ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Mars: Κάνει rebound στις πωλήσεις-Φέρνει τα pet στον εργασιακό χώρο

09:33 - 20 Νοε 2019 | ΤΡΟΦΙΜΑ & ΠΟΤΑ
Mars: Κάνει rebound στις πωλήσεις-Φέρνει τα pet στον εργασιακό χώρο
Ολική επαναφορά κάνει φέτος η Mars στην Ελλάδα καθώς καταγράφει αύξηση πωλήσεων 8%, μετά από την περυσινή χρονιά όπου σημείωσε πτώση της τάξης του 7%.

Η θετική πορεία αυτή, απότοκο αλλαγών στη δομή της εταιρίας, συμπίπτει βέβαια και με την ανάκαμψη της ζήτησης, αλλά και με μια σειρά στρατηγικές που από το 2017 υλοποιεί η νέα ηγεσία (Leadership Team), που εκπλήσσει για το νεαρό της ηλικίας, σε μια χώρα που το σύνηθες είναι τα στελέχη να είναι από τη μέση ηλικία κι άνω. Όπως, μάλιστα, ανέφερε μιλώντας σε συνάντηση γνωριμίας με τα ΜΜΕ η Γεωργία Καρούντζου, Διευθύντρια  Εταιρικών Σχέσεων, η θετική πορεία της εταιρίας βασίζεται σε ένα τρίπτυχο:

-  Τα πολύ καλά προϊόντα

-  Η αξιοποίηση των νέων τάσεων της αγοράς με νέες γεύσεις και οι προωθητικές ενέργειες.

-  Η προώθηση των εναλλακτικών με λιγότερη ζάχαρη

Παράλληλα τα τελευταία χρόνια η εταιρία προώθησε μια σειρά από κινήσεις απλοποίησης λειτουργίας των καναλιών διανομής όπου πλέον υπάρχει ένας στρατηγικός συνεργάτης για τη μικρή λιανική.

Σημειώνεται ότι το 2017 με βάση τον δημοσιευμένο ισολογισμό, οι πωλήσεις σε ετήσια βάση είχαν μειωθεί κατά 5,47%, στα 40,86 εκατ. ευρώ από 43,23 εκατ. ευρώ που ήταν το 2016. Παράλληλα οι ζημιές έφτασαν στα 4,82 εκατ. ευρώ από 497.891 ευρώ που ήταν ένα χρόνο πριν.

Τα ο καλοκαίρι του 2017 αποχώρησε απ’ τη θέση του Γενικού Διευθυντή Mars Multisales East Med ο κ. Θωμάς Χαραλαμπόπουλος για να έλθει στη θέση του ο κ. Jonas Victor Schauman. O κ. Schauman μάλιστα, μιλώντας χτες για πρώτη φορά, στους δημοσιογράφους τόνισε τη σημασία για την καλή πορεία της εταιρίας που έχει η συνεργατικότητα, αλλά και το ότι οι αισθάνονται οι εργαζόμενοι ευχαριστημένοι με το εργασιακό περιβάλλον. Άλλωστε στο πεδίο αυτό η εταιρία έχει σημαντικές βραβεύσεις. «Οι εργαζόμενοι μπορεί να φέρνουν τα κατοικίδιά τους εδώ. Επίσης θεωρούμε αντιπαραγωγικό να είναι για ώρες εδώ μακριά από τις οικογένειές τους» ανέφερε ο επικεφαλής της Mars, λάτρης της μπάλας και της Ελλάδας ο ίδιος.

Η Mars Hellas δραστηριοποιείται σε 4 επιχειρηματικούς τομείς: Σοκολάτα, τσίκλα, είδη διατροφής και προϊόντα για σκύλους και γάτες. Διαθέτει πολύ γνωστά εμπορικά σήματα όπως τις σοκολάτες Mars®, Snickers®, Twix®, Bounty®, M&M’s® και Maltesers®, το ρύζι και τις σάλτσες Uncle Ben’s®, τις τσίχλες Orbit® και 5®, και τέλος, τις τροφές για κατοικίδια Royal Canin®, Pedigree®, Whiskas®, Sheba®, Cesar® Nutro® και Catisfactions®. Σημειώνεται ότι premium προϊόντα διακινούνται από την Royal Cannin Hellas.

Το πιο δυνατό κομμάτι της εταιρίας είναι αυτό των τροφών για κατοικίδια με μερίδιο επί του τζίρου στο 45%, ακολουθεί η  σοκολάτα με 30%, η τσίχλα και τα σκευάσματα φαγητού  (ρύζι) να μοιράζονται στη μέση το υπόλοιπο μερίδιο. Ενδεικτικά το ρύζι Uncle Ben έχει μερίδιο 14% σε μια αγορά με πίτα 40 εκατομμυρίων ευρώ, όπου τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας έχουν ισχυρό μερίδιο. Στην τσίχλα η εταιρία ισορροπεί μετά από μια περίοδο που όλη η αγορά πιέστηκε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Mars έχει στην Ελλάδα το κέντρο διοίκησης για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου όπου ανήκουν η Ελλάδα, η Κύπρος, η Μάλτα και το Ισραήλ και η Παλαιστινιακή Αρχή. Στην Ελλάδα και την Κύπρο καταγράφεται το μισό του τζίρου της Mars East Med που πέρυσι έφτασε τα 85 εκατομμύρια ευρώ. Βέβαια το ενδιαφέρον  είναι ότι η τσίχλα έχει μεγάλο σουξέ στο Ισραήλ, όπου η τάση για υγιεινή διατροφή είναι πολύ διαδεδομένη.  Ενδιαφέρον, επίσης,  έχει ότι η μητρική που ιδρύθηκε το 1911 στις ΗΠΑ παραμένει μια οικογενειακή …. επιχείρηση με 35 δισεκ δολάρια πωλήσεις, 125.000 συνεργάτες παγκοσμίως σε 80 χώρες. Το 55% των πωλήσεων της καταγράφεται στις ΗΠΑ και το 22% Ευρώπη με κράτη όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ρωσία και το Ηνωμένο Βασίλειο να έχουν παραγωγικές μονάδες.  Πάντως στην Ελλάδα δεν περιμένουμε κάτι.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 17:03 - 20 Νοε 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.