ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στην τελική ευθεία η επιλογή επενδυτή για την Creta Farms

09:46 - 21 Νοε 2019 | ΤΡΟΦΙΜΑ & ΠΟΤΑ
Στην τελική ευθεία η επιλογή επενδυτή για την Creta Farms
Θέμα ημερών, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς είναι η ολοκλήρωση των διαδικασιών για την επιλογή του προτιμητέου επενδυτή για την Creta Farms από τις πιστώτριες τράπεζες που εν προκειμένω είναι η Εθνική, η ALPHA και η Eurobank.

Ήδη, με βάση πληροφορίες, κατέθεσαν δεσμευτικές προσφορές ο Δ. Βιντζηλαίος της Impala που ελέγχει τη Λακωνική Τροφίμων και η Lime Capital που έχει τη Δωδώνη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις οι δύο εταιρείες ζητούν κούρεμα του χρέους της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας που μπορεί να φτάνει και στο επίπεδο του 50%. Την ίδια ώρα οι πιστώτριες τράπεζες φέρεται, κατά πάγια τακτική, να έχουν μπει σε διαδικασία βελτιωτικών προσφορών. Αιχμή είναι όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς το ύψος του κουρέματος, το χρονοδιάγραμμα πληρωμών αλλά και το συνολικό σχέδιο ανασυγκρότησης της εταιρίας. Στο μεταξύ το θέμα της ενδιάμεσης χρηματοδότησης από τις τράπεζες είναι κομβικό για την επανεκκίνηση της παραγωγής καθώς αυτή έχει σταματήσει με αποτέλεσμα η εταιρία να έχει χάσει τη θέση της στο ράφι των σούπερ μάρκετ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς οι αποτιμήσεις του σήματος «Εν Ελλάδι» ανέρχεται στο επίπεδο των 20 εκατομμυρίων ευρώ, των ακινήτων στα 25 εκατομμύρια ευρώ μια και το ακίνητο στο Καπανδρίτι είναι lease back στη Εurobank, ενώ τα μηχανήματα φέρεται να τιμολογούνται στα 7 εκατομμύρια ευρώ.

Πάντως στόχος είναι μέσα στον Δεκέμβριο να κατατεθεί στο Πρωτοδικείο η αίτηση υπαγωγής στον πτωχευτικό κώδικα με βάση τα άρθρα β και δ. Σε ό,τι αφορά στα χρέη της Creta Farms αυτά υπερβαίνουν τα 153 εκατ. ευρώ. Οι οφειλές της προς το ελληνικό δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία ξεπερνούν τα 12,456 εκατ. ευρώ, οι εμπορικές υποχρεώσεις με ημερομηνία 31 Αυγούστου ανέρχονταν στο ποσό των 26,187 εκατ. ευρώ.

Πάντως με δεδομένη και την εμπλοκή της κυβέρνησης στο όλο θέμα και προσωπικά του υπουργού Επενδύσεων κι Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη η υπόθεση διάσωσης της κρητικής βιομηχανίας έχει πάρει σημαντική διάσταση λόγω και του κομβικού ρόλου που έχει για τη Μεγαλόνησο η διατήρηση μιας μεγάλης μεταποιητικής μονάδας στο νησί.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 10:08 - 21 Νοε 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.