ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΒΕΠ: Ευρωπαϊκές οδηγίες και συμβουλές ΕΦΕΤ για κορονοϊό και τρόφιμα

08:57 - 13 Απρ 2020 | ΤΡΟΦΙΜΑ & ΠΟΤΑ
ΕΒΕΠ: Ευρωπαϊκές οδηγίες και συμβουλές ΕΦΕΤ για κορονοϊό και τρόφιμα
Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς κοινοποίησε έναν χρήσιμο οδηγό που εξέδωσε ο Ε.Φ.Ε.Τ. και επισυνάπτεται συνημμένα με 12 ερωτήσεις και απαντήσεις πάνω σε απορίες που υπάρχουν αναφορικά με τον κορονοϊό και εάν μπορεί να μεταδοθεί μέσω τροφίμων, κατεψυγμένων ή νωπών και συσκευασιών.

Ο οδηγός δίνει χρήσιμες συμβουλές ακόμη για το εάν πρέπει να πλένονται οι συσκευασίες των τροφίμων, πώς να τηρούνται οι απαραίτητες συνθήκες υγιεινής, τόσο στο σπίτι, όσο και στα ψώνια στα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα τροφίμων. Επίσης το Ε.Β.Ε.Π. επισυνάπτει όλες τις οδηγίες που απευθύνει η Ε.Ε. με συγκεκριμένες συστάσεις προς του επαγγελματίες της αλυσίδας τροφίμων και τους καταναλωτές αναφορικά με τον Covid-19. Αναλυτικά παρέχονται οδηγίες και συμβουλές για τους ελάχιστους κινδύνους μόλυνσης από τα τρόφιμα στα καταστήματα και το σπίτι, την παραγωγή, την αποθήκευση και την διανομή τροφίμων, εάν ακολουθούνται προσεκτικά οι σχετικές συμβουλές των ειδικών.

Οι τελευταίες σημαντικές πληροφορίες από τις χώρες της ΕΕ για την εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων, αναφορικά με τα προβλήματα που παρουσιάζονται από τις επιπτώσεις του κορονοϊού, είναι οι ακόλουθες:

