ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Vivartia: Οι κινήσεις για να σωθούν οι επιδόσεις στην εστίαση

10:41 - 03 Ιουλ 2020 | ΤΡΟΦΙΜΑ & ΠΟΤΑ
Vivartia: Οι κινήσεις για να σωθούν οι επιδόσεις στην εστίαση
Η πορεία του τουρισμού επηρεάζει καταλυτικά την προσπάθεια της Vivartia στον κλάδο της μαζικής εστίασης (Goody’s, Flocafe, LaPasteria κ.α. που είναι ο μεγαλύτερος στην εγχώρια αγορά), όπως αναφέρει στην ανακοίνωση για τα οικονομικά αποτελέσματά της για το 2019.

Μάλιστα οι εκτιμήσεις της διοίκησης του τομέα μαζικής εστίασης προβλέπουν υποχώρηση τζίρου της τάξης του 30-40% σε ετήσια βάση. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση για τη χρήση 2019 η απόφαση υποχρεωτικού κλεισίματος των καταστημάτων εστίασης οδήγησε τον κλάδο εστίασης σε πτώση πωλήσεων που ξεπέρασε το 50% της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

Κατά τον Απρίλιο η πτώση των πωλήσεων του κλάδου κινήθηκε στο πλαίσιο του 70% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, δεδομένου ότι ήταν ο πρώτος μήνας που τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας ίσχυσαν για όλη την περίοδο.

«Η εμφάνιση της πανδημίας COVID – 19, σε συνδυασμό με τα μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπισή της, είχαν αρνητική επίδραση στην οικονομική δραστηριότητα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ειδικότερα για την Ελλάδα, η εμφάνιση της πανδημίας αναχαίτισε τις ευνοϊκές προοπτικές που είχαν διαμορφωθεί στις αρχές του έτους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, καθώς αναμένεται μείωση του ΑΕΠ, η οποία εκτιμάται ότι θα προέρχεται σχεδόν από το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας, με τους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, του εμπορίου και της ψυχαγωγίας να επηρεάζονται περισσότερο.

Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμάται ότι θα πληγεί ιδιαίτερα ο κλάδος της Εστίασης, ενώ οι κλάδοι των Γαλακτοκομικών και των Κατεψυγμένων αναμένεται να επηρεαστούν λιγότερο» σημειώνει η εταιρία που τονίζει ότι:

«Ο προσδιορισμός της διάρκειας και του εύρους των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας ενέχει σημαντική αβεβαιότητα και δεν μπορεί επί του παρόντος να εκτιμηθεί με αξιοπιστία, καθώς εξαρτάται από έναν αριθμό παραγόντων, όπως τον επακριβή καθορισμό του πλαισίου επιστροφής στην κανονικότητα, την ολοκλήρωση της διαδικασίας άρσης των μέτρων περιορισμού της πανδημίας, των μέτρων στήριξης της Πολιτείας προς τις πληγείσες επιχειρήσεις και τον βαθμό αποκατάστασης της τουριστικής κίνησης». Παράλληλα αναφέρεται ότι «η Διοίκηση του Ομίλου και οι Διοικήσεις όλων των θυγατρικών του Ομίλου, αξιολογώντας σε συνεχή βάση τα νέα δεδομένα, λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να περιορίσουν τον αντίκτυπο της πανδημίας στη λειτουργική δραστηριότητά τους.»

Στο πλαίσιο αυτό, ήδη η διοίκηση του κλάδου εστίασης της Vivartia (Goody’s) περιέκοψε δαπάνες marketing αλλά και το επενδυτικό της πλάνο και αξιοποίησε τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης. Παράλληλα,  προχωρά σε διαπραγματεύσεις με προμηθευτές για τη ρύθμιση οφειλών, διεκδικεί αλλαγή συμβάσεων μίσθωσης καταστημάτων ενώ ταυτόχρονα ξεκίνησε κύκλο επαφών με τις τράπεζες για τη ρύθμιση υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεων αλλά και για την εξασφάλιση κεφαλαίων κίνησης.

Πάντως όπως αναφέρεται η διοίκηση του τομέα εστίασης  λαμβάνει κάθε δυνατό μέτρο αξιοποίησης των νέων καταναλωτικών τάσεων και ρυθμίσεων της αγοράς. Έτσι προωθεί την ενίσχυση της υπηρεσίας delivery, τη χρήση της νέας τεχνολογίας για την περαιτέρω ανάπτυξη του e-ordering με στόχο τη βελτίωση της προϊοντικής εμπειρίας του καταναλωτή, τη βέλτιστη αξιοποίηση των εξωτερικών χώρων καθώς και τη συμμετοχή σε διαγωνισμούς μαζικής σίτισης (σχολικά γεύματα, ευπαθείς ομάδες κλπ). 

Ειδικότερα σε ότι αφορά τις υποχρεώσεις σε προμηθευτές και εκμισθωτές, για τους οποίους οι συμβατικές ημερομηνίες αποπληρωμής τους παρήλθαν κατά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης εν μέσω της υποχρεωτικής αναστολής εργασιών, η διοίκηση του κλάδου Εστίασης βρίσκεται σε συνεχείς διαπραγματεύσεις για την ρύθμιση τους. 

Παράλληλα, ξεκίνησε επαφές με τα τραπεζικά ιδρύματα για την εύρεση της βέλτιστης λύσης αναφορικά με την εξυπηρέτηση του δανειακού χρέους (δόσεων κεφαλαίου ή/και τόκων, ποσού  7,5 εκατ. ευρώ) του κλάδου εστίασης της χρήσης 2020, καθώς και για τη δημιουργία νέων δανειακών γραμμών για την κάλυψη αναγκών κεφαλαίου κίνησης. Επιπλέον, στο πλαίσιο των λοιπών υποχρεώσεων του κλάδου εστίασης που απορρέουν από τις δανειακές του συμβάσεις (τήρηση χρηματοοικονομικών δεικτών κλπ.), η διοίκηση του κλάδου σε συνεργασία με τη διοίκηση του ομίλου Vivartia είναι σε διαπραγματεύσεις με τα τραπεζικά ιδρύματα για την εκ των προτέρων λήψη παροχής συναίνεσης τους. 

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.