ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διεπαγγελματική Φέτας: Η επόμενη μέρα για τον εθνικό «λευκό χρυσό»

09:15 - 15 Ιαν 2020 | ΤΡΟΦΙΜΑ & ΠΟΤΑ
Διεπαγγελματική Φέτας: Η επόμενη μέρα για τον εθνικό «λευκό χρυσό»
Τι λέει στο Reporter ο πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ, Χρήστος Αποστολόπουλος για την Ίδρυση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας.

Σε συμφωνία για την ίδρυση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας, κατέληξαν μετά από πολύωρες συνομιλίες στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι φορείς και οι εκπρόσωποι του κλάδου.

Σύμφωνα με το καταστατικό, η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας απαρτίζεται από την Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων, τον Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας, την Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, τον Σύλλογο Τυροπαραγωγών Θεσσαλίας, τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ), την Οικολογική Διαχείριση Προϊόντων, Παραπροϊόντων-υποπροϊόντων τυριού Φέτας ΠΟΠ (ΟΔΙΠΑΦ) και τον Κλαδικό Αγροτικό Συνεταιρισμό Προβατοτρόφων Ελλάδας.

Όπως επεσήμανε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκρέκας με την ίδρυση της Δ.Ο. Φέτας θα δοθεί τεράστια δυνατότητα στο προϊόν «να παρέχει τα έσοδα τα οποία πρέπει σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, ξεκινώντας από τον κτηνοτρόφο και να πάρει τη θέση που του αρμόζει στην υποστήριξη της εθνικής οικονομίας και μέσα από αυτό στο εισόδημα των παραγωγών».

Ο πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠΧρήστος Αποστολόπουλος μίλησε στο Reporter για τη σημασία της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης και τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν για τη φέτα, εφιστώντας, ωστόσο, την προσοχή για το μέλλον αυτής. Όπως εξηγεί ο κ. Αποστολόπουλος, «τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας είναι πολλά, αλλά πρέπει να αξιοποιηθούν σωστά. Είναι ανάγκη να δώσουμε έμφαση στο πώς θα λειτουργήσει η Δ.Ο. Οι αποφάσεις της πρέπει να είναι ομόφωνες και να μη δημιουργούνται έριδες».

«Για πρώτη φορά έχουμε συνολική αντιπροσώπευση του κόσμου της φέτας» τονίζει ο κ. Αποστολόπουλος και προσθέτει: «Η Δ.Ο. έχει τη δυνατότητα να νομοθετεί και συνεπώς οι αποφάσεις της πρέπει να γίνονται σεβαστές και να εφαρμόζονται από την εκάστοτε κυβέρνηση». Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ υπογραμμίζει ότι μέσω της Δ.Ο. «μπορούμε να προβαίνουμε (προσωρινά) σε εναρμονισμένες πρακτικές και να συμφωνούμε μαζικά για όλες τις κινήσεις μας».

«Η φέτα πρέπει να αποκτήσει την αξία που δεν έχει σήμερα και σε αυτό θα βοηθήσουν προωθητικές ενέργειες σε Έλληνες και ξένους καταναλωτές, στις οποίες θα προχωρήσει η Διεπαγγελματική Οργάνωση» καταλήγει ο κ. Αποστολόπουλος.

Οι αμερικανικοί δασμοί και η συμφωνία ΕΕ-Κίνας

Υπενθυμίζεται ότι η αμερικανική κυβέρνηση έλαβε την απόφαση για επιβολή δασμών ύψους 7,5 δισ. δολαρίων στις ευρωπαϊκές εισαγωγές. Ο σχεδιασμός της Ουάσιγκτον για εφαρμογή φόρου εισαγωγών ύψους 25% σε γεωργικά και βιομηχανικά προϊόντα βάζει στο στόχαστρο ελληνικά αγαθά, ανάμεσα στα οποία είναι και η φέτα.

Μία σημαντική πρωτοβουλία που ευνόησε τη φέτα ήταν η συμφωνία ανάμεσα σε Ευρωπαϊκή Ένωση και Κίνα, βάσει της οποίας προστατεύονται 100 ευρωπαϊκά προϊόντα στην κινεζική αγορά και αντίστοιχα 100 κινεζικά στις αγορές της ΕΕ. Στη λίστα των ευρωπαϊκών προϊόντων περιλαμβάνονται και ελληνικά, όπως είναι η φέτα, το ούζο, τα κρασιά Σάμου, οι ελιές Καλαμάτας, η μαστίχα Χίου και ελαιόλαδα από τη Σητεία.

Γιώργος Γεωργίου

Τελευταία τροποποίηση στις 16:12 - 15 Ιαν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.