ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Από τα αλλαντικά στον οξύρρυγχο: Ιστορίες επιχειρηματικού αναπροσανατολισμού

10:34 - 02 Απρ 2019 | ΤΡΟΦΙΜΑ & ΠΟΤΑ
Από τα αλλαντικά στον οξύρρυγχο: Ιστορίες επιχειρηματικού αναπροσανατολισμού
Η είδηση για το τέλος της αλλαντοβιομηχανίας ΒΙΚΗ δεν έπεσε εν αιθρία. Η αλλαντοβιομηχανία που από το 1973 οπότε και ιδρύθηκε από τον Δημήτρη Παπαγιάννη αποτέλεσε ένα από τα σημεία αναφοράς του κλάδου αλλά και της Ηπείρου.

Πάντως η κρίση αλλά και οι αλλαγές στον κλάδο με την αύξηση του κόστους των πρώτων υλών, η ανάδειξη νέων επιχειρήσεων, οι αναδιατάξεις στον κλάδο του οργανωμένου λιανεμπορίου, οι πιέσεις για εκπτώσεις και προσφορές,  οδήγησαν σταδιακά την εταιρία σε δύσκολη θέση κι έτσι μετά από μια μακρά προσπάθεια αλλά και σειρά φημών για πιθανή εξαγορά από τους ομίλους του Σπύρου Θεοδωρόπουλου και της impala έπεσαν και οι τίτλοι τέλους. Έτσι την Παρασκευή, 1η Μαρτίου, ήλθε η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Άρτας για την πτώχευση της εταιρείας, μετά από αίτηση των απλήρωτων εργαζομένων, που πλέον είναι απολυμένοι και μέλη του μητρώου ανέργων του ΟΑΕΔ. Παράλληλα, το Πρωτοδικείο διόρισε σύνδικο πτώχευσης, ενώ διέταξε και τη σφράγιση της περιουσίας της εταιρείας.

Οι εξελίξεις πλέον οδηγούν σε εκκαθάριση των στοιχείων της περιουσίας αλλά κα του ονόματος που έχει πέρα από τα συμφραζόμενα συνδεθεί με προϊόντα αξίας. Πάντως η οικογένεια Παπαγιάννη εδώ και χρόνια έχει επενδύσει σε έναν άλλο δυναμικό κι κυρίως εξωστρεφή κλάδο πιο συμβατό με τα σύγχρονα δεδομένα της αγοράς. Επένδυσε στα προϊόντα πολυτελείας και έτσι έχτισε τη μοναδική παραγωγική μονάδα χαβιαριού στην Ελλάδα, όπου στο τιμόνι είναι ο Νίκος Παπαγιάννης.

Σημειώνεται ότι πλέον, η  εταιρία Thesauri της οικογένειας Παπαγιάννη, κατέχει δε την έβδομη θέση σε δυναμικότητα παραγωγής στην Ευρώπη. Για σχεδόν 18 χρόνια δεν υπήρχε παραγωγή, καθώς ήταν σε εξέλιξη η ανάπτυξη του ζωικού κεφαλαίου, αλλά με διαρκείς μελέτες, και έρευνες, η εταιρία κατάφερε να έχει τώρα δυνατότητα παραγωγής έως και τριών τόνων το χρόνο. Σημειώνεται ότι η μέση τιμή είναι 2.500 έως 3.000 ευρώ το κιλό.

Μέσα, δε, από την αποκλειστικότητα της συνεργασίας της με την Greek Luxury Products έχει ανοίξει φτερά, βοηθούντος και του τουρισμού, τόσο σε σημεία luxuryεστίασης και ξενοδοχίας στην Ελλάδα, όσο και σε πολλές αγορές του εξωτερικού (Ρωσία, ΗΠΑ, Καναδάς και Ευρώπη).

Σημειώνεται ότι το χαβιάρι από οξύρυγχο Beluga είναι ένα από τα πιο ακριβά είδη, που υπάρχουν, καθώς είναι ιδιαίτερα δυσεύρετο. Αμέσως μετά το Beluga(Μπελούγκα), τα καλύτερα είδη οξύρρυγχου που δίνουν χαβιάρι είναι ο Oscietra (Οσιέτρα), ο Cevruga(Σεβρούγκα) και ο Baeri (Μπέρι).

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.