ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ιχθυοκαλλιέργεια:Η Ιταλία γεννά ελπίδες στη μάχη της τσιπούρας με Τουρκία

09:15 - 04 Μαρ 2020 | ΤΡΟΦΙΜΑ & ΠΟΤΑ
Ιχθυοκαλλιέργεια:Η Ιταλία γεννά ελπίδες στη μάχη της τσιπούρας με Τουρκία
Παρά την αύξηση των τιμών στη μεγαλύτερη αγορά για την ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια, την ιταλική, ακόμη μένει δρόμος ώστε οι τιμές στα ψάρια της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας στην Ιταλία να διαμορφωθούν σε επίπεδα, που διασφαλίζουν την οικονομική βιωσιμότητα της ελληνικής παραγωγής.

Αυτό αναφέρουν εκτιμήσεις του παραρτήματος του FAO, του Οργανισμού Γεωργίας και Τροφίμων του ΟΗΕ που ασχολείται με την αλιεία, του Globefish. Σύμφωνα με την τελευταία ανάλυσή του για το Φεβρουάριο του 2020, οι τιμές για τα λαβράκια και την τσιπούρα αυξήθηκαν κατά ένα ευρώ περίπου, στην ιταλική αγορά. Έφτασαν στα 3,6 ευρώ το κιλό και 4,6 ευρώ το κιλό για την τσιπούρα και το λαβράκι αντίστοιχα, επίπεδα που δεν είχαν γνωρίσει τα τελευταία πέντε χρόνια.

Όπως φαίνεται οι καταστροφές σε υποδομές υδατοκαλλιεργειών στην Ισπανία λόγω καιρού, έχουν δώσει μια ώθηση στις τιμές. Κι αυτό την ώρα που αυτές έχουν συμπιεστεί λόγω της αύξησης παραγωγής της Τουρκίας, αλλά και της πρακτικής των επιδοτήσεων των εξαγωγών, που έχουν πλήξει την ελληνική παρουσία στο εξωτερικό. Ουσιαστικά η Τουρκία με όχημα τις ανταγωνιστικές τιμές, αλλά και τη συνεχώς διογκούμενη παραγωγή, καλπάζει κερδίζοντας μερίδια σε μεγάλες αγορές της Ευρώπης.

Εκτιμάται, μάλιστα, ότι οι Τούρκοι έφτασαν σε παραγωγή τους 190.000 χιλιάδες τόνους, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις μας που έκαναν λόγο για 160 – 165.000 τόνους. Κι αυτό όταν το 2002 η παραγωγή τους ήταν στους 20.000 τόνους. Με δεδομένο ότι το 60% από αυτό πάει στην ΕΕ, δημιουργείται θέμα για την ελληνική παραγωγή. Ειδικά όταν από το 1998 με την τελωνειακή ένωση υπήρξε προτιμησιακή σχέση της Ευρώπης με την Τουρκία αναφορικά με τα ιχθυηρά, με αποτέλεσμα να φέρνουν προϊόντα χωρίς δασμούς στην Ένωση. Επίσης πέρα από τη συναλλαγματική διαφορά, η Τουρκία έχει ένα καθεστώς ενίσχυσης της παραγωγής της και διείσδυσής της σε ξένες αγορές με μια σειρά έμμεσες επιδοτήσεις (επιδότηση αποστολών ανά κιλό με την Turkish Airlines κτλ).

Τούτων δοθέντων, οι Έλληνες παραγωγοί ελπίζουν ότι η έναρξη της τουριστικής σεζόν, η έλευση του καλοκαιριού και οι μεγαλύτερες καταναλώσεις θα δώσουν καλύτερες τιμές.  Φέτος πάντως η ελληνική παραγωγή διαμορφώνεται στους 120.000 τόνους. Το 80% αυτής εξάγεται με το 60% να κατευθύνεται στην Ε.Ε. και το 30% στην Ιταλία.

Στην εσωτερική αγορά, η κατανάλωση έχει ανακάμψει. Από τους 18.000 τόνους του 2010, σήμερα αυτή είναι στους 21.000 τόνους και η μέση τιμή στο ράφι διαμορφώνεται στα 7 ευρώ από 6,5 ευρώ, που ήταν προ κρίσης.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.