ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΝΙΚΑΣ: Αστερίσκοι για την εμπλοκή στην Creta farms;

09:00 - 08 Νοε 2019 | ΤΡΟΦΙΜΑ & ΠΟΤΑ
ΝΙΚΑΣ: Αστερίσκοι για την εμπλοκή στην Creta farms;
Να αποκρυπτογραφήσει τις κινήσεις του Σπύρου Θεοδωρόπουλου επιχειρεί η αγορά ενόψει των αποφάσεων που θα λάβει την ερχόμενη Τρίτη το Δ.Σ. της ΝΙΚΑΣ για το αν θα προχωρήσει ή όχι σε κατάθεση δεσμευτικής προσφοράς για την Creta Farms. Σημειώνεται ότι οι Τράπεζες έχουν θέσει ένα όριο μέχρι τις 18 Νοεμβρίου για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για την κρητική εταιρεία. Παράλληλα στόχος είναι μέσα στον Δεκέμβριο να κατατεθεί στο Πρωτοδικείο η αίτηση υπαγωγής στον πτωχευτικό κώδικα με βάση τα άρθρα β και δ.

Ήδη εντός της εβδομάδας κλείνει ο κύκλος των επισκέψεων των ενδιαφερόμενων επενδυτών στις παραγωγικές μονάδες της εταιρείας και στη χοιροτροφική εγκατάσταση της στην Κρήτη.

Πάντως η ΝΙΚΑΣ έχει προβεί σε κατάθεση μη δεσμευτικής προσφοράς αν και δημοσιεύματα ήδη που έχουν δει το φως της δημοσιότητας παραπέμπουν σε απόσυρση του Σπύρου Θεοδωρόπουλου από την κούρσα για την Creta Farms. Πολλοί βέβαια στην αγορά απορούσαν για το πώς η ΝΙΚΑΣ που ακόμη δεν έχει ξεκινήσει να κλείνει εκκρεμότητες με τράπεζες θα έμπαινε σε κούρσα διεκδίκησης μιας άλλης ανταγωνιστικής εταιρείας. Παράλληλα και η δημοσιοποίηση του θέματος του πρώην πλέον Προέδρου της Νίκας κ. Γιώργου Νίκα με τις εκκρεμότητες με την Αμερικανική δικαιοσύνη και  τις εκεί επιχειρηματικές του δράσεις έχει δημιουργήσει ζητήματα αξιοπιστίας.

Άλλος ένας λόγος που η αγορά προεξοφλεί ότι η εταιρεία ΝΙΚΑΣ θα προσπαθήσει να κρατηθεί μακριά από δεσμευτικές προσφορές  και να δημιουργήσει ένα παιχνίδι καθυστερήσεων είναι το ότι κερδίζει μερίδια από την συρρίκνωση των διαθέσιμων αποθεμάτων της κρητικής εταιρείας και την απόσυρσή της από τα ράφια λόγω ελλείψεων. Παράλληλα η ΝΙΚΑΣ με ήδη μεγάλη παραγωγική μονάδα στην Αθήνα ακόμη και αν έμπαινε στο παιχνίδι της διεκδίκησης δε θα ήταν εύκολο να κρατήσει δύο εργοστάσια σε μια αγορά μόλις 300 -350 εκ. ευρώ. Βέβαια έχει πεπαλαιωμένο εξοπλισμό και γι’ αυτό όπως αναφέρεται θα έβλεπε με ενδιαφέρον ένα τυχόν  «διαμελισμό» της εταιρείας. Τότε θα μπορούσε να προκριθεί, όπως τονίζεται, ως έσχατη λύση μια εξαγορά και μεταφορά μηχανημάτων από την Κρήτη και την Creta Farms. Εφόσον μάλιστα συμβεί κάτι τέτοιο, αναφέρουν στελέχη της αγοράς, θα «βόλευε» μια ανταγωνίστρια εταιρεία η απόκτηση brands, όπως το «Εν Ελλάδι» που αποτελεί ισχυρό και αναγνωρίσιμο σήμα με εξαγωγικό προσανατολισμό και φέρεται να αποτιμάται κοντά στα 7 εκατομμύρια ευρώ.

Άλλος ένα λόγος που η αγορά εκτιμά ότι βαρύνει για τις επιλογές της ΝΙΚΑΣ είναι το ότι βασικός μέτοχος της Chipita, που ελέγχει τη ΝΙΚΑΣ είναι ο όμιλος Olayan από τη Σαουδική Αραβία. Μια χώρα δηλαδή που η κατανάλωση χοιρινού απαγορεύεται λόγω θρησκείας.

Με όλα τα παραπάνω εντείνεται ο προβληματισμός όλων όσων ελπίζουν σε μία βιώσιμη για την εταιρεία λύση, που μεταξύ άλλων είχε και 450 εργαζόμενους και σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.