  • Δεν προβλέπεται έλλειψη προμηθειών τροφίμων, εάν διατηρηθούν οι διακρατικές ροές. Η ΕΕ-27 εξάγει 895 δις ευρώ και εισάγει 863 δις ευρώ αγροτικών προϊόντων ετησίως.
  • Ανάγκη διατήρησης της ελεύθερης κυκλοφορίας των εμπορευμάτων για την εξασφάλιση των προμηθειών μεταξύ των χωρών-μελών της ΕΕ.
  • Οι απαιτήσεις εθνικών προμηθειών, ενδέχεται να διαταράξουν την αλυσίδα εφοδιασμού. Οι συστάσεις «αγοράς εθνικών προϊόντων" ενέχει κινδύνους.
  • Οι τρίτες χώρες σταματούν την εξαγωγή ή και την αποθεματοποίηση: Βιετνάμ (ρύζι), Καζακστάν (σιτάρι, καρότα, ζάχαρη και πατάτες) Σερβία (ηλιέλαιο).
  • Ορισμένοι περιορισμοί της εργασίας παρεμποδίσουν την συγκομιδή προϊόντων και πρέπει να επιτρέπονται μετακινήσεις πέρα ​​από τα σύνορα για τη διευκόλυνση της έγκαιρης συγκομιδής.
  • Η γεωργία αντιμετωπίζει έλλειψη εργαζομένων με τις οπωροκηπευτικές καλλιέργειες να υποφέρουν από την εποχική έλλειψη εργατικού δυναμικού.
  • Κίνδυνοι έλλειψης αποθήκευσης και μεταφοράς τροφίμων σε αστικά κέντρα χωρών που έχουν πληγεί δραματικά από τον ιό, όπως η Ιταλία και η Ισπανία.
  • Οι εμπλοκές στην κυκλοφορία των συνόρων προκαλούν καθυστερήσεις στις αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων, ενώ πολλοί οδηγοί είναι απρόθυμοι να διασχίσουν τα σύνορα.
  • Οι εταιρείες παράδοσης είναι υπό πίεση από την αυξανόμενη ζήτηση και επίσης για ζητήματα εργασίας στις μεταφορές και την εφοδιαστική, λόγω ασθένειας ή φόβου μόλυνσης.
  • Μακρές ουρές σε ορισμένα σύνορα εξαιτίας των ελέγχων κυκλοφορίας ιδιαίτερα στα σύνορα μεταξύ Ιταλίας και Αυστρίας, Ελβετίας και Σλοβενίας.
  • Ανοδικές τάσεις σχετικά με τις τιμές εφοδιαστικής, λόγω ελλείψεων, καθυστερήσεων και λιγότερο αποτελεσματικών φορτοεκφορτώσεων.
  • Οι τιμές των παντοπωλείων και των μη επεξεργασμένων ειδών διατροφής αυξήθηκαν κατά μ.ο. +0,5% σε μηνιαία βάση και κατά +1,2% σε ετήσια βάση.
  • Η αύξηση των τιμών ορισμένων οπωροκηπευτικών οφείλεται τόσο σε εφοδιαστικά προβλήματα, όσο και στην επιδείνωση των καιρικών συνθηκών.
  • Ορισμένες τιμές γεωργικών προϊόντων σε χώρες της ΕΕ μειώνονται όπως στο σιτάρι -11%, τις πατάτες -74%, τη ζάχαρη -30%, και το ρύζι -0,13%.
  • Τα νωπά προϊόντα φρούτα, λαχανικά και θαλασσινά έχουν χάσει σημαντικές αγορές εξαιτίας του «lockdown» εστιατορίων και ξενοδοχείων.
  • Οι καταναλωτές προτιμούν περισσότερο τα συσκευασμένα φρέσκα προϊόντα που μπορούν να διατηρηθούν και είναι πιο «καθησυχαστικά».
  • Οι καταναλωτικές προτιμήσεις άλλαξαν σε περισσότερες μικρότερης διάρκειας εβδομαδιαίες επισκέψεις, αλλά με μεγαλύτερα καλάθια αγορών.
  • Το ηλεκτρονικό εμπόριο τροφίμων εκτινάχθηκε και ιδιαίτερα οι διαδικτυακές αγορές με ένα κλικ και υπηρεσίες delivery κατ´οίκον. Στην Ιταλία οι on-line αγορές τροφίμων αυξήθηκαν 142%, στην Γαλλία 93% και στην Ισπανία 55%.

Ο Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π. & Π.Ε.Σ.Α., Βασίλης Κορκίδης, επισημαίνει «Στην Ελλάδα, υπό νορμάλ συνθήκες, θα μιλούσαμε για τη κίνηση της πασχαλινής αγοράς, τις τιμές του πασχαλινού τραπεζιού και του οβελία. Όμως, δυστυχώς, φέτος το Πάσχα, οι συνθήκες που ζούμε είναι διαφορετικές. Το ευτύχημα είναι ότι δεν αντιμετωπίζουμε κανένα πρόβλημα στην εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων, ούτε βεβαίως ελλείψεις αγαθών στα ράφια μεγάλων και μικρών καταστημάτων τροφίμων. Το πασχαλινό καλάθι κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με το περυσινό και κοντά στα 54€, ενώ η τιμή του αρνιού κυμαίνεται σε χαμηλότερα επίπεδα από πέρυσι και κοντά στα 4€/kg. Υπάρχουν μάλιστα 700.000 αμνοερίφια στα ψυγεία και άλλο 1,5 εκ. στα μαντριά με την εκτίμηση πως 500.000 θα μείνουν απούλητα λόγω της μείωσης των εξαγωγών κατά 1/3 από πέρυσι. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Αγοράς του Ρέντη, στις τιμές χονδρικής υπάρχουν ορισμένες αυξήσεις λόγω κορονοϊού στα οπωροκηπευτικά και τα φρούτα, κυρίως από τις δυσκολίες στη συγκομιδή, αλλά, πάρα την αυξημένη ζήτηση υπάρχει επάρκεια στην αγορά. Είναι γεγονός πως η εγχώρια παραγωγή τροφίμων δεν έχει υποκαταστήσει τις εισαγωγές τροφίμων, παρά το γεγονός πως οι εξαγωγές μας σε τρόφιμα κινήθηκαν ανοδικά το 2019, κυρίως προς Ιταλία, Γερμανία και ΗΒ. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας των καταναλωτών, αφού η αγροτική μας παραγωγή και η διάθεση τροφίμων είναι διαρκής, επαρκής και ασφαλής. Καλή μεγάλο-εβδομάδα!».

ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ

  1. 1. ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΜΟΛΥΝΣΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ

1.1. Ποιος είναι ο κίνδυνος μόλυνσης από τα προϊόντα διατροφής του COVID-19;

Παρά την κλίμακα της πανδημίας, δεν έχει υπάρξει καμία αναφορά για τη μετάδοση του COVID-19 μέσω κατανάλωσης τροφίμων μέχρι σήμερα. Συνεπώς, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το τρόφιμο ενέχει κίνδυνο για τη δημόσια υγεία σε σχέση με το COVID-19. Ο κύριος τρόπος μετάδοσης είναι από άτομο σε άτομο, κυρίως σταδιακά αναπνευστικά σταγονίδια που φτερνίζουν, βήχουν ή εκπνέουν.

1.2. Ποιος είναι ο κίνδυνος να πάρει το COVID-19 από τη συσκευασία τροφίμων;

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, ο αιτιώδης παράγοντας του COVID-19 είναι σε θέση να παραμείνει επί 24 ώρες σε χαρτόνι, σε πειραματικές συνθήκες (π.χ. ελεγχόμενη σχετική υγρασία και θερμοκρασία) και μέχρι 3 ημέρες σε πλαστικές επιφάνειες. Τα άτομα που χειρίζονται συσκευασίες θα πρέπει να τηρούν σχολαστικά την καθοδήγηση των αρχών δημόσιας υγείας σχετικά με τις καλές πρακτικές υγιεινής, συμπεριλαμβανομένου του τακτικού και σωστού πλυσίματος των χειρών.

  1. ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

2.1. Είναι η βιομηχανία τροφίμων (συμπεριλαμβανομένων των εμπόρων λιανικής πώλησης) να λαμβάνει μέτρα για να αποφευχθεί το γεγονός ότι τα τρόφιμα που παράγουν ή διανέμουν μολύνονται από τον ιό;

Οι αυστηροί κανόνες υγιεινής διέπουν ήδη την παραγωγή τροφίμων στην ΕΕ και η εφαρμογή τους υπόκειται σε επίσημους ελέγχους. Όλες οι επιχειρήσεις τροφίμων πρέπει να τις εφαρμόζουν. Αυτοί οι κανόνες υγιεινής έχουν σχεδιαστεί για να αποτρέπουν τη μόλυνση των τροφίμων από παθογόνα και συνεπώς θα αποτρέπουν επίσης τη μόλυνση του τροφίμου από τον ιό COVID-19. Μεταξύ των καλών πρακτικών υγιεινής που απαιτούνται σε όλα τα στάδια της παραγωγής τροφίμων, ιδιαίτερη σημασία έχει ο καθαρισμός και η απολύμανση εγκαταστάσεων και εξοπλισμού παραγωγής τροφίμων μεταξύ παρτίδων παραγωγής, η αποφυγή αλληλομόλυνσης μεταξύ κατηγοριών τροφίμων και τροφίμων σε διάφορα στάδια της διαδικασίας (π.χ. σε σχέση με τα μαγειρεμένα τρόφιμα), προσωπική υγιεινή όπως πλύσιμο και απολύμανση χεριών, χρήση γαντιών και μάσκες όπου απαιτείται, χρήση ειδικών υγιεινής ρούχων και παπουτσιών ή διαμονή στο σπίτι μακριά από την εργασία όταν αισθάνεστε άρρωστοι. Η τακτική εκπαίδευση στις επιχειρήσεις τροφίμων για όλες αυτές τις απαιτήσεις είναι υποχρεωτική και επομένως τα άτομα που εργάζονται στον κλάδο τροφίμων γνωρίζουν πολύ καλά τον τρόπο υγιεινής εργασίας, συμβάλλοντας στην καλλιέργεια της ασφάλειας των τροφίμων στις επιχειρήσεις τροφίμων.

