ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι σημαίνει για τη φέτα η εμπορική συμφωνία ΕΕ-Κίνας Κύριο

09:00 - 12 Νοε 2019 | ΤΡΟΦΙΜΑ & ΠΟΤΑ
Τι σημαίνει για τη φέτα η εμπορική συμφωνία ΕΕ-Κίνας
Ευρωπαϊκή Ένωση και Κίνα προχώρησαν την περασμένη εβδομάδα στην υπογραφή συμφωνίας, βάσει της οποίας προστατεύονται 100 ευρωπαϊκά προϊόντα στην κινεζική αγορά και αντίστοιχα 100 κινεζικά στις αγορές της ΕΕ.

Η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές αναμένεται να προσφέρει σημαντικά εμπορικά οφέλη. Στη λίστα των ευρωπαϊκών προϊόντων περιλαμβάνονται και ελληνικά, όπως είναι η φέτα, το ούζο, τα κρασιά Σάμου, οι ελιές Καλαμάτας, η μαστίχα Χίου και ελαιόλαδα από τη Σητεία.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης χαιρέτισε τη συμφωνία, σημειώνοντας πως η χώρα μας «θα είναι παρούσα ακόμα πιο δυναμικά στις προοπτικές που παρουσιάζει η μεγάλη κινεζική αγορά».

Η φέτα είναι ένα προϊόν – σήμα κατατεθέν της ελληνικής παραγωγής και η προστασία της περιορίζει σε σημαντικό βαθμό φαινόμενα εκμετάλλευσης της ονομασίας της σε μία ιδιαίτερα μεγάλη αγορά.

Τη σημασία αυτής της εμπορικής επιτυχίας ανέδειξε, μιλώντας στο Reporter, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανικών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ), Χρήστος Αποστολόπουλος.

Ο κ. Αποστολόπουλος τόνισε αρχικά ότι η συμφωνία ΕΕ – Κίνας είναι «στην άριστη κατεύθυνση» και αλλάζει τα δεδομένα προς όφελος των Ελλήνων παραγωγών, καθώς καλύπτονται αιτήματα χρόνων.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ ανέφερε πως στο παρελθόν έχουν γίνει πολλές προσπάθειες να περιοριστούν φαινόμενα «απομιμήσεων» της φέτας από άλλα λευκά τυριά και σημείωσε χαρακτηριστικά το παράδειγμα Κινέζου παραγωγού, ο οποίος χρησιμοποιούσε την ονομασία «φέτα» στην κινεζική αγορά. Ο ΣΕΒΓΑΠ προσέφυγε πριν από περίπου τέσσερις μήνες σε αρμόδιες αρχές, με στόχο να ακυρωθεί η κυκλοφορία του εν λόγω προϊόντος.

Παράλληλα, προσέθεσε πως εδώ τίθεται και το ζήτημα της προστασίας της φέτας από φαινόμενα εμπορίας άλλων τυριών που κυκλοφορούν ως «φέτα» και επεσήμανε την περίπτωση ενός συγκεκριμένου αμερικανικού trademark, το οποίο προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την ονομασία.

Η εμπορική συμφωνία ανοίγει το δρόμο, σύμφωνα με τον κ. Αποστολόπουλο να εξαλειφθούν αυτές οι πρακτικές, ενώ δίνει και μία «ανάσα» στη φέτα, μετά την επιβολή των αμερικανικών δασμών.

Υπενθυμίζεται ότι η αμερικανική κυβέρνηση έλαβε την απόφαση για επιβολή δασμών ύψους 7,5 δισ. δολαρίων στις ευρωπαϊκές εισαγωγές.

Ο σχεδιασμός της Ουάσιγκτον για εφαρμογή φόρου εισαγωγών ύψους 25% σε γεωργικά και βιομηχανικά προϊόντα βάζει στο στόχαστρο ελληνικά αγαθά, ανάμεσα στα οποία είναι και η φέτα.

Γιώργος Γεωργίου

Τελευταία τροποποίηση στις 17:08 - 12 Νοε 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.