ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στα $50 εκατ. το «πλήγμα» αμερικανικών δασμών στο ελληνικό ροδάκινο

14:56 - 03 Οκτ 2019 | ΤΡΟΦΙΜΑ & ΠΟΤΑ
Στα $50 εκατ. το «πλήγμα» αμερικανικών δασμών στο ελληνικό ροδάκινο
Το «πλήγμα» της επιβολής επιπλέον δασμών 25% που αποφάσισαν οι ΗΠΑ για το βιομηχανικό ελληνικό ροδάκινο υπολογίζεται πως προσεγγίζει τα 50 εκατ. δολάρια. Οι υφιστάμενοι δασμοί ήταν στα επίπεδα του 18%, ενώ οι νέες επιβαρύνσεις θα ξεκινήσουν από τις 18 Οκτωβρίου.

Όπως επισήμανε ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ), Κώστας Αποστόλου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «η φετινή παραγωγή συμπύρηνου ροδάκινου, εκτιμάται αυξημένη σε ποσοστό 20% στα καλής ποιότητας βιομηχανικά ροδάκινα και συνολικά αναμένεται να υπερβεί τους 400.000 τόνους, έναντι των 320.000 τόνων πέρυσι, με το “15% αυτής να αφορά σε εξαγωγές προς τις ΗΠΑ”».

Σε σχετική ανακοίνωσή της η ΕΚΕ αναφέρει σήμερα ότι «μετά το ρωσικό εμπάργκο, που «γονάτισε» τους Έλληνες παραγωγούς επιτραπέζιου ροδάκινου, έρχονται τώρα οι ΗΠΑ να κάνουν το ίδιο στο βιομηχανικό ροδάκινο, αφού επιβάλλοντας δασμούς 43% συνολικά, οδηγούν ουσιαστικά τις εξαγωγές κομπόστας ροδάκινου σε μηδενισμό».

Η αγορά των ΗΠΑ «είναι εξαιρετικά σημαντική για την κομπόστα ροδάκινο, αφού η αξία των ελληνικής προέλευσης εισαγωγών κυμαίνεται στα 50. εκατ. δολάρια», σημείωσε ο κ. Αποστόλου, προσθέτοντας ότι «κατά κανόνα, οι κομπόστες που εξάγονται στις ΗΠΑ, παράγονται με ειδικές προδιαγραφές και έτσι δεν υπάρχουν εναλλακτικές δυνατότητες διάθεσής τους».

Ακόμα, υπογράμμισε ότι «οι ροδακινοπαραγωγές περιοχές, και ιδίως η Πέλλα και η Ημαθία, έχουν γίνει έρμαιο των παγκόσμιων εμπορικών συσχετισμών και αντιμετωπίζουν πλέον αξεπέραστα προβλήματα», ο κ. Αποστόλου τόνισε ότι «οι βιομηχανίες κλονίζονται και οι παραγωγοί πτωχεύουν». Η ΕΚΕ, όπως υπενθύμισε ο κ. Αποστόλου, «έχει θέσει το πρόβλημα έγκαιρα τόσο στην προηγούμενη, όσο και στην τωρινή κυβέρνηση, αλλά και στις ευρωπαϊκές αρχές».

Στο πλαίσιο αυτό, κρούοντας το κώδωνα του κινδύνου για την επιβίωση των βιομηχανιών, αλλά και των παραγωγών, η ΕΚΕ «καλεί την κυβέρνηση να αγωνιστεί για την εξαίρεση των μεταποιημένων φρούτων από την καταστροφική λίστα, όπως το κατάφερε με άλλα προϊόντα, π.χ τις ελιές. Σε διαφορετική περίπτωση πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα προστασίας του κλάδου, ήτοι των βιομηχανιών και των παραγωγών».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.