2.2. Το κλείδωμα μπορεί να περιορίσει τους ελέγχους στην εφαρμογή της υγιεινής στις επιχειρήσεις τροφίμων. Αυτό υπονομεύει την ασφάλεια των τροφίμων γενικά;

Όχι. Η ασφάλεια των τροφίμων εξαρτάται πρωτίστως από τη δέσμευση όλων των παραγόντων της τροφικής αλυσίδας, από το αγρόκτημα στο πιρούνι. Συνδέεται θεμελιωδώς με προληπτικά μέτρα (καλές πρακτικές υγιεινής). Οι επιχειρήσεις τροφίμων καταδεικνύουν ότι αυτά τα προληπτικά μέτρα εφαρμόζονται  πάντα κατά τη διάρκεια της παραγωγής τροφίμων και ότι είναι

αποτελεσματικά μέσω ελέγχων και δοκιμών σχετικά με τη διαδικασία παραγωγής και τα τρόφιμα (αποκαλούμενοι έλεγχοι αυτοελέγχου). Αυτό με τη σειρά του επιθεωρείται από τις αρχές ασφάλειας τροφίμων. Ακόμη και όταν το κλείδωμα μπορεί να επηρεάσει τις λεπτομέρειες των επίσημων ελέγχων, δεν επηρεάζει την ασφάλεια των παραγόμενων τροφίμων. Θα μπορούσε να είναι χρήσιμη η αύξηση της δραστηριότητας εσωτερικού ελέγχου μιας επιχείρησης.

2.3. Τι συμβαίνει εάν ένας υπάλληλος επιχείρησης τροφίμων είναι μολυσμένος με COVID-19;

Στην παρούσα κατάσταση, κάθε άτομο που παρουσιάζει συμπτώματα ενδεικτικά του COVID-19 καλείται να μείνει στο σπίτι. Ακόμη και στην περίπτωση που οι άνθρωποι μπορεί να μολυνθούν ενώ δεν είναι (ακόμα) άρρωστοι (ασυμπτωματικοί φορείς του ιού), η υφιστάμενη νομοθεσία ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο μόλυνσης των τροφίμων, δεδομένου ότι κάθε άτομο που εργάζεται σε μια περιοχή χειρισμού τροφίμων πρέπει να διατηρεί υψηλό βαθμό προσωπικής καθαριότητας, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης κατάλληλων, καθαρών και ενδεχομένως προστατευτικών ενδυμάτων.

2.4. Ενδέχεται να υπάρχουν ελλείψεις απολυμαντικών για τα χέρια λόγω προβλημάτων διανομής. Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό σε μια επιχείρηση τροφίμων;

Η νομοθεσία της ΕΕ για την ασφάλεια των τροφίμων απαιτεί από όλους τους υπεύθυνους επιχειρήσεων τροφίμων να διασφαλίζουν ότι οι εργαζόμενοι λαμβάνουν επαρκή υγειονομικά μέτρα. Πρώτα απ 'όλα, αυτό απαιτεί συχνή πλύση των χεριών χρησιμοποιώντας σαπούνι. Όπου απαιτείται πρόσθετη απολύμανση, πρέπει να χρησιμοποιείται σύμφωνα με τις οδηγίες. Σε περίπτωση έλλειψης, οι τοπικές αρχές για την ασφάλεια των τροφίμων θα εξετάσουν τα θέματα αυτά κατά περίπτωση και θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να βρουν εναλλακτικές λύσεις για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των τροφίμων. Αυτά θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τη χρήση εναλλακτικών προϊόντων ή απλώς τη διασφάλιση συχνότερου πλυσίματος των χεριών με σαπούνι και νερό.

  1. ΤΡΟΦΙΜΑ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

3.1. Μπορώ να μολυνθώ μέσω του χειρισμού των τροφίμων από άτομα που μπορεί να μολυνθούν;

Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με το αν ο ιός που είναι υπεύθυνος για το COVID-19 μπορεί να υπάρχει στα τρόφιμα, να επιβιώνει εκεί και να μολύνει τους ανθρώπους. Ταυτόχρονα, δεν υπάρχουν στοιχεία μέχρι σήμερα ότι τα τρόφιμα αποτελούν πηγή ή όχημα μόλυνσης για τον άνθρωπο, ενώ δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα άρρωστοι έχουν μολυνθεί από επαφή με μολυσμένους ανθρώπους. Σύμφωνα με τις υπηρεσίες ασφάλειας των τροφίμων στα κράτη μέλη της ΕΕ, είναι πολύ απίθανο να μπορείτε να πιάσετε το COVID-19 από το χειρισμό τροφίμων. Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων ανέφερε επιπλέον ότι δεν υπάρχουν επί του παρόντος στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το φαγητό είναι πιθανή πηγή ή οδός μετάδοσης του ιού. Θεωρητικά, όπως και για οποιοδήποτε υλικό που μπορεί να έχει μολυνθεί από μολυσμένο άτομο, είτε πρόκειται για χειρολαβή πόρτας είτε για συσκευασία, τα τρόφιμα θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν σε έμμεση διασταυρούμενη μόλυνση μέσω της επαφής με αυτό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όλοι πρέπει να ακολουθούν σχολαστικά τη σύσταση των αρχών δημόσιας υγείας για το πλύσιμο των χεριών. Οι λιανοπωλητές γνωρίζουν τις απαιτήσεις υγιεινής όταν χειρίζονται τα τρόφιμα και το προσωπικό που χρειάζεται να χειρίζονται τα τρόφιμα (κοπή κρέατος, τεμαχισμός προϊόντων κρέατος, καθαρισμός ψαριών, συσκευασία φρούτων και λαχανικών κ.λπ.), πρέπει τουλάχιστον να φορούν γάντια και να τα αντικαθιστούν συχνά. Ως καλός κανόνας υγιεινής, οι πελάτες δεν θα πρέπει  να χειρίζονται στα  καταστήματα άλλα τρόφιμα  εκτός από  αυτά που  προτίθενται  να

αγοράσουν, για να μην το μολύνουν με οποιοδήποτε παθογόνο που μπορεί να υπάρχει στα χέρια τους.

3.2. Ως λιανοπωλητής, πώς μπορώ να προστατεύσω τον εαυτό μου και τους πελάτες μου από το να μολυνθούν από άλλους όταν επισκέπτονται το κατάστημά μου;

Βεβαιωθείτε ότι οι διαδικασίες υγιεινής και καθαρισμού είναι ενημερωμένες και εξασφαλίζετε αυστηρή συμμόρφωση. Όπως απαιτείται από πολλές αρχές, εξασφαλίστε μια ελάχιστη απόσταση μεταξύ των ανθρώπων, για παράδειγμα, σηματοδοτώντας το πάτωμα σε ορισμένα χρονικά διαστήματα και περιορίζοντας τον αριθμό των ατόμων που είναι παρόντα στο κατάστημά σας ταυτόχρονα. Μπορείτε επίσης να διαθέσετε ένα απολυμαντικό χεριών στην είσοδο ή / και να διανείμετε γάντια μιας χρήσης όταν οι άνθρωποι πρέπει να αγγίξουν τα πράγματα στο κατάστημά σας (όπως τα φρούτα). Εάν το κάνετε αυτό, επιμείνετε στους πελάτες σας να το χρησιμοποιήσουν. Απαιτείται η τοποθέτηση μιας διαφανής γυάλινης ή πλαστικής οθόνης ανάμεσα σε εσάς και τον πελάτη σας, όταν απαιτείται επαφή πρόσωπο με πρόσωπο (π.χ. κατά την αναχώρηση), καθώς ενθαρρύνεται η χρήση πληρωμών χωρίς χρέωση μέσω χρεωστικών καρτών αντί για την αποδοχή μετρητών.

  1. ΤΡΟΦΙΜΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

4.1. Μπορώ να μολυνθώ από την κατανάλωση ορισμένων τροφίμων;

Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με το αν ο ιός, που είναι υπεύθυνος για το COVID-19, μπορεί να υπάρχει στα τρόφιμα, να επιβιώνει εκεί και να μολύνει τους ανθρώπους. Ταυτόχρονα, δεν υπάρχουν στοιχεία μέχρι σήμερα ότι τα τρόφιμα αποτελούν πηγή ή όχημα μόλυνσης για τον άνθρωπο, ενώ δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα άρρωστοι έχουν μολυνθεί από επαφή με μολυσμένους ανθρώπους. Σύμφωνα με τις υπηρεσίες ασφάλειας των τροφίμων στα κράτη μέλη της ΕΕ, είναι πολύ απίθανο να μπορείτε να πιάσετε το COVID-19 από το χειρισμό τροφίμων. Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων ανέφερε επιπλέον ότι δεν υπάρχουν επί του παρόντος στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το φαγητό είναι πιθανή πηγή ή οδός μετάδοσης του ιού.

