ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η στέβια είναι το μεγάλο ατού της ελληνικής αγροτικής παραγωγής Κύριο

16:00 - 19 Φεβ 2020 | ΤΡΟΦΙΜΑ & ΠΟΤΑ
Η στέβια είναι το μεγάλο ατού της ελληνικής αγροτικής παραγωγής
Στο success story της αγροτικής παραγωγής θέλει να εξελιχθεί η στέβια. Το φυσικό γλυκαντικό με τις μηδενικές θερμίδες προωθεί ο αγροτικός συνεταιρισμός Stevia Hellas. Τι λέει στο Reporter ο διευθύνων σύμβουλος, Χρήστος Σταμάτης.

Με «όπλο» το La Mia Stevia, το πρώτο προϊόν που παράγεται από 100% ελληνικά φύλλα στέβιας, ο συνεταιρισμός έχει κατορθώσει να αναπτύξει ισχυρή δυναμική και να ανταγωνίζεται μεγάλες επιχειρήσεις του εξωτερικού.

Ο συνεταιρισμός ιδρύθηκε το 2011, έχει έδρα τη Στερεά Ελλάδα και αυτή τη στιγμή αριθμεί 55 μέλη, σημειώνει ο κ. Σταμάτης. Η ανάπτυξή του βασίζεται σε τρεις πυλώνες: Το περιβάλλον, την οικονομία και την κοινωνία, προσθέτει. Ο συνεταιρισμός ακολουθεί καινοτόμες καλλιεργητικές τεχνικές, εξελιγμένα Open Data, αισθητήρες, ακόμη και drones για την παρακολούθηση των καλλιεργειών.

Οι ευκαιρίες που προσφέρει η στέβια

Μιλώντας για τις προοπτικές καλλιέργειας στέβιας στην Ελλάδα, ο κ. Σταμάτης επισημαίνει ότι η χώρα μας παρουσιάζει πολλά πλεονεκτήματα και γίνονται προσπάθειες να επεκταθεί ο συνεταιρισμός σε περισσότερες περιοχές, προκειμένου να μειωθεί το καλλιεργητικό ρίσκο. Παράλληλα, προσθέτει ότι η καλλιέργεια του προϊόντος είναι σχετικά εύκολη, αφήνει ένα ικανοποιητικό εισόδημα στον παραγωγό και είναι φιλική προς το περιβάλλον, καθώς δε χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα.

Η συγκομιδή της στέβιας γίνεται στις αρχές Ιουνίου και αποξηραίνεται σε συγκεκριμένες συνθήκες θερμοκρασίας και αέρα στις εγκαταστάσεις του συνεταιρισμού. Έπειτα, τα φύλλα στέβιας ελέγχονται για την ποιότητά τους, ταξινομούνται, συσκευάζονται και είναι έτοιμα για άμεση παράδοση ή για επεξεργασία σε σκόνη.

1lms 277

Τριπλασιασμός του τζίρου το 2020

Σε ό,τι αφορά τον τζίρο του συνεταιρισμού, ο διευθύνων σύμβουλός του τονίζει ότι το 2019 έκλεισε με μισό εκατ. ευρώ και το 2020 εκτιμάται ότι θα φτάσει το 1,5 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα ισχυρά εξαγωγικό προϊόν, εξηγεί ο κ. Σταμάτης, υπογραμμίζοντας ότι το 50% και πλέον των εσόδων στηρίζεται στις εξαγωγές και κύριες χώρες αποστολής είναι η Γαλλία, η Γερμανία και η Ολλανδία. Παράλληλα, ο συνεταιρισμός έχει συνάψει συνεργασίες με σημαντικούς εγχώριους «παίκτες» (Green Cola, Όλυμπος, Μανδρέκας Γαλακτοκομικά κτλ), καλύπτοντας μεγάλο τμήμα της αγοράς.

Η επένδυση των 7 εκατ. ευρώ

Ο κ. Σταμάτης μιλά, επίσης, για την επένδυση που δρομολογεί ο συνεταιρισμός. Πιο συγκεκριμένα, επισημαίνει ότι βρίσκονται σε συζητήσεις με δύο ιδιωτικά επενδυτικά funds από το εξωτερικό για δημιουργία μονάδας εκχύλισης φύλλων στέβιας, η οποία αποτιμάται στα 7 εκατ. ευρώ.

Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για τη στέβια

Τα πιο ευρέως διαδεδομένα προϊόντα στέβιας είναι η κρυσταλλική στέβια και η καθαρή στέβια. Πλέον οι καταναλωτές και οι βιομηχανίες χρησιμοποιούν και τα φύλλα στέβιας, τα οποία, σύμφωνα με έρευνες, έχουν ευεργετικές ιδιότητες για την ανθρώπινη υγεία, όπως αντιβακτηριακά και αντιοξειδωτικά οφέλη. Όλα περιέχουν μηδέν θερμίδες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τις βιομηχανίες, έτσι ώστε να μειωθεί η θερμιδική αξία των τελικών προϊόντων που παράγουν.

H στέβια μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν γλυκαντικό, ως εναλλακτική στην ζάχαρη. Εφόσον δεν περιέχει καθόλου θερμίδες, δεν αλλάζει τον γλυκαιμικό δείκτη και δεν μεταβάλλει την πίεση του αίματος. Παράλληλα, η χρήση στέβιας συμβάλλει στον έλεγχο του ουρικού οξέος, διασφαλίζοντας τη σωστή λειτουργία του συστήματος. Τέλος, βοηθά στον έλεγχο του σωματικού βάρους και την καταπολέμηση της παχυσαρκίας.

Γιώργος Γεωργίου

Τελευταία τροποποίηση στις 15:46 - 19 Φεβ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.