ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τουραλιάς (ΕΛΟΠΥ): Κρίση ρευστότητας για την ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια Κύριο

08:00 - 14 Απρ 2020 | ΤΡΟΦΙΜΑ & ΠΟΤΑ
Τουραλιάς (ΕΛΟΠΥ): Κρίση ρευστότητας για την ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια
Η μείωση των εξαγωγών και η παύση των εμπορικών δραστηριοτήτων HORECA στις μεγάλες αγορές του εξωτερικού προκαλούν έντοντα προβλήματα ρευστότητας στις ελληνικές επιχειρήσεις ιχθυοκαλλιέργειας.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει στο Reporter ο πρόεδρος της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ), Απόστολος Τουραλιάς, ο τζίρος των εταιρειών - μελών της, που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 80% του κλάδου, παρουσιάζει πτώση 40%. Μάλιστα, προσθέτει, το πρόβλημα της ρευστότητας είναι ακόμα μεγαλύτερο για συγκεκριμένες μικρομεσαίες εταιρείες του κλάδου που διοχέτευαν το σύνολο της παραγωγής τους σε εξαγωγές και ειδικότερα σε αγορές HORECA, με τη μείωση των πωλήσεων να ξεπερνά το 60%.

Ο κ. Τουραλιάς εξηγεί ότι η καθίζηση αυτή οφείλεται κυρίως στη μείωση της εξαγωγικής δραστηριότητας και συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με τη διακοπή όλων των εμπορικών δραστηριοτήτων HORECA σε μεγάλες αγορές όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Γερμανία, καθώς και την περιορισμένη κατανάλωση στα κανάλια λιανεμπορίου. Παράλληλα, η απαγόρευση, εδώ και αρκετές εβδομάδες, των εμπορικών πτήσεων από την ΕΕ προς τη Βόρεια Αμερική έχουν πρακτικά αποκλείσει τις αγορές αυτές για την ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια, λόγω του υψηλού μεταφορικού κόστους για τις πτήσεις cargo. 

Ένα ακόμη σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες του κλάδου είναι, σύμφωνα με τον κ. Τουραλιά, η δυσκολία είσπραξης απαιτήσεων από προηγούμενους μήνες, κυρίως από πελάτες του εξωτερικού που έχουν προσωρινά αναστείλει τη λειτουργία τους. Πρόσθετες επιπτώσεις στη ρευστότητα προκύπτουν από την ανάγκη να συνεχιστεί απρόσκοπτα η διατροφή των ψαριών στους κλωβούς, ανεξάρτητα από την πτώση των πωλήσεων, γεγονός που απαιτεί συνακόλουθα τη συνεχή προμήθεια των απαραίτητων ιχθυοτροφών. 

Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΕΛΟΠΥ υπογραμμίζει ότι παρά τις δυσκολίες, η εξαγωγική δραστηριότητα προς τις μεγάλες αγορές της Ευρώπης εξακολουθεί να εξυπηρετείται κανονικά, ειδικά σε ό,τι αφορά το λιανικό εμπόριο. Ταυτόχρονα, καλύπτεται πλήρως και η ζήτηση από την εγχώρια αγορά. Πιο συγκεκριμένα, συνεχίζεται κανονικά η διαδικασία της παραγωγής, με τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την ασφάλεια των εργαζομένων του κλάδου. Η τροφοδοσία της ελληνικής, αλλά και της διεθνούς αγοράς είναι εξασφαλισμένη και θα συνεχιστεί αδιάλειπτα, συμπληρώνει.

Ο ανταγωνισμός με την Τουρκία

Σε δεύτερη μοίρα, όπως είναι φυσικό, έχει περάσει ο ανταγωνισμός της εγχώριας με την τουρκική ιχθυοκαλλιέργεια. «Στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή - και με δεδομένες τις πολύ σημαντικές συνέπειες που προκαλεί η πανδημία στη γειτονική χώρα - δε φαίνεται να εντείνεται ο ανταγωνισμός. Θα έλεγα μάλιστα ότι η Τουρκία αντιμετωπίζει μεγαλύτερες δυσκολίες στις εξαγωγές της, έχοντας σοβαρά προβλήματα μεταφοράς των εμπορευμάτων της, κυρίως στις μεγάλες αγορές της Δυτικής Ευρώπης», εξηγεί ο κ. Τουραλιάς.