4.2. Μπορώ να κάνω κάτι τον εαυτό μου στο σπίτι για να ελαχιστοποιήσω κάθε πιθανό κίνδυνο από τα τρόφιμα που μεταφέρουν τον ιό που είναι υπεύθυνος για το COVID-19;

Ναι. Είναι ακόμα πιο σημαντικό να εφαρμόζετε αυστηρούς κανόνες υγιεινής στην κουζίνα σας. Φροντίστε να αποθηκεύσετε σωστά το φαγητό σας, να απορρίψετε την εξωτερική συσκευασία πριν από την αποθήκευση (για παράδειγμα, χαρτόνι όπου υπάρχει εσωτερική πλαστική συσκευασία), πλύνετε τα φρούτα και τα λαχανικά, αποφεύγετε τη μόλυνση από μαγειρικά σκεύη (μαχαιροπίρουνα, για διαφορετικά συστατικά.

  1. ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Πλύνετε τα χέρια σας με νερό και σαπούνι πριν ξεκινήσετε την προετοιμασία ή το μαγείρεμα των τροφίμων. Τα τρόφιμα πρέπει να καθαρίζονται με το πλύσιμο τους με άφθονο νερό. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε χημικά ή απολυμαντικά για το πλύσιμο των τροφίμων. Οποιαδήποτε επαφή μεταξύ των τροφίμων που καταναλώνονται ωμά και μαγειρεμένων τροφών πρέπει να αποφεύγεται. Μετά την προετοιμασία των τροφίμων, τα χέρια πρέπει να πλυθούν με νερό και σαπούνι.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΦΕΤ ΜΕ 12 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΝ COVID-19

Έναν χρήσιμο οδηγό εξέδωσε ο ΕΦΕΤ με ερωτήσεις και απαντήσεις πάνω σε απορίες που υπάρχουν αναφορικά με τον Covid-19 και εάν μπορεί να μεταδοθεί μέσω τροφίμων, κατεψυγμένων ή νωπών, σερβίτσιων μαζικής εστίασης. Ο οδηγός δίνει χρήσιμες συμβουλές ακόμη για το εάν πρέπει να πλένονται οι συσκευασίες των τροφίμων και πώς να τηρούνται οι απαραίτητες συνθήκες υγιεινής τόσο στο σπίτι μας όσο και στα ψώνια μας στο σούπερ μάρκετ. Επίσης απευθύνει και συγκεκριμένες συστάσεις προς του επαγγελματίες. Αναλυτικά ο οδηγός έχει ως εξής:

  • Υπάρχουν πιθανοί τρόποι μετάδοσης μέσω κατανάλωσης τροφίμων;

Επί του παρόντος δεν υπάρχουν περιπτώσεις οι οποίες να έχουν δείξει ότι άνθρωποι έχουν μολυνθεί με τον νέο τύπο κορωνοϊού με άλλο τρόπο, όπως μέσω της κατανάλωσης μολυσμένων τροφίμων ή μέσω επαφής με μολυσμένα αντικείμενα. Δεν υπάρχουν επίσης γνωστές αναφορές για άλλους κορωνοϊούς σχετικά με λοιμώξεις που να οφείλονται σε τρόφιμα ή σε επαφή με στεγνές επιφάνειες. Η μετάδοση μέσω επιφανειών που πρόσφατα μολύνθηκαν με ιούς είναι παρόλα αυτά δυνατή, μέσω μολύνσεων με την αφή. Ωστόσο, αυτό είναι πιθανό να συμβεί μόνο σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά τη μόλυνση από άτομο που νοσεί, λόγω της σχετικά χαμηλής σταθερότητας των κορωνοϊών στο περιβάλλον.

  • Πώς μπορώ να προστατευθώ από τη μόλυνση με τον ιό μέσω των τροφίμων;

Mε τα έως τώρα δεδομένα ο ιός δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο μέσω μολυσμένων τροφίμων, όμως πρέπει να τηρούνται οι γενικοί κανόνες καθημερινής υγιεινής, όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι, καθώς και κανόνες υγιεινής κατά το χειρισμό των τροφίμων. Δεδομένου ότι οι ιοί είναι ευαίσθητοι στη θερμότητα, ο κίνδυνος μόλυνσης μπορεί επίσης να μειωθεί περαιτέρω με τη θέρμανση των τροφίμων.

