ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στα 400 εκατ. οι εξαγωγές ιχθυηρών παρά τον τουρκικό «επεκτατισμό»

13:08 - 13 Νοε 2019 | ΤΡΟΦΙΜΑ & ΠΟΤΑ
Στα 400 εκατ. οι εξαγωγές ιχθυηρών παρά τον τουρκικό «επεκτατισμό»
Οι πωλήσεις Ελληνικής τσιπούρας και λαβρακιού ανήλθαν πέρυσι σε 106.500 τόνους αξίας 502 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση ως προς τον όγκο πωλήσεων σε σχέση με το 2017, με σταθερή όμως την αξία των πωλήσεων, λόγω της πίεσης που δέχτηκαν οι τιμές και για τα δύο είδη. Αυτό αναφέρει η έκθεση του Συνδέσμου Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών που αναφέρει ότι το 79% των πωλήσεων (87.155 τόνοι) αξίας σχεδόν 400 εκατ. ευρώ διατέθηκε σε 32 χώρες και το υπόλοιπο στην εγχώρια αγορά. Οι κυριότερες αγορές παραμένουν παραδοσιακά η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία όπου και οι τρεις μαζί απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος της Ελληνικής παραγωγής (59% το 2018).

Ωστόσο αυτό που καταγράφεται είναι μια επέκταση της Τουρκίας στον κλάδο. Η γειτονική χώρα μέσα σε μια δεκαετία αύξησε την παραγωγή της κατά 240% και το 2018 κατέγραψε ένα νέο ρεκόρ φτάνοντας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Turkstat, τους 193.595 τόνους.

Μάλιστα στην Ισπανία και στη Γαλλία, οι τουρκικές εξαγωγές τσιπούρας και λαβρακίου σημείωσαν αύξηση πάνω από 70% καθώς η διαφορά στην τιμή μεταξύ των ελληνικών και των τουρκικών ψαριών να ξεπεράσει το 1 ευρώ/ κιλό.

Επίσης λόγω της διαφοράς τιμής καταγράφεται σημαντική αύξηση της εμπορίας τουρκικών ψαριών στην Ε.Ε. μέσω της Ελλάδας. Πέρυσι οι εισαγωγές τουρκικών ψαριών αυξήθηκαν κατά 119% σε σχέση με το 2017. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, εισήχθησαν 11.713 τόνοι νωπών ψαριών από Τουρκία (4.100 τόνοι τσιπούρας, 6.313 τόνοι λαβρακιού και 1.300 τόνοι λοιπών νωπών ψαριών) όπου σχεδόν στο σύνολο τους επαναπροωθήθηκαν σε άλλες χώρες της Ε.Ε. Δηλαδή αφού εκτελωνίστηκε το τούρκικο ψάρι στην Ελλάδα, τέθηκε σε ελεύθερη κυκλοφορία και στη συνέχεια εστάλη (ως τούρκικο όπως σημειώνει ο ΣΕΘ) σε άλλες χώρες τις Ε.Ε.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.