ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Friesland Campina:Ο συνεταιρισμός ΝΟΥΝΟΥ σχεδιάζει τα επόμενα βήματα στην Ελλάδα

09:38 - 16 Απρ 2019 | ΤΡΟΦΙΜΑ & ΠΟΤΑ
Friesland Campina:Ο συνεταιρισμός ΝΟΥΝΟΥ σχεδιάζει τα επόμενα βήματα στην Ελλάδα
Σε επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 5 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της παραγωγικής δυναμικής του εργοστασίου της Πάτρας προχωρά για φέτος η Friesland Campina Hellas, που με το γάλα ΝΟΥΝΟΥ συμπληρώνει 90 χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά.

Στόχος της επένδυσης, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν από τη διοίκηση, χτες σε παρουσίαση της μονάδας στα ΜΜΕ, είναι η αύξηση κατά περίπου 50% της παραγωγής, ώστε να στηριχθεί η προσπάθεια για αύξηση μεριδίων και εν γένει παρουσίας στην αγοράς.

Ο στόχος είναι να υπάρξει η δυνατότητα για επιπλέον επεξεργασία 35-40 χιλ. τόνων γάλακτος. Σήμερα στο εργοστάσιο γίνεται επεξεργασία 75 χιλ. τόνων εγχώριου γάλακτος. Ήδη, βέβαια, περίπου 15 εκατ. ευρώ  τοποθετήθηκαν σε δράσεις εκσυγχρονισμού των γραμμών παραγωγής στην Πάτρα την περίοδο 2011-2012, οπότε και μεταφέρθηκε στην Ελλάδα η παραγωγή γάλακτος και κρεμών γάλακτος από τη Γερμανία.

Πρότυπο Εργοστάσιο ΝΟΥΝΟΥ 1

Μάλιστα σύμφωνα με όσα είπε χτες ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Κωνσταντίνος Μαγγιώρος, υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης ακόμη και για μια εταιρία που κατέχει ηγετικά μερίδια σε πολλούς τομείς προϊόντων. Όπως είπε η εγχώρια αγορά γαλακτοκομικών ανέρχεται σε αξία στα 3 δισ. ευρώ και πέρα από τη θωράκιση της θέσης της στόχο έχει να ισχυροποιήσει την παρουσία της στο γιαούρτι. Παράλληλα «βλέπει» και το ενδεχόμενο ανάπτυξης της παραγωγής φέτας μέσω όμως εξαγορών. «Το ενδιαφέρον μας για τη φέτα δεν το έχουμε κρύψει. Όμως μια τέτοια απόφαση θα γίνει από εμάς μέσω εξαγοράς. Δυστυχώς οι συζητήσεις μας με τη Δωδώνη δεν ευδοκίμησαν. Μας ενδιέφερε η Δωδώνη, καθώς έχει ένα αναγνωρίσιμο brand στο εξωτερικό και για εμάς οι εξαγωγές φέτας είναι το ζητούμενο. Στην παρούσα φάση οι συζητήσεις με τη Δωδώνη είναι ανενεργές. Προσωπικά θα ήθελα να ενεργοποιηθούν, αλλά δεν εξαρτάται μόνο από τη μια πλευρά αυτό» ανέφερε ο κ. Μαγγιώρος. Μάλιστα ο επικεφαλής του συνεταιριστικού γίγαντα στην Ελλάδα απάντησε και σε ερώτηση για το εάν υπάρχει ενδιαφέρον και για τη Δέλτα.

Κωνσταντίνος Μαγγιώρος

«Στον βαθμό που η πώληση δεν αφορά συνολικά όλα τα “assets” της δραστηριότητας της Vivartia θα μας ενδιέφερε. Εμείς είμαστε τοποθετημένοι στον κλάδο των γαλακτοκομικών και δεν μας ενδιαφέρει άλλη δραστηριότητα» ανέφερε.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι η FrieslandCampina Hellas διαθέτει με μερίδιο 11,2% σε αξία (στοιχεία 2018 IRI) στη συνολική αγορά γαλακτοκομικών. Αναλυτικά έχει ηγετικό μερίδιο στο γάλα υψηλής παστερίωσης, στις κρέμες γάλακτος  και στο κίτρινο τυρί.. Στις βρεφικές κρέμες η Friesland είναι στην πρώτη θέση σε όγκο με μερίδιο 39,5%. Τέλος τα έσοδα διαμορφώθηκαν σε 267 εκατ. ευρώ έναντι 270 εκατ. ευρώ το 2017, με τα κέρδη σε ελαφρά ανάκαμψη αλλά και τις εξαγωγές να ανέρχονται σε περίπου 20 εκατ. ευρώ.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 11:29 - 16 Απρ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.