  • Μπορεί ο νέος τύπος SARS-CoV-2 να μεταδοθεί μέσω πιάτων και μαχαιροπήρουνων σε κυλικεία ή άλλα μέρη μαζικής εστίασης;

Οι κορωνοϊοί μπορούν γενικά να επιμολύνουν τα μαχαιροπήρουνα ή τα πιάτα, όπως προφανώς και άλλες επιφάνειες, μέσω φταρνίσματος ή βήχα από προσβεβλημένο άτομο άμεσα πάνω τους, και μπορούν να επιβιώσουν σε αυτές τις στέρεες επιφάνειες για κάποιο χρονικό διάστημα. Μία επιδερμική μόλυνση θεωρητικά θα μπορούσε να είναι δυνατή εάν ο ιός μεταδοθεί μέσω μαχαιροπήρουνων ή των χεριών στο βλεννογόνο του στόματος, του λαιμού ή των ματιών. Ωστόσο, δεν έχει γίνει γνωστή καμία μόλυνση με SARS-CoV-2 μέσω αυτής της οδού μετάδοσης και επομένως μετάδοση μέσω αυτής της οδού θεωρείται έως τώρα αδύνατη.

  • Γίνεται ο ιός ανενεργός με το πλύσιμο στο χέρι ή με το πλυντήριο πιάτων;

Όπως όλοι οι εγκαψιδιωμένοι ιοί στους οποίους το γενετικό υλικό επικαλύπτεται από ένα στρώμα λίπους, έτσι και οι κορωνοϊοί είναι ευαίσθητοι σε ουσίες που διαλύουν το λίπος, όπως οι αλκοόλες ή οι επιφανειοδραστικοί παράγοντες, που περιέχονται σε σαπούνια και απορρυπαντικά πιάτων. Οι ουσίες αυτές θεωρείται ότι μπορούν να βλάψουν την επιφάνεια του ιού και να καταστήσουν τον ιό ανενεργό. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν τα πιάτα πλένονται και στεγνώνουν σε πλυντήριο πιάτων σε θερμοκρασία 60 βαθμών Κελσίου ή υψηλότερη.

  • Απαιτούνται ειδικά προληπτικά μέτρα όσον αφορά στα πιάτα ή στα μαχαιροπήρουνα στις εγκαταστάσεις φροντίδας των ηλικιωμένων;

Όλα τα συνήθη μέτρα και οι κανόνες συμπεριφοράς για την προστασία από κορωνοϊούς ή ιούς της γρίπης στις εγκαταστάσεις φροντίδας ηλικιωμένων, βοηθούν κατά της μετάδοσης της COVID-19.

  • Μπορώ να μολυνθώ από τον Covid 19 μέσω μολυσμένων κατεψυγμένων τροφίμων;

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις μόλυνσης μέσω της κατανάλωσης τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των κατεψυγμένων τροφίμων. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να συμμορφώνεστε απολύτως με τους γενικούς κανόνες υγιεινής κατά την προετοιμασία των τροφίμων.

  • Πώς μπορώ να προστατευθώ όταν πηγαίνω στο σουπερμάρκετ;

Ένας βασικός τρόπος για να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού είναι να τηρηθεί απόσταση των 2 μέτρων μακριά από άλλους ανθρώπους. Γενικά ο κορωνοϊός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σταγονιδίων από μολυσμένα άτομα που φτερνίζονται, βήχουν ή εκπνέουν. Μια τέτοια "κοινωνική αποστασιοποίηση" αποτελεί την κύρια στρατηγική σε οποιαδήποτε κατάσταση εκτός του σπιτιού.

  • Ποιες συμβουλές πρέπει να ακολουθήσω για τα ψώνια μου;

Πηγαίνετε για ψώνια όταν δεν υπάρχει πολύ κίνηση. Πάρτε αντισηπτικό μαζί σας. Χρησιμοποιήστε το για να σκουπίσετε τα χέρια σας και το καλάθι πριν και μετά το κατάστημα. Χρησιμοποιήστε μια πιστωτική ή χρεωστική κάρτα. Επίσης, χρησιμοποιήστε το δικό σας στυλό για να υπογράψετε τις αποδείξεις. Μόλις γυρίσετε σπίτι πλύνετε σχολαστικά τα χέρια σας και τις επιφάνειες της κουζίνας που χρησιμοποιήσατε.

