ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τσαούτος (ΕΨΑ): Το αποτύπωμα του κορονοϊού στην αγορά των αναψυκτικών Κύριο

08:00 - 08 Απρ 2020 | ΤΡΟΦΙΜΑ & ΠΟΤΑ
Τσαούτος (ΕΨΑ): Το αποτύπωμα του κορονοϊού στην αγορά των αναψυκτικών
Μειωμένες εγχώριες πωλήσεις και προβλήματα στις εξαγωγές παρουσιάζει ο κλάδος των αναψυκτικών εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού και των μέτρων περιορισμού που έχουν λάβει οι κυβερνήσεις.

Μιλώντας στο Reporter ο Γενικός Διευθυντής της ΕΨΑ, Μιχάλης Τσαούτος επισημαίνει ότι «βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία ιδιαίτερη κατάσταση. Το κομμάτι της "κρύας" αγοράς και το horeca, που αποτελούν το 50% της αγοράς αναψυκτικών είναι διά νόμου κλειστά και συνεπώς τα έσοδα από αυτό το κανάλι έχουν μηδενιστεί. Παράλληλα, στο υπόλοιπο κομμάτι, αυτό της "ζεστής" αγοράς, στα super markets, παρατηρήθηκε μία πτώση στην κίνηση το τελευταίο 15νθήμερο του Μαρτίου, της τάξεως του 20%».

Όπως εξηγεί ο κ. Τσαούτος, η κάμψη αυτή έχει εξήγηση, καθώς τα αναψυκτικά δεν είναι είδη πρώτης ανάγκης και οι καταναλωτές δίνουν προτεραιότητα σε άλλα προϊόντα.

Παράλληλα, ο κ. Τσαούτος τονίζει ότι «ευτυχώς αυτός ο μήνας και γενικά αυτή η περίοδος δεν είναι εποχική για την αγορά των αναψυκτικών» και εκτιμά ότι εάν οι συνθήκες στην οικονομία ομαλοποιηθούν από τα μέσα Μαΐου, οι απώλειες του τζίρου στο σύνολο της αγοράς για το 2020 θα κυμανθούν περίπου στο 10%.

Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές της ΕΨΑ, ο Γενικός Διευθυντής της εταιρείας επισημαίνει ότι «οι εξαγωγικές ροές έχουν σίγουρα επηρεαστεί, αλλά δεν έχουν σταματήσει. Οι επιπτώσεις ακόμη δεν έχουν γίνει ορατές, καθώς οι παραγγελίες του προηγούμενου διαστήματος τώρα φτάνουν στους προορισμούς τους. Αναμένουμε στο τέλος του Απριλίου να δούμε ποια θα είναι η επίδραση της πανδημίας στις εξαγωγές».

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Τσαούτο, τα μεγαλύτερα προβλήματα θα εντοπιστούν στην αγορά των ΗΠΑ και της Ευρώπης, καθώς πλήττονται άμεσα από τον κορονοϊό, ενώ αντιθέτως αισιοδοξία επικρατεί για τις αραβικές χώρες, στις οποίες δεν επικρατούν συνθήκες lockdown. Μάλιστα, ενδέχεται, οι εξαγωγές προς τις αραβικές χώρες να κλείσουν το έτος και με θετικό πρόσημο.

Γιώργος Γεωργίου

Τελευταία τροποποίηση στις 09:12 - 14 Απρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.