeeros να κάνει τζίρο 70 εκ. από 37,5 εκατ. ευρώ το 2018 και οι  εξαγωγές της να είναι στα 15-17 εκ. (Σήμερα οι εξαγωγές από την Ελλάδα είναι στα 5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο τζίρος από τη μονάδα στις ΗΠΑ ανέρχεται στα 7,4 εκ. ευρώ). Ειδικά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος είναι η αγορά της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας αλλά και της Γερμανίας όπου το μεγαλύτερο σήμερα μερίδιο εξαγωγών με 2,2 εκατομμύρια ευρώ.

Ένα πρωτότυπο προϊόν

‘Ετσι, όπως τόνισε ο κ. Λούστας, το επενδυτικό πλάνο για το 2019, το οποίο έχει ήδη εγκριθεί, ανέρχεται σε 500.000 ευρώ ενώ το 2018 η εταιρεία υλοποίησε επένδυση τεχνολογίας ύψους 1,5 εκατ. ευρώ που αφορούσε στη δημιουργία νέας γραμμής παραγωγής για τη νέα σειρά προψημένου γύρου My Grillers που βρίσκεται ήδη στα ράφια του σούπερ μάρκετ, σε 3 διαφορετικές γεύσεις: χοιρινό, κοτόπουλο και doner. Σημειώνεται ότι η εταιρεία, μετά από τρία χρόνια έρευνας, προχώρησε στη συγκεκριμένη επένδυση ώστε να προσφέρει στους καταναλωτές έτοιμη την αυθεντική γεύση του φρεσκοκομμένου γύρου.

Οι εγκαταστάσεις του προψημένου γύρου βρίσκονται σε ένα νέο χώρο 1.000 τ.μ. που σχεδιάστηκε και εξοπλίστηκε με τα πλέον σύγχρονα και αυτοματοποιημένα μηχανήματα, καλύπτοντας τις κοινοτικές και εθνικές νομοθεσίες για την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων. Η Megas Yeeros είναι η πρώτη εταιρεία στην εφαρμογή κοπής γύρου με ρομπότ. Διαθέτει δώδεκα γυριέρες 350 kg η κάθε μια αυτόματης κοπής (Robot) και η παραγωγική δυνατότητα της είναι 2.800 kg την ημέρα, 14.000 kg την εβδομάδα και 60.000 kg τον μήνα.

Σύμφωνα με την εταιρία τα πλεονεκτήματα της χρήσης της υψηλής τεχνολογίας είναι:

§  Η εφαρμογή της ρομποτικής εξασφαλίζει το ομοιόμορφο πάχος της νιφάδας του γύρου, απαραίτητο στοιχείο για την ποιότητα και την γεύση του τελικού προϊόντος.

§  Η αυτόματη παρακολούθηση της θερμοκρασίας κατά την κοπή από ειδικά καταγραφικά, ενσωματωμένα στο ρομπότ, εξασφαλίζει τη βέλτιστη απόδοση του προϊόντος.

§  Το παράλληλο freezer με δονούμενη ταινία, επιτυγχάνει την άμεση κατάψυξη του προϊόντος, διατηρώντας ακέραιες τις νιφάδες του γύρου.

§  Η κάθετη συσκευαστική μηχανή με πολυκέφαλο μηχάνημα εξασφαλίζει σταθερό βάρος για το τελικό προϊόν.

§  Η ηλεκτρονική καταγραφή των δεδομένων διασφαλίζει την πλήρη ιχνηλάτηση του προϊόντος σε όλα τα στάδια της παραγωγής και της συσκευασίας του. 

Οι εγκαταστάσεις της Megas Yeeros αποτελούνται από ένα υπερσύγχρονο εργοστάσιο που σχεδιάστηκε ειδικά για τις ανάγκες παρασκευής προϊόντων κρέατος και αποτελεί ένα από τα πιο εργονομικά στην Ελλάδα. Είναι μια υποδειγματική μονάδα παρασκευής κρεατοσκευασμάτων που ακολουθεί τους αυστηρότερους κανόνες ποιότητας και υγιεινής.  Εκεί παρασκευάζεται ο γύρος, τα σουβλάκια και τα υπόλοιπα προϊόντα κρέατος της Megas Yeeros που κυκλοφορούν στην Ελληνική και την Ευρωπαϊκή αγορά. Σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας χρησιμοποιούνται μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας από έμπειρο προσωπικό. 

Οι συνεργασίες και το ΧΑ

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο εισαγωγής της εταιρείας στο ελληνικό Χρηματιστήριο, ο κ. Λούστας ξεκαθάρισε ότι στην παρούσα φάση δεν τίθεται τέτοιο θέμα. «Το ελληνικό χρηματιστήριο δεν μας ενδιαφέρει. Δεν έχουμε ανάγκη χρηματοδότησης έχουμε ανάγκη να τελειοποιήσουμε το όραμά μας να γίνει ο γύρος παγκόσμιο προϊόν αλλά και να δημιουργούμε προϊόντα και ιδέες που θα φέρουν τον κλάδο σε μια νέα εποχή». Ωστόσο, ο κ. Λούστας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για είσοδο της εταιρείας σε διεθνές χρηματιστήριο την επόμενη τριετία ανάλογα με την ανάπτυξη που θα παρουσιάσει η εταιρεία.

Αναφορικά με το ενδιαφέρον του επιχειρηματία Σπύρου Θεοδωρόπουλου να επενδύσει στρατηγικά στην εταιρεία, ο κ. Λούστας τόνισε ότι τον τιμά αυτό το γεγονός, ωστόσο η εταιρεία συνεχίζει να επιμένει στην αυτόνομη ανάπτυξή της. Όπως ανέφερε «προς το παρόν η εταιρεία δεν έχει ανάγκη χρηματοδότησης ούτε ανάγκη επενδυτικών κεφαλαίων».΄

Η Megas Yeeros ιδρύθηκε το 2007 από τον κ. Ν. Λούστα και τον κ. Γ. Νίκα και σήμερα ο όμιλος απασχολεί 235 εργαζόμενους. Οι εγκαταστάσεις της ελληνικής εταιρείας Megas Yeeros στον Ασπρόπυργο αποτελούνται από ένα εργοστάσιο που σχεδιάστηκε ειδικά για τις ανάγκες παρασκευής προϊόντων κρέατος και εξυπηρετεί τις τοπικές αγορές και 20 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Είναι μια υποδειγματική μονάδα παρασκευής κρεατοσκευασμάτων που ακολουθεί τους αυστηρότερους κανόνες ποιότητας και υγιεινής. Εκεί παρασκευάζεται ο γύρος, τα σουβλάκια και τα υπόλοιπα προϊόντα κρέατος της Megas Yeeros που κυκλοφορούν στην ελληνική και την ευρωπαϊκή αγορά. Σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας χρησιμοποιούνται μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας από έμπειρο προσωπικό.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 16:03 - 23 Ιαν 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.