  • Τα προϊόντα με βάση το κρέας επιμολύνονται από τον κορωνοϊό;

Δεν υπάρχουν αναφορές για ανθρώπινες ασθένειες που υποδηλώνουν ότι η COVID-19 μπορεί να μεταδοθεί από τρόφιμα ή συσκευασίες τροφίμων. Ωστόσο, είναι πάντα σημαντικό να ακολουθείτε καλές πρακτικές υγιεινής (δηλαδή να πλένετε συχνά τα χέρια και τις επιφάνειες, να ξεχωρίζετε το νωπό κρέας από άλλα τρόφιμα, να μαγειρεύετε στη σωστή θερμοκρασία και να ψύχετε γρήγορα τα τρόφιμα) κατά το χειρισμό ή την προετοιμασία των τροφίμων.

  • Πρέπει να καταναλώνω φρούτα και λαχανικά;

Η απλή απάντηση είναι ΝΑΙ. Δεν υπάρχουν μέχρι τώρα στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι ο άνθρωπος μπορεί να νοσήσει από την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, παρόλο που ο ιός μπορεί να βρεθεί σε αυτά αν έχει επιμολυνθεί από άτομο που νοσεί. Επομένως, αυτό που προτείνεται να κάνετε είναι να τηρείτε τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής. Αν κάποιος θέλει να είναι πιο σχολαστικός:

Επειδή ο SARS-CoV-2 προέρχεται από μια οικογένεια ιών που πιθανότατα απενεργοποιείται με το σαπούνι και χλιαρό νερό, το πλύσιμο των φρούτων και των λαχανικών σας με σαπούνι και νερό πρέπει να εξαλείψει κάθε ζωντανό ιό. Όπως όμως έχει ήδη επισημανθεί, δεν έχει παρατηρηθεί μετάδοση της νόσου μέσω της κατανάλωσης τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων και των φρούτων και των λαχανικών.

  • Πλένω και τις συσκευασίες;

Θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε σαπούνι πιάτων σε πλαστικό, γυαλί και μέταλλο. Μετάδοση του ιού μέσω αυτής της οδού δεν έχει παρατηρηθεί. Αν αυτό δεν είναι πρακτικό, πλύνετε καλά τα χέρια σας αφού βγάλετε όλη τη συσκευασία, συμπεριλαμβανομένων των χαρτοκιβωτίων και των περιεκτών. Τέλος, πλύνετε τα χέρια σας, τον πάγκο και άλλες επιφάνειες που έχετε αγγίξει. Κάνετε αυτό αφού έχετε αποθηκεύσει κατάλληλα τα τρόφιμα.

  • Μπορώ να ενισχύσω το ανοσοποιητικό μου σύστημα μέσω της διατροφής μου;

Με απλά λόγια, δεν μπορείτε να «ενισχύσετε» το ανοσοποιητικό σας σύστημα μέσω της διατροφής και κανένα συγκεκριμένο τρόφιμο ή συμπλήρωμα διατροφής δεν θα σας εμποδίσει να μολυνθείτε από τον SARS-CoV-2 ή να αντιμετωπίσετε τον ιό εάν νοσείτε. Η καλή πρακτική υγιεινής παραμένει το καλύτερο μέσο αποφυγής μόλυνσης.

Μέχρι σήμερα, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων δεν έχει εγκρίνει κανένα ισχυρισμό υγείας για τρόφιμο ή συστατικό τροφίμου που να φέρει την επισήμανση ότι προστατεύει από τη μόλυνση. Υπάρχουν πολλά θρεπτικά συστατικά που εμπλέκονται στην κανονική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, έτσι ώστε να ενθαρρύνουμε τη διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής για να υποστηρίξουμε την ανοσοποιητική λειτουργία (περιλαμβάνουν χαλκό, φυλλικό οξύ, σίδηρο, σελήνιο, ψευδάργυρο και βιταμίνες Α, Β6, Β12, C και D). Δεν συνιστούμε κανένα τρόφιμο σε σχέση με το άλλο, αλλά ενθαρρύνουμε την κατανάλωση ποικιλίας τροφίμων για να διατηρήσουμε μια ισορροπημένη διατροφή.

Διαβάστε επίσης:

Κορκίδης: Κοντά στα 54 ευρώ το φετινό πασχαλινό καλάθι

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.