ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Creta Farms: Οι στόχοι Βιντζηλαίου για την κρητική αλλαντοβιομηχανία

12:55 - 25 Φεβ 2020 | ΤΡΟΦΙΜΑ & ΠΟΤΑ
Creta Farms: Οι στόχοι Βιντζηλαίου για την κρητική αλλαντοβιομηχανία
Γνωστοποιείται σήμερα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού το σχέδιο εξυγίανσης και η συμφωνία διάσωσης της Creta Farms στην οποία έχουν καταλήξει η εταιρία Impala του Δ. Βιντζηλαίου και οι πιστώτριες τράπεζες.

Στο μεταξύ ήδη από χτες κατατέθηκε στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου η αίτηση για την υπαγωγή της αλλαντοβιομηχανίας στο άρθρο 106 β&δ του πτωχευτικού κώδικα και η δικάσιμος ορίσθηκε για τις 20 Μαρτίου.

Μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα είναι επίσης προγραμματισμένη να γίνει η έκτακτη γενική συνέλευση, η οποία θα κληθεί να εγκρίνει το σχέδιο εξυγίανσης και τη συμφωνία.

Με αυτούς τους σταθμούς μπαίνει σε τροχιά το σχέδιο που έχει εκπονήσει ο επενδυτής που στοχεύει σε γρήγορη επανάκαμψη της εταιρίας στην αγορά. Είναι ενδεικτικό ότι με βάση το κατατεθειμένο business plan προβλέπεται οι πωλήσεις από το δεύτερο οικονομικό έτος της διαδόχου εταιρίαας να διπλασιάζονται από 46,7 εκατ. ευρώ σε 87,2 εκατ. ευρώ. Η ολική επαναφορά των πωλήσεων στα επίπεδα του 2018 προβλέπεται να γίνει το έβδομο οικονομικό έτος.

Το σενάριο επίσης προβλέπει ότι ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης πωλήσεων θα ανέλθει στο 10,8% μέχρι να σταθεροποιηθούν σε αυτό το επίπεδο το το ενδέκατο οικονομικό έτος οπότε και προβλέπονται πωλήσεις 130,6 εκατ. ευρώ.

Το εκτιμώμενο περιθώριο ΚΠΦΤΑ εκτιμάται σε 5,7% το πρώτο οικονομικό έτος και βελτιώνεται περαιτέρω κατά τη διάρκεια του Επιχειρηματικού Σχεδίου φθάνοντας το 11,2%, καθώς ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των λειτουργικών εξόδων ανέρχεται σε 7,2% στην περίοδο του Επιχειρηματικού Σχεδίου. 


Επίσης προβλέπεται πως η νέα εταιρεία έχει την υποχρέωση από το έκτο οικονομικό έτος και εφεξής να καταθέτει σε Ενεχυριασμένο Λογαριασμό Μετρητών ποσοστό 50% επί των πλεοναζόντων ταμειακών διαθεσίμων, το ύψος των οποίων θα πιστοποιείται από Ορκωτό Ελεγκτή της νέας εταιρείας.

Επίσης το συγκεκριμένο επιχειρηματικό σχέδιο περιλαμβάνει αύξηση πωλήσεων (CAGR), των τριών υπό εξέταση εμπορικών σημάτων, της τάξεως του 5,6% για την περίοδο 2019 – 2024. Για την περίοδο 2025 έως 2028 γίνεται η παραδοχή πως οι πωλήσεις ανά εμπορικό σήμα θα κινηθούν σύμφωνα με τον ρυθμό της μέσης ετήσιας μεταβολής του κλάδου των αλλαντικών και κρεάτων (3,2% - σύμφωνα με το Business Monitor International (BΜΙ)). 


Τα τυχόν πλεονάζοντα ταμειακά διαθέσιμα θα διοχετευθούν σε αποπληρωμή του μεταβιβαζόμενου δανεισμού στη νέα εταιρεία για τις Συμβαλλόμενες Πιστώτριες ΕΤΕ, Piraeus SNF, Cairo 3, Alpha Bank και Τράπεζα Χανίων, αναλογικά. Ως πλεονάζοντα ταμειακά διαθέσιμα νοούνται τα ταμειακά διαθέσιμα τα οποία υπερβαίνουν τα 8εκατ. ευρώ. 


Η στρατηγική αυτή ανάπτυξης περιλαμβάνει μια σειρά από κινήσεις εκ μέρους του Δ. Βιντληλαίου, όπως  επενδυτικό πρόγραμμα 20 εκ, (ήδη έχουν τοποθετηθεί 15 εκ ως μετοχικό κεφάλαιο στη νέα εταιρία), διαφημιστική προβολή που αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στην Άνοιξη, ένταση πωλήσεων στο τμήμα horeca που η Creta ήταν πολύ ισχυρή, αξιοποίηση της διεθνούς παρουσίας της Impala σε επίπεδο προμηθευτών, αλλά και  βελτισοποίηση της διαδικασίας παραγωγής, αξιοποίηση ανθρωπίνου δυναμικού και μείωση του λειτουργικού κόστους.

Γιώργος Αλεξάκης

 
 
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.