Απαραίτητη η δρομολόγηση μέτρων ανακούφισης του κλάδου

«Έχουμε μία διαρκή, ανοιχτή και αποδοτική συνεργασία με τους κυβερνητικούς και τους υπηρεσιακούς παράγοντες, με πλήρη κατανόηση των επειγόντων ζητημάτων που αντιμετωπίζουμε. Σ’ αυτό το πλαίσιο έχουμε τονίσει ότι είναι απαραίτητη η άμεση δρομολόγηση μέτρων ταμειακής (κυρίως) ανακούφισης των εταιρειών, έτσι ώστε να μην διακυβευθεί η λειτουργία τους» σημειώνει ο πρόεδρος της ΕΛΟΠΥ. 

Προς αυτήν την κατεύθυνση η ΕΛΟΠΥ εστιάζει τις προσπάθειές της σε πρωτοβουλίες τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ως εξής:

  • Σε εθνικό επίπεδο ο κλάδος έχει ζητήσει από τα αρμόδια υπουργεία ΥΠΑΑΤ και ΥΠΟΙΚ να ανταποκριθούν άμεσα και να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις υδατοκαλλιέργειας με την επιστροφή του ΦΠΑ, την παροχή των κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας έως 120.000 ευρώ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που το δικαιούνται, αλλά και την προσαρμογή της νομοθεσίας που αφορά την πληρωμή δράσεων του ΕΠΑΛ, ώστε οι δικαιούχοι να λάβουν πιο σύντομα το ποσοστό των ενισχύσεων που δικαιούνται από τις επενδύσεις που έχουν ήδη υλοποιήσει.
  • Σε ευρωπαϊκό επίπεδο και κατόπιν συντονισμένων προσπαθειών του κλάδου με τους φορείς υδατοκαλλιέργειας άλλων Κρατών Μελών της Ε.Ε., ολοκληρώνεται τις επόμενες μέρες η τροποποίηση του διαρθρωτικού ταμείου του κλάδου (Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας). Πρόκειται για μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων λόγω απώλειας εισοδήματος, αλλά και μέτρα διαχείρισης της πλεονάζουσας ποσότητας που μένει αδιάθετη. Και τα δύο μέτρα θεωρείται πως είναι προς την σωστή κατεύθυνση και ο κλάδος αναμένει από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ να προβούν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες ώστε η βοήθεια αυτή να φτάσει έγκαιρα στους δικαιούχους.

Η επόμενη μέρα της κρίσης του κορονοϊού

«Oι εταιρείες-μέλη της ΕΛΟΠΥ διαθέτουν κορυφαία τεχνογνωσία, υψηλής ποιότητας ανθρώπινο δυναμικό και λειτουργούν ακολουθώντας τα αυστηρότερα πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας. Με βάση αυτά τα χαρακτηριστικά, έχουμε εξελιχθεί σε κορυφαίο εξαγωγικό κλάδο, με τα προϊόντα μας να κερδίζουν την εμπιστοσύνη και την προτίμηση των καταναλωτών στις μεγαλύτερες αγορές της Ευρώπης, αλλά και παγκοσμίως» αναφέρει ο κ. Τουραλιάς και καταλήγει:

«Αυτά είναι τα όπλα μας και για την επόμενη μέρα, αρκεί βέβαια, με τη συνδρομή της Πολιτείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να ξεπεράσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά τα προβλήματα που δημιουργεί η πανδημία. Αξίζει να τονίσω σ’ αυτό το σημείο ότι η ΕΛΟΠΥ έχει εκπονήσει και υλοποιεί ένα εκτεταμένο πρόγραμμα προώθησης και επικοινωνίας για προϊόντα των μελών της, με την κοινή υπογραφή Fish from Greece, το οποίο θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο και θα ενταθεί όταν ξεπεράσουμε τις δυσκολίες της πανδημίας».

Γιώργος Γεωργίου

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 08:13 - 14 Απρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.