ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Creta Farms: «Πόλεμος» ανακοινώσεων εν μέσω αδιεξόδου

08:54 - 30 Αυγ 2019 | ΤΡΟΦΙΜΑ & ΠΟΤΑ
Creta Farms: «Πόλεμος» ανακοινώσεων εν μέσω αδιεξόδου
Εξαιρετικά δυσάρεστη είναι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην εταιρεία Creta Farms, με την αγορά να παρακολουθεί με μεγάλη λύπη αλλά και ανησυχία τις εξελίξεις γύρω από τη διαμάχη των δύο αδερφών που είναι και οι μεγαλομέτοχοι της επιχείρησης.

Την ώρα που η εταιρεία βρίσκεται σε απολύτως οριακό σημείο, με την παραγωγή στο ναδίρ, με τα χρέη να διογκώνονται καθημερινά και επιταγές να σφραγίζονται, καταγράφεται και ένας «πόλεμος» ανακοινώσεων ανάμεσα στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές, με σοβαρές εκατέρωθεν καταγγελίες αλλά και εξώδικα.

Μια κατάσταση φθοράς και καταστροφικής υπονόμευσης του πολύ ισχυρού brand που είχε χτίσει η εταιρεία τις δύο τελευταίες δεκαετίες, που την είχε καταστήσει leader στο χώρο των αλλαντικών στη χώρα μας, με μερίδιο 26-27%.

Την περασμένη Τρίτη ο πρώην διευθύνων σύμβουλος Κων/νος Δομαζάκης προέβη σε ανακοίνωση με αρκετά δραματικούς τόνους, τονίζοντας ότι η εταιρεία είναι σε εξαιρετικά δεινή θέση και ίσως δεν αντέξει μέχρι το τέλος Σεπτέμβρη, ενώ επανέλαβε τη θέση – πρόταση επενδυτή στα χέρια του.

Την Τετάρτη η εταιρεία με δική της ανακοίνωση κάλεσε τον κ. Θ. Δουζόγλου (σ.σ. ο επενδυτής που ισχυρίζεται ο Κ. Δομαζάκης ότι ενδιαφέρεται) να καταθέσει την πρότασή του επίσημα, ενώ χθες Πέμπτη, η διοίκηση της Creta Farms απέστειλε εξώδικο στον κ. Δομαζάκη, για τις καταγγελίες που αυτός εκτόξευσε στη δική του ανακοίνωση της Τρίτης.

Στο μακροσκελές εξώδικο της Creta Farms που υπογράφει ο διευθύνων σύμβουλος Εμμανουήλ Δομαζάκης και ο δικηγόρος και μη εκτελεστικό μέλος του δ.σ. Εμμανουήλ Μαργωμένος, εκπροσωπώντας τα μέλη της διοίκησης αλλά και της Επιτροπής Ελέγχου της εταιρείας, καταγράφεται η σειρά ενεργειών και δηλώσεων του Κ. Δομαζάκη, που όπως τονίζεται έβλαψαν την εταιρεία.

«Αποκορύφωμα της βλάβης ήταν η αναστολή της διαπραγμάτευσης της μετοχής της Εταιρείας για πρώτη φορά στην ιστορία της, πλήττοντας καθοριστικά τη φήμη, την αξιοπιστία και το εμπορικό μέλλον της», αναφέρει το εξώδικο.

Όλα αυτά εκτυλίσσονται την ώρα που η παραγωγή έχει σχεδόν εκμηδενιστεί, ενώ οι πιθανότητες για τη διάσωση της εταιρείας με την υπάρχουσα μορφή, λιγοστεύουν καθημερινά.

Τα χρέη «τρέχουν», έχοντας πλέον ανέλθει στα 140 εκατ. ευρώ, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολο οποιοδήποτε εγχείρημα ή απόπειρα να υπάρξει λύση υπό τη σημερινή μορφή λειτουργίας της επιχείρησης.

Μια πιθανή λύση θα ήταν η προσφυγή στο άρθρο 106 α του πτωχευτικού κώδικα, κάτι που όμως – και αυτό – θα απαιτήσει χρόνο, με ό,τι συνεπάγεται για την αύξηση των χρεών και το φαύλο κύκλο ευρύτερα, τη στιγμή που ουσιαστικά δεν υπάρχει παραγωγή, άρα δεν «τρέχουν» έσοδα.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον από δύο – τρία σχήματα. Κύκλοι αυτών των σχημάτων όμως, επισημαίνουν στο reporter.gr ότι σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να «τρέξει» η επιχείρηση υπό την υπάρχουσα μορφή, με αυτόν τον αριθμό εργαζομένων και – κυρίως – με τόσο μεγάλα δάνεια. Άρα, μόνο αν υπάρξουν πολύ γενναίες αποφάσεις σε πολλά επίπεδα, μπορούν να υπάρξουν εξελίξεις με την είσοδο επενδυτή. Διαφορετικά…

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.