ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η «κρίση του χοιρινού» εμποδίζει την εξυγίανση της Creta Farms

08:16 - 07 Νοε 2019 | ΤΡΟΦΙΜΑ & ΠΟΤΑ
Η «κρίση του χοιρινού» εμποδίζει την εξυγίανση της Creta Farms
Μια κρίσιμη παράμετρος της προσπάθειας που καταβάλλεται για να διασωθεί η κρητική βιομηχανία αλλαντικών και κρέατος Creta Farms είναι και η εκτόξευση της τιμής της βασικής πρώτης ύλης που χρησιμοποιεί η αλλαντοβιομηχανία του χοιρινού ανά τον κόσμο.

Το «χρηματιστήριο» του χοίρου οδηγεί αναπόφευκτα τους παίκτες της αγοράς και άρα τους υποψήφιους επενδυτές για την Creta Farms σε ένα test αντοχής και τεχνογνωσίας καθώς πλέον πέρα από  την ενισχυμένη ρευστότητα που απαιτείται για την αποκατάσταση της παραγωγής και του στοκ χρειάζεται και γνώση του κλάδου.

Είναι ενδεικτικό ότι τους τελευταίους μήνες η εξάπλωση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στην Κίνα, τον μεγαλύτερο παραγωγό και καταναλωτή χοιρινού κρέατος στον κόσμο έχει εκτοξεύσει τις τιμές του χοιρινού. Μόνο τον Οκτώβριο οι τιμές έχουν «πάρει» ένα «καπέλο» 15% πέρα από τη συνολική ανοδική πορεία το έτους όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς. Συνολικά φέτος η αύξηση που καταγράφεται ξεπερνά το 40% σε σχέση με πέρυσι ενώ δε λείπουν και οι κινήσεις «αισχροκέρδειας» από τους Ολλανδούς, που έχουν ισχυρή παραγωγική βάση.

Σύμφωνα με το διεθνή τύπο και ειδικότερα τον ιστότοπο newscientist.com το ένα τέταρτο των παραγωγικών χοίρων στον κόσμο χάθηκε φέτος, καθώς ο θανατηφόρος ιός έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρη την Ευρασία, και αυτό μπορεί να είναι μόνο η αρχή. Οι μισοί χοίροι στην Κίνα - που πέρυσι αριθμούσαν 440 εκατομμύρια, περίπου 50 τοις εκατό των χοίρων στον κόσμο - είτε έχουν πεθάνει από την αφρικανική πανώλη των χοίρων (ASF) είτε έχουν οδηγηθεί σε σφαγεία για την ανάγκη εξάλειψής του ιού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αφρικανική πανώλη ων χοίρων (ASF)  προέρχεται από την Ανατολική Αφρική. Το 2007 έφτασε στη Γεωργία στον Καύκασο σε μολυσμένο κρέας και σε μολυσμένο αγριογούρουνο. Τώρα, έχει εξαπλωθεί σε όλη η Ρωσία και την ανατολική Ευρώπη. Μάλιστα οι μολυσμένοι αγριόχοιροι εμφανίστηκαν μέχρι το Βέλγιο. Επίσης, εξαπλώνεται στην ανατολική Ασία, σκοτώνοντας πολλούς χοίρους στο Βιετνάμ και αλλού.

Επίσης η ασθένεια εντοπίστηκε στην Κίνα τον Αύγουστο του 2018. Τώρα βρίσκεται σε κάθε επαρχία της αχανούς χώρας ενώ  εκτιμάται ότι ο ιός μπορεί να έχει εξαπλωθεί εκεί από τη Βόρεια Κορέα. Την ίδια ώρα μάχη δίνει η ΕΕ για να κρατηθεί εκτός κάδρου της ασθένειας. Πάντως τώρα η χώρα μας δεν έχει ζήτημα πέρα από το ότι κι εδώ οι τιμές έχουν «τσιμπήσει» για τη  βιομηχανία.

Ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης της νόσου σύμφωνα με το δημοσίευμα είναι να θανατωθούν τα μολυσμένα κοπάδια. Όμως, ενώ οι χοίροι σε αγροκτήματα μπορούν να καταστραφούν και να αντικατασταθούν, η ασθένεια επιμένει σε αγριόχοιρους και άγριους χοίρους, καθώς και στο κρέας, το οποίο πωλείται όλο και περισσότερο στο εξωτερικό. «Προβλέπω ότι ο ιός  θα παραμείνει ενδημικός για κάποιο χρονικό διάστημα στην ανατολική Ασία και την ανατολική Ευρώπη, με συνεχή κρούσματα σε όλο τον κόσμο» αναφέρει ο Dirk Pfeiffer του City University στο Χονγκ Κονγκ. «Επί του παρόντος κανείς σε αυτόν τον πλανήτη δεν έχει λύση στο πρόβλημα» τόνισε χαρακτηριστικά σύμφωνα με το newscientist.com.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 08:25 - 07 Νοε 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.