ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πασχαλινό τραπέζι: Ο κορονοϊός αλλάζει τις επιλογές των καταναλωτών

10:15 - 10 Απρ 2020 | ΤΡΟΦΙΜΑ & ΠΟΤΑ
Πασχαλινό τραπέζι: Ο κορονοϊός αλλάζει τις επιλογές των καταναλωτών
Τα μέτρα για τον κορονοϊό και η απαγόρευση συναθροίσεων γύρω από το καθιερωμένο σούβλισμα του οβελία το Πάσχα φέρνουν αλλαγές τόσο στην αγορά, όσο και στις ανάγκες των καταναλωτών.

Η κίνηση στην αγορά κρεάτων αναμένεται να τονωθεί την επόμενη εβδομάδα με τους περισσότερους καταναλωτές να σπεύδουν ήδη για τις παραγγελίες τους.

Άλλωστε, όπως είχε αναφέρει προ ημερών η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καταστηματαρχών Κρέατος υπάρχει «επάρκεια κρέατος για την περίοδο του Πάσχα», ενώ οι καταναλωτές, στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας, «καλούνται να κάνουν έγκαιρα τις προμήθειές τους».

Οι εναλλακτικές

Το αρνί και το κατσίκι παραμένουν πρώτα στις επιλογές των καταναλωτών, ωστόσο, ο περιορισμός της σούβλας θα είναι φέτος αισθητός και η κατανάλωσή τους αναμένεται να είναι μειωμένη.

Παράλληλα, το σούβλισμα του αρνιού μειώνεται από το 58% στο 13% και το ψήσιμο στον φούρνο ως εναλλακτική ανεβαίνει από το 34% στο 67%, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών.

Οι καταναλωτές στρέφονται, πλέον, σε προϊόντα φούρνου, όπως το μοσχάρι και το χοιρινό, προκειμένου να μπορέσουν να παραμείνουν μακριά από την ψησταριά και ταυτόχρονα να απολαύσουν το πασχαλινό τραπέζι μέσα και αυστηρώς οικογενειακά.

Στα ίδια επίπεδα η τιμή του αρνιού

Η τιμή του αρνιού στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ τη Μεγάλη Εβδομάδα αναμένεται να διαμορφωθεί στα ίδια επίπεδα περίπου με το προηγούμενο έτος παρουσιάζοντας ελάχιστες διακυμάνσεις, σύμφωνα με την έρευνα καταναλωτών του ΙΕΛΚΑ.

Συγκεκριμένα, η μέση τιμή του αρνιού τη Μεγάλη εβδομάδα αναμένεται να είναι κατά 0,19 ευρώ μειωμένη (-3%) το 2020, σε σχέση με το 2019, δηλαδή στα 5,80 ευρώ έναντι 5,99 ευρώ. Η τιμή του κατσικιού αναμένεται να είναι μειωμένη κατά 0,09 ευρώ (-1%) το 2020, σε σχέση με το 2019, στα 6,48 ευρώ ανά κιλό κατά Μ.Ο. έναντι 6,57 ευρώ.

Συνολικά, στα 53,66 ευρώ αναμένεται να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο το καλάθι του σούπερ μάρκετ για το πασχαλινό τραπέζι μειωμένο κατά 0,4% σε σχέση με το 2019.

Χαρά Κάνδηλα

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.