ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Που οφείλεται η καθίζηση στην ελληνική παραγωγή κρασιού το 2019 Κύριο

09:05 - 01 Νοε 2019 | ΤΡΟΦΙΜΑ & ΠΟΤΑ
Που οφείλεται η καθίζηση στην ελληνική παραγωγή κρασιού το 2019
Πτώση καταγράφει η ελληνική οινοπαραγωγή το 2019, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ένωσης Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ), τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Κομισιόν ως πρώτη εκτίμηση, κάνουν λόγο για πτώση της παραγωγής κατά 10,18% σε συνολικό επίπεδο ανεξαρτήτως κατηγορίας οίνου.

Μάλιστα, συγκριτικά με τον μέσο όρο πενταετίας, η φετινή οινοπαραγωγή εμφανίζεται συρρικνωμένη κατά 19,86%, με τις μεγαλύτερες απώλειες να καταγράφονται στους οίνους χωρίς ΠΟΠ και ΠΓΕ.

Μιλώντας στο Reporter, ο γενικός διευθυντής της ΚΕΟΣΟΕ, Παρασκευάς Κορδοπάτης εξηγεί πως αυτή η υποχώρηση στις τιμές της οινοπαραγωγής οφείλεται σε δύο λόγους.

Αρχικά, επισημαίνει πως η κλιματική αλλαγή επιδρά αρνητικά στους ελληνικούς αμπελώνες, καθώς οι απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες κατά την έναρξη της αμπελουργικής περιόδου έως και τη συγκομιδή αποτέλεσαν ανασταλτικό παράγοντα για αύξηση της παραγωγής. Για παράδειγμα, αναφέρει πως στη Σαντορίνη οι ισχυροί άνεμοι δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα, ενώ και στην Κρήτη ο καιρός δεν υπήρξε «σύμμαχος». Βέβαια, προσθέτει ότι παρά τις άσχημες σε γενικές γραμμές καιρικές συνθήκες, δεν παρατηρήθηκαν ασθένειες, γεγονός που μετρίασε την κατάσταση.

Παράλληλα, ο κ. Κορδοπάτης αποδίδει την πτώση της οινοπαραγωγής στη μείωση της έκτασης των ελληνικών αμπελώνων, παρά τις νέες άδειες φύτευσης με τα διαθέσιμα στρέμματα να υπολογίζονται σε 6.500 ετησίως. Ειδικότερα, αναφέρει ότι παρά την πρόθεση της Κομισιόν, και τη διάθεση νέων αδειών δεν υπάρχουν τα απαραίτητα εισοδήματα από τους παραγωγούς για την απόκτησή τους, γεγονός που περιορίζει σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη και επέκταση του ελληνικού αμπελώνα. Έτσι, καταλήγει ότι και ο οικονομικός παράγοντας συμβάλλει στο να μένουν αναξιοποίητες οι εκτάσεις και να πλήττεται η παραγωγή.

Σε αυτό το πλαίσιο, σημαντικό εμπόδιο για την αύξηση της οινοπαραγωγής είναι και τα κριτήρια που ισχύουν για τις άδειες φύτευσης και αποκλείουν πολλούς οινοποιούς που έχουν τη βούληση να επεκτείνουν τον αμπελώνα τους.

Γιώργος Γεωργίου

Τελευταία τροποποίηση στις 20:37 - 13 Νοε 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.